Dohoda ČSSD s Babišem prý může padnout. Erik Best předkládá velice důležité důvody

07.05.2018 21:47

Na vlnách Českého rozhlasu Dvojka se politický komentátor Erik Best rozhovořil na téma případné politické koalice ČSSD s hnutím ANO. Dojde nakonec k dohodě? A proč se preference ČSSD propadly téměř na samou hranici sněmovního minima? S moderátorem Vladimírem Krocem se bavil i o vnitropolitické situaci v USA, možnostech chystané schůzky Trumpa s Kim Čong-unem, nebo o tom, jaké důsledky může mít vypovězení jaderné dohody s Íránem.

Dohoda ČSSD s Babišem prý může padnout. Erik Best předkládá velice důležité důvody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

Americký senátor John McCain, trpící rakovinou mozku, se vyjádřil, že si nepřeje, aby prezident Donald Trump dorazil na jeho pohřeb. Místo něj tam raději uvidí viceprezidenta Mikea Pence. „Má dobrou reputaci, veterán a zajatec z Vietnamu, v rodové linii dva admirálové. Pak to pan Trump zpochybnil. Ta bitva mezi nimi je ale hlubší. Trump nechce podporovat republikány, kteří jsou víceméně obamovští republikáni. McCain je sice republikán, ale už podporuje politiku, která je blíže Obamovi. V rámci této strany to hodně členům a voličům vadí, takže si myslím, že ani pro Trumpa by nebylo příliš pozitivní, kdyby tam zastupoval USA,“ řekl Best. Senátoru McCainovi má aktuálně vyjít nová kniha, ve které Trumpa ostře kritizuje. Nehájí prý americké hodnoty, očerňuje tisk a chválí tyrany, ignoruje lidská práva a ponižuje uprchlíky. „Je to součást reklamní kampaně na novou knihu, nebo se dá s pohledem válečného veterána souhlasit?“ ptal se Vladimír Kroc. „Myslím si, že velká část americké populace s tím souhlasí. Otázka je, jestli jde o 40, 50, či 60 procent. Jak jsem říkal, to je víceméně obamovská politika. To je pro republikánskou stranu velký problém, protože Trump je populární, ale není úplně jasné, jak dopadnou letošní volby. Pak je otázka, jestli zůstane do konce svého mandátu, nebo jestli ho sesadí,“ spekuloval Best.

Dále Vladimíra Kroce zajímala situace okolo Íránu. „Je správné, že americký prezident chce vypovědět íránskou jadernou dohodu?“ ptal se. „Já myslím, že málokdo tu dohodu četl. Nejsem si jistý, že Trump tu smlouvu nakonec vypoví. Jeho styl je čitelný v tom smyslu, že má vůči voličům nějaké sliby a musí ukázat, že obhajuje to, co sliboval. Myslím si, že pro něj je dokonce důležitější, aby si voliči mysleli, že on stále obhajuje tu stejnou politiku,“ odpověděl Best. V USA musí rozhodnutí ohledně sankcí padnout do 12. května. Případné sankce by měly vliv na firmy činné v regionu. „Větší problém je to pro Evropskou unii. Kvůli tomu do Ameriky cestovali Macron a Merkelová. Většinou se mluví o tom, že to bude nejasná situace, zatím jsou totiž všichni pro domluvu, až na USA a Izrael,“ připomněl Best televizní vystoupení izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který v přímém přenosu obvinil Írán ze lží a z porušování platných dohod. „Nemyslím si, že nakonec Trump bude chtít jít proti Evropské unii,“ dovodil nakonec Erik Best.

Řešila se i plánovaná schůzka Donalda Trumpa s Kim Čong-unem. Oznámení o termínu a místu schůzky je údajně na spadnutí. „Do jaké míry může být v summitu zainteresována Jižní Korea?“ ptal se hosta Vladimír Kroc. „To jsme viděli minulý týden. Je docela jasné, že chtějí mír a chtějí se domluvit. Již předtím považovali USA trochu za destabilizační faktor a báli se konfrontace. Myslím si, že nakonec je ten průlom skoro pro všechny velice pozitivní. Je to podobná situace jako s Íránem, pouze s tím rozdílem, že íránskou smlouvu uzavřel Obama a nyní to bude Trump. Takže by bylo trošku paradoxní, kdyby uzavřel smlouvu se Severní Koreou, a pak by zrušil podobnou smlouvu s Íránem. Pro mě je větší otázka, co chce Čína. Zatím se to v USA prezentuje tak, že Čína není celou situací příliš spokojená,“ přemítal Best. Dodal také, že čínský vliv je asi větší, než jsme si ochotni připustit.

Vladimír Kroc po této diskusi stočil rozhovor zpět ke vnitropolitickému dění. Připomněl, že aktuální kabinet Andreje Babiše již co do délky vlády překonal první kabinet Mirka Topolánka, který taktéž vládl v demisi. Jak daleko je podle Erika Besta práce na tvorbě nové koaliční vlády s ČSSD? „Je zajímavé, že již tento pátek má být nějaká domluva ohledně koaliční smlouvy a programového prohlášení, ale pak začne možná největší bitva, a to v rámci ČSSD. Pan Foldyna říká, že to je 50:50, tzn. že polovina je proti koalici a polovina je pro. Pan Onderka má jinou představu, mluví o tom, že je to rozdělené na třetiny. Mě by zajímalo, jak to vědí. Mně se zdá, že potřebujeme referendum, abychom zjistili, jak na tom vlastně jsou, protože mají skoro 20 000 členů a říci s takovou přesností, jak to vypadá, to je, myslím si, jen odhad. Očekávám, že tento týden bude trošku klidný, ale už v pátek to začíná ve velkém,“ odtušil Best. V pátek má odstartovat vnitrostranické referendum o podpoře vlády s ANO. Již dnes se ovšem setkali předsedové obou stran. Očekává Erik Best nějaký posun? „Má tam být i pan Vojtěch Filip z KSČM, takže to bude významný moment. Je otázka, do jaké míry budou ochotni říci veřejnosti, jaké jsou podmínky, protože zatím to prezentovali tak, že o tom nebudou mluvit, pokud neproběhne referendum, ale nevím, jak to hodlají zatajit. Navíc pan Foldyna a další už mluví o tom, že bychom měli dopředu vědět o tom, kdo mají být ti ministři ČSSD. Klíčové je, kteří politici se stanou případnými novými ministry. Ale myslím, že nejpozději na začátku příštího týdne budeme mít jakožto veřejnost jasnou představu, jaká je nabídka,“ odpověděl Best ještě před schůzkou politiků.

Nakonec se Vladimír Kroc zeptal, co by pro sociální demokracii znamenalo vládnutí v menšinovém kabinetu s ANO a s podporou komunistů. Erik Best vzpomněl aktuální průzkum ČT, ve kterém ČSSD získala pouhých 6,5 %. „To je myslím negativní. Očekával jsem, že to bude o něco více, protože už začali mluvit o tom, že do toho půjdou. Nevím přesně, jak máme ten poslední průzkum brát. Pokud je to tak, že voliči berou tu koaliční dohodu negativně, tak nakonec ten vliv na členy ČSSD bude významný a nemůžeme vylučovat, že nakonec k domluvě nedojde. Členská základna to možná nakonec smete ze stolu a bude na ústředním výboru ČSSD, zda do toho jít,“ shrnul situaci Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…