Do nebe volající, přízemní. František Bublan také nejde na Hrad a PL sdělil, co si myslí o Zemanovi

25.10.2016 8:34

ROZHOVOR I kdyby prezident tisíckrát nesouhlasil s tím, co udělal ministr kultury Daniel Herman, nemůže se podle bývalého ministra vnitra a senátora za ČSSD Františka Bublana mstít na jeho strýci Jiřím Bradym. „To je do nebe volající. A myslím, že veřejnost to také tak vnímá, že je to nepatřičné, že je to skutečně přízemní, že to s nějakým státnickým postojem nemá nic společného,“ vysvětlil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz František Bublan. Na Pražský hrad nepůjde, nechce mít negativní prožitek, protože ze státního svátku a předávání státních vyznamenání si podle něj dělá Miloš Zeman soukromou akci.

Do nebe volající, přízemní. František Bublan také nejde na Hrad a PL sdělil, co si myslí o Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan

Letošní rok se vyhrotila situace na politické scéně před státním svátkem 28. října konfliktem mezi Pražským hradem a ministrem kultury Danielem Hermanem, který vznikl po přijetí dalajlámy na ministerstvu kultury. Ukázalo se, že obětí nespokojenosti prezidenta Miloše Zemana s ministrem bude Hermanův strýc Jiří Brady, protože nedostane předem slíbené vyznamenání. Naopak se mluví o tom, že medaili obdrží zpěvák Daniel Hůlka, příznivec Miloše Zemana, který před pár lety kandidoval za stranu SPO-Zemanovci. Nedehonestuje to státní svátek a akt vyznamenávání?

Bohužel dehonestuje, protože pokud se budou kandidáti na vyznamenání posuzovat podle toho, jestli jsou v ideové přízni s panem prezidentem, bude to špatně. Výběr by měl být takový, aby byli vyznamenáni lidé, kteří si to zaslouží za svůj dosavadní život, za to, čím prospěli České republice, a ne za to, čím prospěli panu prezidentovi. Měřítko, které Miloš Zeman užívá, je špatné. Když bude oceňovat zpěváky, kteří mu nějak posloužili v kampani, ztrácí ten akt vůbec smysl.

Případ pana Bradyho přirovnal mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček k případu, kdy někdejší prezident Václav Havel na poslední chvíli zrušil ocenění Rakušana Helmuta Zilka. Důvodem byla informace, že Zilk měl spolupracovat s StB. Je to podle vás srovnatelné?

To se nedá srovnávat. To je úplně jiný případ. V případě starosty Zilka nebyla informace o spolupráci s StB do té doby známa, objevila se až v posledních dnech. Tehdy bylo celkem namístě vyznamenání neudělit, protože by to později bylo zpochybňováno. Také by to ztrácelo na významu. Tehdy to bylo opodstatněné rozhodnutí, ale tady je to věc osobní, je to věc nějaké zášti, dokonce i msty, jestli to tak můžeme nazvat, a to je podle mne špatně. I kdyby prezident Miloš Zeman tisíckrát nesouhlasil s tím, co udělal ministr kultury Herman, budiž, na jiný postoj má právo, ale nemůže se mstít na jeho strýci. To je do nebe volající. A myslím, že veřejnost to také tak vnímá, že je to nepatřičné, že je to skutečně přízemní, že to s nějakým státnickým postojem nemá nic společného.

Z toho jsem pochopila, že v této záležitosti věříte ministru kultury, nikoli prezidentovi. U rozhovoru prezidenta s ministrem kultury, na kterém měla padnout výhrůžka, že pokud přijme dalajlámu, nebude jeho strýc vyznamenán, měli být také další dva členové vlády – ministr dopravy za ANO Dan Ťok a ministr průmyslu Jan Mládek za sociální demokracii, tedy váš stranický kolega. Ale oba tvrdí, že si to nepamatují. Nezeptáte se jich, jak to skutečně bylo?

Já se jich ptát nebudu, to je jejich věc, jak se k tomu postavili. Chápu, že spousta politiků se k tomu staví neutrálně, nechce ten oheň rozdmýchávat ještě víc. Ale teď nejde o to, kdo s koho, kdo na svou stranu získá víc argumentů nebo svědectví. To už je podle mne vedlejší. Zkrátka něco se stalo, a když se to bude změkčovat, vymlouvat, situaci to nevyřeší. Už to zůstane jako velká kaňka nejen na Miloši Zemanovi, ale trochu to zasáhne i ten státní svátek.

Ale asi i reputaci České republiky, protože je nesmírně citlivá věc, když se to dotýká světově uznávané oběti holocaustu.

Ano. Světová média už o tom píší a všímají se toho. České republice to určitě neprospěje. Vidím na mezinárodních setkáních, že náš prezident není vnímán příliš pozitivně. Jsou nad ním takové rozpaky, kam vlastně patří, co vyznává, jaké jsou jeho hodnoty apod.

Někteří politici na protest proti chování Pražského hradu kolem vyznamenání pana Bradyho nepřijdou 28. října na slavnostní večer na Pražském hradě. Mohu se zeptat, jestli už jste se rozhodl, zda se zúčastníte, nebo ne?

Já už jsem byl rozhodnutý ještě před tím, než se tohle stalo, že tam nepůjdu.

Proč?

Tím důvodem je to, že pro mne ten svátek také něco znamená, chci si ho nějak užít a nechci si ho kazit nějakým dojmem z toho, že si z toho pan prezident dělá takovou soukromou akci, kam si zve, koho chce. A to ocenění s tím také tak trochu souvisí. Nemám potřebu mít takový negativní prožitek.

Místopředseda Poslanecké sněmovny za Starosty a nezávislé Petr Gazdík organizuje 28. října alternativní akci na Staroměstském náměstí. Plánujete se jí zúčastnit?

Tam asi také nepůjdu. Už dávno jsem se rozhodl, že den před 28. říjnem si chceme se sociální demokracií tento svátek připomenout u sochy Edvarda Beneše a T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí. Toho se zúčastním a tím to asi pro mne skončí.

Premiér Bohuslav Sobotka vyzval prezidenta Miloše Zemana, aby se zachoval jako státník a Jiřího Bradyho vyznamenal, jinak podle něj bude z letošního 28. října festival hradní malosti a české rozhádanosti. Ale sám pan Brady prohlásil v médiích, že o vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana už nestojí. Divíte se mu po tom všem, co se kolem toho odehrálo?

Je to jeho rozhodnutí, jak se k tomu postaví. Ale možná by záleželo na tom, jak by to bylo Pražským hradem podáno. Kdyby to bylo podáno: když už jste přiletěl, když už jste tady, tak vám to dáme, to by jistě odmítl. Ale možná by to bylo jiné, kdyby to bylo spojeno s nějakou omluvou, ale ne takovou, že se stala nějaká chyba, že někdo jiný pochybil, ale kdyby to byla omluva přímo Miloše Zemana, který by řekl: omlouvám se, nechal jsem se něčím unést, měním své rozhodnutí. To by bylo namístě a možná by tím Miloš Zeman získal. A pan Brady by to pak možná přijal. Ale pochybuji, že takovou omluvu, takovou sebekritiku bude schopen prezident vyslovit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…