Do sněmovny se dostaneme a navíc překvapíme, věří mladý zemanovec z regionu

18.08.2013 15:59

ROZHOVOR S optimismem hledí na příští parlamentní volby Jakub Charousek, člen SPOZ z České Lípy. „Nejen, že se do Parlamentu dostaneme, ale překvapíme i svým výsledkem,“ myslí si. Zatímco úřednickou vládu Jiřího Rusnoka chválí, tu minulou Nečasovu kritizuje. „Je zodpovědná za klesající životní úroveň občanů,“ domnívá se.

Do sněmovny se dostaneme a navíc překvapíme, věří mladý zemanovec z regionu
Foto: Archiv JCH
Popisek: Jan Charousek

Jak hodnotíte rozhodnutí prezidenta Zemana jmenovat úřednickou vládu Jiřího Rusnoka?

Jmenování úřednické vlády panem prezidentem se ukázalo jako nejlepší možné řešení politické krize v situaci, kdy v Poslanecké sněmovně neexistuje jasná většina. Vláda začala řešit problémy fungování podniků s majetkovou účastí státu i klesající životní úroveň občanů České republiky, a to konkrétním krokem (zvýšením minimální mzdy), nikoliv jen planými předvolebními sliby některých stran. Členové vlády dokázali i svou odbornost - František Lukl, dlouholetý a úspěšný starosta Kyjova v čele Ministerstva pro místní rozvoj, Martin Pecina jako ministr vnitra nebo Zdeněk Žák v rezortu dopravy.

Co říkáte na působení vlády minulé pod vedením Petra Nečase?

Vláda Petra Nečase, resp. Miroslava Kalouska, je v první řadě zodpovědná za výše zmíněnou klesající životní úroveň občanů a je tak podle mého názoru zcela jednoznačně nejhorší vládou od roku 1989.

K pádu jeho vlády přispěly kromě aféry s paní Nagyovou i takzvané trafiky pro poslance. Co si o nich myslíte?

Je správné, že se státní zastupitelství začala konečně zajímat o záležitosti, které byly po dlouhou dobu tabu. Zda bude mít v těchto konkrétních případech pan Ištvan v ruce také dostatek důkazů je otázka. Odpověď nám na ní může dát opravdu jen případný soud.

Schyluje se k předčasným parlamentním volbám. Jak podle vás dopadnou a jaké ambice v nich má vaše strana?

Jsem přesvědčen, že Strana práv občanů - Zemanovci nejenže překročí pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny, ale že díky svému výsledku bude překvapením předčasných voleb.

Uvažujete o bližší spolupráci s ČSSD?

Česká strana sociálně demokratická je programově naším nejbližším partnerem. Věřím, že se v blízké budoucnosti staneme jejími partnery i na půdě Poslanecké sněmovny a bude se nám společně dařit naplňovat programové body, ke kterým jsme se zavázali.

Jakub Charousek se narodil 16. srpna 1992 v České Lípě, bydlí v Doksech. Od 19 let je členem Strany práv občanů – Zemanovci (SPOZ). Od roku 2012 je předseda místní organizace SPOZ v České Lípě a člen krajského výboru. Aktivně se podílel na prezidentské kampani Miloše Zemana. Abolvoval studium na České lesnické akademii v Trutnově, nyní studuje politologii na Univerzitě v Hradci Králové.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…