Docent Valenčík po dnešním střetu na Hradě: Zeman to se Sobotkou sehrál schválně. Chce mu zabránit, aby...

04.05.2017 17:30

ROZHOVOR „Miloš Zeman rozehraje svoji hru. Jak ho znám, demisi přijme a nebude dlouho otálet s tím, aby pověřil někoho sestavením úřednické vlády. Babiš to nebude. Bude to někdo jako třeba bývalý ministr Grégr,“ říká k demisi kabinetu Bohuslava Sobotky vysokoškolský pedagog a publicista Radim Valenčík. Podle něj premiér Sobotka začal najednou nepochopitelně střečkovat. K nahrávce, kde Babiš diskutuje s novinářem MfD, pak říká: „Doufám, že z pořízení nahrávek nebude obviněn Putin. Nahrávky jsem si poslechl a překvapilo mě, jak se Babiš snaží použití diskreditujících materiálů, o jejichž existenci je v nahrávaném rozhovoru informován, spíše tlumit.“ Valenčík nakonec zhodnotil i poněkud šokující přijetí premiéra na Pražském hradě: „Velká sranda začíná! Osobně si myslím, že tuto komedii se Sobotkou sehrál Zeman schválně a zabránil tím Sobotkovi couvnout..."

Docent Valenčík po dnešním střetu na Hradě: Zeman to se Sobotkou sehrál schválně. Chce mu zabránit, aby...
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka demisi nedoručil. Na Hradě to ovšem nevěděli, ceremoniál před kamerami uspořádali

Oznámení premiéra Bohuslava Sobotky, že jeho vláda podá demisi, způsobila na politické scéně pěkný rozruch. Bohuslav Sobotka ve středu na večerním brífingu řekl, že chce nový kabinet v dosavadním koaličním složení, ale bez Andreje Babiše. Nepřipadá vám to přitažené za vlasy? Myslíte si, že mu prezident v tomto vyhoví?

Miloš Zeman rozehraje svoji hru. Jak ho znám, demisi přijme a nebude dlouho otálet s tím, aby pověřil někoho sestavením úřednické vlády. Babiš to nebude. Bude to někdo jako třeba bývalý ministr Grégr. Právě této varianty se někteří vyděsili.

Na sociální síti jste uvedl: „Každopádně úplnej magor (ještěpremiér) nemá rozhodovat o našich osudech. Na tom se sice všichni shodují, ale zatím mu svěrací kazajku nenavlékli...“ Můžete tuto svou úvahu rozvést?

Sobotka byl vždy spíše politikem možného, který zvládá standardní situace. Najednou začal střečkovat. Dělá nelogické a nekonzistentní kroky. Tj. v kontextu diskutované otázky jsem to nazval tím, že se stal magorem. Dokonce lze říct i proč. On si poslední dobou zvykl, že je řízen inside informacemi „shora“, z pozice těch, kterým slouží. Inside informací, které se mu dostávají jak přímo, tak i zprostředkovaně přes jeho poradce. Určitou dobu mu to vycházelo, zvykl si na to. A najednou to, na základě čeho se orientoval, selhává. Premiér, který se takto nechá vodit, je pro zemi bezpečnostním rizikem. Zatím nejsem schopen říci, zda ho ti, kterým slouží, navigovali na útes schválně, nebo zda je to projevem degenerace současné globální moci. Jakmile totiž jakákoli moc dospěje do určitého stádia degenerace, začne se ze všeho nejvíce obávat reformátorů ve vlastních řadách. A z reformátorství jsou vždy podezřívání ti inteligentnější, ti, co mají přehled a nadhled. Tak se taková moc izoluje od všech, co jsou schopni racionálně uvažovat, a dělá chybu za chybou. Jestli je to tak i v tomto případě, to se také ukáže. Degeneraci současné globální moci jsem podrobněji popsal zde.

Jak už jste naznačil, na řadu podle vás nejspíše přijde úřednická vláda. Jenže podle politiků, kteří na Hradě již byli ve středu, prý o této variantě Miloš Zeman neuvažuje...

Jsem o tom ale téměř přesvědčen. Někteří politici si tuto variantu stále bojí přiznat a pochopitelně je i v zájmu Zemana, aby touto variantou ty, s nimiž jedná, nestrašil. Ale vzpomeňte si, jak byl Kalousek rozpálen a jak zuřil, když se dozvěděl, co Sobotka spáchal. Okamžitě mu došlo, kam až vývoj zajde. Tuto variantu mohou zastavit jen dvě věci. Buď na Zemana bude vyvinut velmi silný tlak z pozice globálního centra moci – to tak mocný, že by tento tlak byl i čitelný. Nebo bude Sobotka couvat a demisi vlády všemožně zdržovat či podmiňovat, což by ho přivedlo do velmi trapné situace.

Premiér Sobotka tvrdí, že kdyby odvolal Babiše, tak by z něj učinil mučedníka. Zřejmě dospěl k názoru, že prezident by s odvoláním ministra financí otálel... Babiš jako mučedník, jak to na vás působí?

To je jeden z projevů Sobotkovy ztráty logiky a konzistence, tj. toho, co lze nazvat „magořením“. Takto z Babiše dělá nejen mučedníka, ale i hrdinu.

Andrej Babiš tvrdí, že v tuto chvíli nechce být premiérem, byť by mu byla tato funkce nabídnuta. V úterý Babiš sice nad konáním Sobotky nechápavě vrtěl hlavou, přesto to vypadá na to, že mu tato situace vyhovuje, neboť je na koni... Vnímáte to podobně?

Samozřejmě, že Babišovi vyhovuje, co se děje, a že momentálně nemá zájem být premiérem. Už ve čtvrtek 27. dubna, tj. téměř týden před tím, co spáchal Sobotka, jsem na svém blogu napsal článek s názvem „Sobotka v kómatu (intelektuálním). Babiš slaví“.

Na veřejnost unikly dvě nahrávky s Andrejem Babišem v hlavní roli. V té druhé se Babiš od redaktora MfD dozvídá, co zjistili novináři MfD na ministra vnitra Milana Chovance a ministra zdravotnictví Ludvíka. Prvním tématem, na kterém chtějí Chovance motat, jsou prý evropské dotace „Ty máme rozpracované velmi dobře,“ chlubí se novinář. „On se každý týden schází v Parkhotelu v Plzni s Jurečkem a Hauptmanem (Roman Jurečko, podle některých někdejší šedá eminence plzeňské ODS), mají tam schůzky, mají jednoho vybraného číšníka,“ popisuje. Podle redaktora měl navíc Chovanec v Plzni koupit dva bytové domy, jež jsou napsané na někoho jiného. Chovanec na tuto nahrávku ve středu poukázal při brífinku a vůbec ho zřejmě při tom nenapadlo, že se tam o něm hovoří v ne příliš lichotivé souvislosti. To vám připadá normální?

„Nahrávky unikly“ není úplně přesný výraz. Byla zahájena válka prostřednictvím indiskrecí. Myslím, že ti, co ji rozpoutali, udělali další hloupost. Babiš se bude stávat větším a větším hrdinou. Když už se používají takové metody, ukazuje to, že moc zdegenerovala a je v koncích. Doufám, že z pořízení nahrávek nebude obviněn Putin. Nahrávky jsem si poslechl a překvapil mě nejen vámi zmíněný moment, ale i to, jak se Babiš snaží použití diskreditujících materiálů, o jejichž existenci je v nahrávaném rozhovoru informován, spíše tlumit. On dobře ví, co rozpoutání jakékoli války indiskrecemi pro autoritu současné moci znamená. Ví totiž, jak je prohnilá, jak je společnost rozkrádána shora prostřednictvím státních institucí, respektive stranických lobby, které se v nich usadily.

Rozhodnutí premiéra předat karty prezidentovi označil předseda ODS Petr Fiala za alibistické. Podobně hovoří i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, jenž míní, že Sobotka se prostě zbaběle zbavil řešení sporu tím, že jej odevzdal do rukou prezidenta. Nemůže z toho nakonec pravice vytřískat volební body?

Sobotka se zbytečným útokem na Babiše dostal do neřešitelného problému. ODS i TOP ho podrazily (což nečekal) a se vší vehemencí ho nutily odvolat Babiše. Neřešitelný problém řešil Sobotka tím nejméně logickým (z hlediska Sobotky) způsobem: Oznámil demisi.

Sobotka měl několik možností:

- Argumentovat Kalouskovi a Fialovi tím, že do voleb už je jen chvilka, že dal Babišovi dostatečnou ťafku a hrát to do ztracena. Připomenout Kalouskovi, jak jej hájil Schwarzenberg, když uvedl, že vždy jako vrchního lovčího jmenovali největšího pytláka, protože ten znal všechny grify a pak revír nejlépe hájil. To by obstálo.

- Mohl vyhodit Babiše a pak hrát složitější hru na to, kdo a hlavně odkud přijde po něm, zda dovládne či nedovládne do voleb, tak trochu vydírat. Hratelná pozice.

- Mohl dokonce být ke všemu hluchý jako pařez a nedělat vůbec nic.

Místo toho zvolil variantu, která dává všechny trumfy do rukou Zemanovi a nejvíce odhaluje podstatu a zdegenerovanost současné moci.

Všiml jste si, jak Bohuslav Sobotka dává vinu jen a jen Babišovi? Prý on je tím hlavním viníkem demise vlády... On a jeho dluhopisy, on a jeho lži... Dá se k tomu něco poznamenat?

Ano. Ale toto obviňování má bumerangový efekt. Je to součást toho Sobotkova „magoření“. Podobně jako neustálé kotrmelce v oznámení toho, kdy a jakým způsobem podá demisi. 

Dá se předpokládat, že tohle mezidobí Miloš Zeman využije pro podporu své prezidentské volby?

Nepochybně. Hlavním nástrojem k tomu mu bude úřednická vláda. Ta totiž může vládnout hodně dlouho. Málokdo si uvědomuje, že když volby vyhraje Babiš s velkým náskokem, může hru „všichni proti Babišovi“ obrátit proti těm, co ji hrají. Vyhoví jejich názoru a bude požadovat, aby mu dali záruky, že existuje premiér, který by mohl sestavit vládu Babiše a která dostane důvěru. A to může být ještě hodně velká legrace. Hlavně se pozorně dívejme. V takových chvílích, jako je současná, jsme v obdobné situaci jako astronomové, kteří pozorují výbuch supernovy a mohou kalibrovat své teorie. Pro mě třeba sledování současného vývoje spojeného mj. s válkou vedenou prostřednictvím indiskrecí znamená velký přínos k pochopení toho, jak fungují struktury založené na vzájemném krytí porušování obecně přijatých zásad, tj. to, že se ti, co na sebe vědí něco difamujícího, vzájemně vydírají, ale také kryjí a protěžují v institucionálních strukturách. A jak se tyto struktury propojují se strukturami, jejichž pozice je založena na koncentraci velkého majetku.

Sledoval jste dnešní poněkud šokující přijetí premiéra na Pražském hradě? Úřad vlády totiž podle vyjádření hlavy státu neinformoval prezidentskou kancelář, že Sobotka neponese demisi na Hrad a Hrad tak připravil klasické aranžmá v sále, jako by se demise měla předávat. Sobotku to evidentně dopálilo...

Nesledoval jsem to v přímém přenosu, měl jsem pracovní schůzku. Ale úryvky jsem už viděl. Neříkal jsem to? Velká sranda začíná! Osobně si myslím, že tuto komedii se Sobotkou sehrál Zeman schválně a zabránil tím Sobotkovi couvnout. Legrace si ještě užijeme!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…