Zeman to tak musí hrát, odmítá pochybovat český zpěvák. Má totiž strach z jiného, vážnějšího kroku mocných

09.05.2017 4:42

ROZHOVOR „Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka nebo prezident Zeman dělají nyní všechno pro to, aby zvítězili v té vysoké politické hře, kterou dnes hrají, avšak tyto hrátky jsou špatně a lidem se nelíbí, vůbec nikomu to nic pozitivního nedává,“ konstatuje známý písničkář Pepa Nos. Ten také velmi ostře kritizuje odposlech ministra financí Andreje Babiše: „Mě zaráží ten zásah do soukromí, kdy dnes kdekdo kdekoho šmíruje, což se stalo i ‚velkým hitem‘. Příkladem je Facebook, kde mají za úkol tisíce lidí sledovat veřejnost, a dostáváme se tak prakticky do stejného stavu jako za minulého režimu, kdy to prováděla státní bezpečnost.“

Zeman to tak musí hrát, odmítá pochybovat český zpěvák. Má totiž strach z jiného, vážnějšího kroku mocných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman se setkal se studenty VŠFS. Hovořil zejména na téma ČNB a intervencích do korunového kursu

Co si myslíte o současných vyhrocených vztazích mezi ČSSD a hnutí ANO? Skrývá se za tím jen rivalita kvůli blížícím se parlamentním volbám, anebo jednání Andreje Babiše v kauzách typu Čapí hnízdo, nákupy vlastních dluhopisů a podezření z daňových úniků už nemohl premiér Sobotka opravdu dál tolerovat? 

Jde jen o politickou hru, o získávání mocenských bodů, o takovou šachovou partii, kterou z těch špičkových politiků už hraje kdekdo. Já mám ale obavy, že prohrávají obě strany a šachovnice, tedy část demokratické společnosti, nad tím jen zapláče.

A jak se podle vás zachoval prezident Zeman? Jeho jednání při návštěvě Bohuslava Sobotky na Hradě hodnotí většina českých politiků jako skandální. Jako nevhodnou satiru to prezentuje i řada zahraničních médií. Na straně druhé rychlý návrh demise vlády překvapil i řadu politiků ČSSD a její následné odvolání působilo dost neprofesionálně. Neposunuli jsme se touto politickou tragikomedií zase více na východ?

Já bych to nenazval tragikomedií. Je to spíše hra, kterou prezident Zeman musí hrát, i kdyby nechtěl, a ta šachová partie, tedy politika, je zase zostuzená a je i velmi devastující pro veřejnost. Neděje se to jen u nás, ale můžeme to pozorovat v celé Evropě i v USA. Politika bývá přece často o tom, ovládnout celou společnost, omezit svobodu lidí. A je otázka, jestli není třeba záměrem i vyvolat bezvládí a následný chaos, který může posloužit novým politickým strukturám, které propagují islamizaci, nebo dokonce skrytý fašismus…   

Anketa

Máte nyní, 9.5.2017, důvěru v Andreje Babiše?

74%
26%
hlasovalo: 10108 lidí

Prezidentu Zemanovi se Babiše viditelně odvolat nechce. Nejprve si vyložil demisi premiéra jen jako jeho osobní záležitost a nechtěl přijmout rezignaci celé vlády, nyní se zase moc nemá k Sobotkově návrhu odvolat jen Babiše, protože prý v tom hraje roli konkrétní datum, které předseda vlády do svého návrhu zakomponoval. Myslíte si, že prezident si může takto vykládat Ústavu ČR, anebo je to zcela nepatřičné?

Jak už jsem řekl, to je hra podobná šachům a všichni zúčastnění, ať je to Babiš, Sobotka nebo Zeman, dělají všechno pro to, aby v ní zvítězili. Asi by to tak dělal každý za současné situace, která se teď nastolila, kdo by se do vysoké politiky dostal. Avšak tyhle hrátky jsou špatně a lidem se vůbec nelíbí. Vůbec nikomu to nic pozitivního nedává. Slabou útěchou nám může být jen fakt, že to opravdu podobně vypadá v celé Evropě i za mořem. Kdysi v těch politických střetech o něco zásadního šlo, dnes se už to vytrácí do nicoty a politika spíše připomíná nějakou černou magii.

Domníváte se, že spory mezi Hradem a premiérem ohledně odvolání Babiše prezidentu Zemanovi uškodí v nastávajících prezidentských volbách, anebo naopak mu přinesou víc hlasů? Mohou se od něj odvrátit někteří jeho dosavadní příznivci, či si spíše získá některé další z tábora fandů hnutí ANO?

To je těžko říct. Do nastávajících voleb nám totiž může velmi silně zasáhnout velké mocenské centrum z Bruselu a zfalšovat je, což se děje dnes celkem často. A pak volby nemají vlastně ani žádnou cenu, na to si budeme muset dát velký pozor.

Je pro vás překvapením, že v boji proti Andreji Babišovi a prezidentu Zemanovi pomáhá premiérovi i Miroslav Kalousek, jinak velmi nesmlouvavý kritik sociální demokracie?

Není to pro mne vůbec žádné překvapení. Protože za těmi současnými vysokými politickými hrami stojí nečestní hráči, kteří nehrají férově, a je vlastně jedno, co řeknou nebo udělají. Jelikož v tom hrají hlavní roli jejich soukromé zájmy a je v tom faleš.

Na veřejnost unikly odposlechy, ve kterých měl Babiš údajně úkolovat jednoho z redaktorů MF Dnes, aby účelově vyhledával kauzy na špičkové politiky ČSSD. Přitom předseda hnutí ANO se vždy „dušoval“, že svá média neovlivňuje. Nicméně i odposlouchávat ministra financí a místopředsedu vlády je dost nehorázné... Co si o tom všem myslet?

Mě na tom zaráží právě ten zásah do soukromí, kdy dnes kdekdo kdekoho šmíruje, což se stalo i „velkým hitem“. Příkladem je Facebook, kde mají za úkol tisíce lidí sledovat veřejnost a dostáváme se prakticky do stejného stavu jako za minulého režimu, kdy to prováděla statní bezpečnost. Ono se není čemu divit, protože na šmírování a bonzování je vlastně postavená celá Evropská unie.

Měli by vysocí politici vlastnit vlivná média? A dá se za současné situace vůbec věřit Lidovým novinám či MF Dnes, když některé seriózní zpravodajské a publicistické weby, jako například Echo24, spekulují o tom, že o ovlivňování zpráv v neprospěch politických rivalů hnutí ANO vědělo i vedení MF Dnes?

Já doporučuji každému, aby si velkou část informací, které získá z mediálního prostoru od určitého periodika, ověřil ještě jinde a nebral vše jako hotovou věc.        

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…