Dobré zprávy z Krymu od Doubravy? Libor Rouček zakročil: Jako když lidé jezdili po mnichovské dohodě do anektovaných Sudet, také posílali zprávy, jak se tam lidem daří dobře. Ruská propaganda!

03.08.2018 14:34

EVROPAN LIBOR ROUČEK Celý svět se na tom shoduje! Nikým není anexe Krymu uznaná! „Mně to připadá, jako když lidé z Evropy jezdili do stejně anektovaných Sudet po mnichovské dohodě, po podzimu 1938, také posílali zprávy o tom, jak se tam lidem daří dobře, jak to tam všechno kvete,“ komentuje aktuální cestu senátora Jaroslava Doubravy a dvou komunistických politiků na Krym bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček. A názor, že Ukrajina hnědne? „Co říká senátor Doubrava nebo komunisté, je vlastně součást ruské propagandy. Že jsou na Ukrajině krajně pravicové skupiny, o tom není pochyb, ale tyto krajně pravicové skupiny jsou i v Ruské federaci a v ostatních zemích. Ukrajina se nijak neliší od svých sousedů,“ upozorňuje Rouček.

Dobré zprávy z Krymu od Doubravy? Libor Rouček zakročil: Jako když lidé jezdili po mnichovské dohodě do anektovaných Sudet, také posílali zprávy, jak se tam lidem daří dobře. Ruská propaganda!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Rouček

Evropská unie zmrazila majetek šesti firmám, které stavěly most na Krym. Podle názoru zemí Unie totiž firmy podpořily upevňování ruské kontroly nad nezákonně anektovaným Krymským poloostrovem. Krok, který zvyšuje počet společností dotčených unijními sankcemi na 44, v úterý oznámila v tiskové zprávě Rada EU. Ruské ministerstvo zahraničí nové sankce označilo za „podvratnou politiku namířenou proti obyvatelům Krymu“. Co říkáte této situaci?

Ruská federace v roce 2014 v rozporu s mezinárodním právem obsadila Krym. Na tom se shoduje celý svět. Není jediná země, která by tuto anexi uznala. Některé země světa, mimo jiné i EU v reakci udělala určitá opatření. Už v březnu 2014 byly uplatněny určité sankce mimo jiné i na firmy, které se účastní velkých strukturálních projektů na Krymu. Toto platí a bylo obnoveno letos 18. června na další rok. Firmy, které krymský most stavěly, pod sankční režim patří a přirozeně byla jejich jména do tohoto seznamu zařazena. Není to žádné zpřísňování sankcí, jde o zachování režimu, který byl nastaven v reakci na protiprávní anexi Krymu Ruskou federací.

Kyjev podal na Rusko žalobu k Mezinárodnímu soudnímu dvoru. „Most se okupantům ještě určitě bude hodit, až se budou narychlo stahovat z našeho Krymu,“ napsal na Facebook ukrajinský prezident Petro Porošenko. Ukrajina se obává, že most odřízne ukrajinské přístavy v Azovském moři. Psal idnes.cz. Hrozí tato možnost? A co růst ekonomiky na Krymu, ten je přeci potřebný…

Most samozřejmě Krym s Ruskou federací spojuje, protože Krym neměl po souši přímou hranici s Ruskou federací. Veškerá doprava, postup zboží, vše se dělo přes Ukrajinu. To je bez debat. Ale máme situaci, kdy anexe není uznaná mezinárodním společenstvím.

A co když politika sankcí spíš podpoří odpor Rusů vůči Unii?

Nejde o odporu Rusů vůči Unii. Protiunijní, protizápadní propagandu ruský Putinův režim dělal dávno před anexí Krymu. Mělo by být v zájmu jak Rusů, tak Ukrajinců situaci řešit, protože neprospívá nikomu. Lidé, kteří žijí na Krymu, by potřebovali žít v normální situaci, kde by fungoval obchod, turistika, Krym má obrovský turistický potenciál a mohl by se stát turistickou perlou v Černém moři. Ale dokud bude tato situace trvat, tak se nepohne dopředu.

Rusové anektovali území, vměšováním, včetně ozbrojeného na východě Ukrajiny, si popudili vůči sobě na dlouhé generace dopředu národ, kde konec konců původní ruský stát, kyjevská Rus v 10. století vznikla. V zájmu Rusů by mělo být mít, jak se říkalo, s tímto bratrským národem, co nejlepší vztahy. Oni mají naopak s více než čtyřicetimilionovou Ukrajinou napjaté vztahy a jsou více či méně ve válečném stavu.  

Na Krym celkem často jezdí senátor Jaroslav Doubrava. Aktuální návštěva pro něj byla překvapením. Byl nadšený z toho, jaký kus práce na Krymu udělali. „Jsem vedle, už když jen vidím letiště v Simferopolu. To je něco úžasného. Zpravují se komunikace, budují se nové školy. Budují se i nové kostely, byť si myslím, že to by zrovna mohlo počkat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. Vzpomínal i na to, jak hovořil s dělníky, kteří podle něj pracují „nepřetržitě“. Ti jsou prý spokojení, protože konečně dělají pro sebe. Co k tomu říci? Jaké zprávy se dostávají k vám?

Na okupovaný Krym jezdí i komunisté. Krym byl anektovaný, nikým na světě není anexe uznána. Mně to připadá, jako když lidé z Evropy jezdili do stejně anektovaných Sudet po mnichovské dohodě, po podzimu 1938, také posílali zprávy o tom, jak se tam lidem daří dobře, jak to tam všechno kvete. Návštěvy pana senátora Doubravy a českých komunistů bych přirovnal k návštěvám těchto lidí do okupovaných Sudet po roce 1938. Vše, co dělají, je legitimizace této okupace stejně tak, jako to dělali někteří lidé po anexi Sudet. Bohužel. Tak se chová senátor Doubrava, tak se chovají čeští komunisté. To je všechno, co se dá k tomu říct.

Jaká je vaše zkušenost se situací na Krymu?

Byl jsem tam naposledy v létě 2013, mluvil jsem s tehdejším ministrem zahraničí, s vedením krymské autonomní oblasti. Poloostrov je fyzicky krásný, má obrovský potenciál. Ale do doby, než se vše nějak vyřeší, urovnají vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem, oblast se větším způsobem rozvíjet nebude. Je pravdou, že Ruská federace tam cpe miliardy, nejde jen o most, týká se to dotací, subvencí na penzijní systém atd. Ale ekonomicky si ty dva miliony lidí na dobrý život nevydělají. Kdyby se situace urovnala, aby vyhovovala jak Rusům, tak Ukrajincům, byli by na tom mnohem lépe. Na tom nezmění nic ani zprávy lidí jako senátora Doubravy o tom, že se tam staví škola nebo kostel. Školy nebo silnice se stavěly i v Sudetech, i Hitler napojoval Sudety na německou říši. To je podobná argumentace.

Na otázku PL, jak vidí budoucnost Ukrajiny, senátor Doubrava odpověděl: „Vidím ji v hnědých barvách. Bubny a píšťaly. Prostě tak, jak to radikálové z Ukrajiny předvedli v posledních měsících několikrát. Fašistické tendence jsou u nich naprosto zřejmé. Venkov tam možná ani netuší, co se děje, a velká města mají fašouni pod kontrolou.“ Jak vy vidíte budoucnost Ukrajiny?

Co říká senátor Doubrava nebo komunisté je vlastně součást ruské propagandy. Neustále vykreslují Ukrajinu v hnědých barvách. Že jsou na Ukrajině krajně pravicové skupiny, o tom není pochyb, ale tyto krajně pravicové skupiny jsou i v Ruské federaci a v ostatních zemích. Ukrajina se nijak neliší od svých sousedů. Toto je součást ruské propagandy, bohužel senátor Doubrava a komunisté tuto roli páté kolony u nás hrají.

Pokud jde o budoucnost Ukrajiny, situace tam není lehká nejen poslední čtyři roky, ale celou dobu od rozpadu Sovětského svazu. Ukrajina ekonomicky nedosáhla ani stavu z roku 1991, ale takový byl stav i před rokem 2014. Krok za krokem toho docilují, ale ještě se jim to nepodařilo. Jsou tam velké problémy stejně jako v Rusku a také ve většině postkomunistických zemí, a to je korupce a klientelismus. Ale přes všechny tyto problémy a vměšování Ruska se situaci Ukrajině podařilo stabilizovat nejen bezpečnostně, ale i ekonomicky. Příští rok budou dvoje důležité volby. Uvidíme po volbách, do té doby nic neočekávám. Prezidentské volby zřejmě přinesou změnu, nemyslím si, že vyhraje Petro Porošenko, podle průzkumů to vypadá na Tymošenkovou, ale ostatní kandidáti se ještě neozvali.

Snahou Ukrajinců, Rusů, celého mezinárodního společenství by mělo být situaci vyřešit. Jak jsem už řekl, nevyhovuje ani Ukrajincům, ani Rusům, ani nikomu jinému. Kdyby nemusely být sankce a mohlo se volně obchodovat, bylo by to dobré pro všechny. Jen je k tomu potřeba situaci vyřešit a překážkou je ruská anexe Krymu a vměšování na východě. Roky se pohybujeme v začarovaném kruhu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…