Dominik Feri se „vykalil jak debil“ a fotí se s marihuanou. Tak tohle beze mě. Odcházející člen TOP 09 promluvil o životě v Kalouskově straně

03.04.2017 4:40

V TOP 09 se aktivně sleduje, co kdo „lajkuje“ na Facebooku. A pokud někdo dostatečně nekritizuje prezidenta Zemana a nechválí Evropskou unii, je stranickou mládeží označen za „rusofila“, sdělil ParlamentnímListům.cz finanční analytik Lukáš Lexa, který ještě před několika dny byl členem strany vedené Miroslavem Kalouskem. Nyní však z Topky vystoupil. Proč? „Stal se z ní ultraliberální slepenec eurohujerů a konkuruje leda tak na levici marginálním environmentalistům,“ tvrdí Lukáš Lexa, který nicméně i nadále oceňuje předsedu Kalouska. „Myslím, že když opustí některé oblasti, které mu příliš nesedí, přestane se lísat k sobotkovskému křídlu socdem a zahodí maskota Feriho, může být pro středostavovského voliče ještě velmi atraktivní,“ doporučuje mu dokonce.

Dominik Feri se „vykalil jak debil“ a fotí se s marihuanou. Tak tohle beze mě. Odcházející člen TOP 09 promluvil o životě v Kalouskově straně
Foto: Hans Štembera
Popisek: TOP 09 představila svou Vizi 2030. V tomto roce by ráda například viděla již zavedené euro nebo stejnou životní úroveň jako v sousedním Německu

Mohl byste se, prosím, čtenářům představit a sdělit základní fakta o sobě a TOP 09?

Jmenuji se Lukáš Lexa a členem TOP 09 jsem byl, tuším, od roku 2013 do nedávných dní. Byl jsem řadovým členem na Praze 8 a v roce 2014 jsem z 20. místa kandidoval do zastupitelstva Městské části Praha 8. Zvolen jsem nebyl, v současném funkčním období jsem členem Komise místní Agendy 21. Do jiných pozic jsem nekandidoval a v jiných funkcích, ani vnitrostranických, jsem nepůsobil. Do této strany jsem vstupoval v reakci na proběhnuvší prezidentskou kampaň, do níž jsem se jako podporovatel kandidáta strany, pana Karla Schwarzenberga, aktivně zapojil jako dobrovolník. To, že dnes bych jej již nevolil, je věc druhá, ovšem nikterak neznámá.

Proč nyní z TOP 09 vystupujete? Jaké faktory přispěly k tomuto rozhodnutí a jak dlouho ve vás zrálo? Čím je to jiná strana než ta, do které jste vstupoval?

Když jsem vstupoval do TOP 09, byla to pravicová konzervativní strana konkurující dosavadnímu hegemonu: ODS. Dokonce v začátcích působení strany Miroslav Kalousek prohlašoval, že budeme napravo od ODS, což lze dohledat na YouTube. Dnes své ideové vymezení, že je konzervativní, hlásá již jen v úvodu svých stanov. Ale činy a prohlášení? Stal se z ní ultraliberální slepenec eurohujerů a konkuruje leda tak na levici marginálním environmentalistům. Pokud někdo zastával konzervativní postoje, pak byl pranýřován mladou krví požadující orientaci na „městské liberály“, tedy stejně jako ČSSD, resp. její část okolo Bohuslava Sobotky, Zelení nebo Piráti. Konkurence ODS se nekoná a nedávný pokus o konsolidaci pravice rovněž nevyšel. Tyto faktory mě v mých dlouhodobých úvahách vedly k rozhodnutí o vystoupení. Pokud si změnu v orientaci máme na něčem konkrétním ilustrovat, potom je to evropská a zahraniční politika strany. Formulují ji do značné míry nečlenové strany Niedermayer a Štětina, z nichž ten první je eurohujer vítající nekriticky naprosto cokoliv z Bruselu a ten druhý se na Donbasu fotí se členy praporu Azov a Ázerbájdžán na něj vydal mezinárodní zatykač. Z konzervativní strany se stala stranou vítačů uprchlíků obhajující nebezpečný sebezničující plán Německa na otevření se komukoliv a čemukoliv.

Kdo podle vašeho názoru ovlivnil podobu TOP 09 tak, že již nechcete být její součástí? Vždyť Miroslav Kalousek je v ní od začátku. A propos, změnil se podle vás Miroslav Kalousek?

Neumím říci, nakolik se změnil Miroslav Kalousek nebo nakolik se změnila pouze jeho rétorika jako součást jakéhosi plánu, ale z pragmatika, který budoval stranu expertů se silným akcentem na rozpočtovou odpovědnost, se stal bojovník za Tibet obskurně pobíhající na barikádách během návštěvy čínského prezidenta. Vedení strany také nedávno na poslaneckém klubu pohostilo Naďu Savčenko, nosily se placky „Free Savchenko“. Ovšem k jejím nedávným antisemitským výrokům se už najednou nikdo nehlásí. Já plně rozumím tomu, že jako předseda musel převzít po Karlu Schwarzenbergovi i lidskoprávní agendu, kterou se předtím příliš nebo vůbec nezabýval, ovšem v jeho podání mi přijde nevěrohodná. Zdali i toto vede k tomu, že průzkumy volebních preferencí a výsledky nedávných krajských voleb jsou takové, jaké jsou, neumím odpovědět. Každopádně mohu říci, že každodenní mravenčí práce členské základny byla velmi obtížná s ohledem na některá vyjádření čelních představitelů strany.

Lukáš Lexa

Použil jste slovo ,,eurohujer“. Nicméně TOP 09 byla vždy proevropská, osoba Karla Schwarzenberga ji k tomu předurčuje. K jakému posunu došlo v evropské a obecně zahraniční politice TOP 09, že je pro vás nyní najednou tak nepřijatelná?

Anketa

Jak dopadne ČSSD ve volbách do sněmovny?

5%
20%
56%
14%
hlasovalo: 10842 lidí

Ano, proevropská skutečně TOP 09 je od samého začátku, ale mám pocit, že z pozice zdravého eurooptimismu přešla do pozice nekritické adorace vyjádřené právě panem Niedermayerem a požadující federalizaci, kterou já vnímám jako narušení národní suverenity, která je již dnes diskutabilní. V souvislosti s migrační krizí můžeme zmínit i ohrožení vnitrostátní bezpečnosti skrze povinné kvóty na uprchlíky, pro něž někteří europoslanci za TOP 09 zvedli ruku. Pokud by Evropská komise prohlásila, že nebe je zelené a tráva modrá, řekne se: no vždyť je. V tom se změnila rétorika strany. Ale od doby vzniku strany se změnila, a to je dost podstatné, i Evropská unie, na což strana nijak nezareagovala. Vezměme si kupříkladu Viktora Orbána: ten je zhusta kritizován Junckerem, Asselbornem, Schulzem a jinými za to, že se chová podle mého názoru naprosto racionálně, po nikom nic nechce, ovšem v rozporu s názory liberálů a neomarxistů sedících v Bruselu. Alexis Tsipras, komunista, přivedl Řecko na hunt, takže jej musela EU, resp. Německo, opakovaně zachraňovat. Ovšem drží ústa a krok, tudíž je dobrý. A já bych byl velmi nerad, aby do takové porobené pozice byla vmanévrována i Česká republika, což si myslím, že nemohou někteří členové i nečlenové, avšak nominanti strany garantovat, ba spíše naopak. Doporučuji přečíst si knihu Češi v nové Evropě od protektorátního kolaborantského novináře Emanuela Vajtauera a porovnat její text s některými dnešními prohlášeními. Z té podobnosti mě zamrazilo.

Když jste zmínil lidská práva – nezlobte se, ale i tento akcent zněl v Topce od začátku. Změnilo se pojetí a prezentace tohoto okruhu témat o něco tak, že už nejste „za“? A jinak, vám nepřijde důležité bojovat za svobodu a lidská práva ve světě?

Lidská práva jsou skutečně tématem od počátku působení strany a byl to jeden z důvodů, proč jsem do ní vstoupil, neboť se domnívám, že toto téma je „pravicově“ uchopitelné a žádní, ve skutečnosti nenávistní neomarxisté z HateFree Culture zřízení exministrem Dienstbierem na něj nemají monopol. Zprvu bylo toto téma artikulováno Karlem Schwarzenbergem, což mi k němu i docela dobře pasovalo, je taková přirozená autorita a pateticky řečeno „strážce odkazu Václava Havla“. Jenomže Havel se začal hodně nadužívat, řekl bych až zneužívat. Skoro to na mě působilo tak, že se křečovitě hledá pozitivní téma vedle věčného Antizemana a Antibabiše. Všude se vyvěšovaly tibetské vlajky a kritizoval se prezident Zeman, že podepsal s Čínou obchodní dohodu (ať už si o ní myslím cokoliv), přičemž podobné dohody má mnoho jiných zemí jako Německo nebo Francie. Znamená to snad, že tyto státy pro peníze rezignovaly na ochranu lidských práv ve světě? Ne a mně to už začalo být protivné, protože trocha demagogie v tom je. Přece jenom má ta strana těžiště jinde, nebo alespoň měla v době mého vstupu.

TOP 09 je demokratická strana. Snažil jste se na své výhrady upozornit své nyní již bývalé spolustraníky? Na schůzích, konferencích apod.? Jak reagovali? Cítíte se s těmito výhradami osamocen? Jak můžete popsat atmosféru v TOP 09 tak, jak jste ji v poslední době zažíval?

TOP 09 má ve svých stanovách hned vedle konzervativní orientace uvedeno, že je stranou demokratickou, což působením navenek a zastáváním jejích názorů nijak nezpochybňuji. Ovšem vnímal jsem, a nebyl jsem sám, že má sama demokratický deficit. Ten vyplývá jednak z toho, že jeden člověk sedí na více židlích napříč organizační strukturou, z titulu vykonávané funkce má automaticky místo jako delegát na sněmy různého stupně, kde se volí do dalších funkcí, a tím je personálně tak trochu zabetonovaná. Rovněž ústředí má poslední slovo při sestavování kandidátek, a tak se občas stalo, že i proti vůli místní členské základny byl nominován nějaký kandidát, označoval se jako parašutista. To byl třeba případ senátních voleb na Praze 8, kdy místní organizace měla svou velmi kvalitní kandidátku ze svých řad, avšak ústředím byl dotlačen nečlen z nějakých mně neznámých důvodů. Zvolen nebyl, a to i přestože to bylo v době velmi dobrých preferencí. O tomto se diskuse vedly, není to nic neznámého ani ojedinělého. Atmosféra poslední doby nebyla moc příjemná. V různých diskusích, zejména v uzavřených skupinách na sociálních sítích, byl hned onálepkován ten, kdo má jiný názor. Aktivně se sleduje, kdo co olajkuje. Mně třeba bylo vytýkáno, že dám občas lajk na něco Klausovi ml. nebo Zahradilovi. Kolega z jiné městské části zase e-mailem obdržel přihlášku do ODS od jiného mladého nadšeného eurosvazáka z topáckých řad. Neustále mělo toto ideové křídlo potřebu vmanévrovávat mě do pozice, že když kritizuji EU a nekritizuji Zemana za úplně všechno, tak jsem rusofil.

Jak z vašeho pohledu vnímají členové TOP 09 ve skutečnosti Andreje Babiše? Tak vyhroceně jako Miroslav Kalousek?

Myslím si, že je skutečně vnímán velmi negativně, dovolil bych si však rozlišovat konstruktivní kritiku a řvaní v záři reflektorů nebo zesměšňování na sociálních sítích. Nedomnívám se, že by někdo zpochybňoval nebezpečí plynoucí z osoby pana Babiše pro demokratické zřízení, i já to tak vnímám. Rozchází se ovšem pohled na hnutí ANO a spolupráci s ním na komunální úrovni. Například po krajských volbách vznikla koalice s ANO v Jihomoravském kraji, za totéž se ovšem ve Středočeském vylučovalo. To je ten dvojí metr. Obdobná diskuse se vedla i na Praze 8 s tím výsledkem, že TOP 09 zvolila cestu jít do opozice, což jsem také podporoval.

Když už hovoříme o sociálních sítích, právě sociální sítě jsou doménou TOP 09. Bude se podle vás i nadále dařit marketérům TOP 09 prodávat Topku jako atraktivní, sexy a cool politický produkt? A propos, jak nahlížíte na deklarovaný akcent na mladou generaci, zosobněný zejména Dominikem Ferim?

Do politického marketingu na sociálních sítích příliš nevidím, jelikož patřím k tomu zlomku elektorátu, který se rozhoduje po přečtení volebního programu, spíše než podle sdílení prý vtipných gifů nebo Babišky s válečkem na těsto v ruce. Myslím, že cílová skupina je nejasně vymezená a podle toho i vypadá způsob a především styl komunikace. Otázkou však je, kým byla vymezená, protože si nejsem vědom existence žádného oficiálního komuniké, že se má zaměřovat na „městské liberály“. Myslím, že pan Feri, původně marketingový projekt, který se vymkl kontrole, si vybudoval síť mladých fanoušků (kolik z nich ani nemá volební právo, nikdo nezjišťoval) a s ohledem na jeho impact na sociálních sítích se to tak nějak samo stalo nepsanou strategií strany. Pan Feri jezdí mezi mladé agitovat do škol, kde říká, že se „vykalil jako debil“, a fotí se s čímsi v ruce, co silně připomíná joint marihuany. Tak jestli takhle chce podle stanov konzervativní strana působit na mládež, tak prosím beze mě. Na jednu stranu se kritizuje populismus, na stranu druhou je tu evidentní snaha o zalíbení se prvovoličům. Jakkoliv. Před chvílí jsem hovořil o parašutistech, přičemž pan Feri je jedním takovým: přistál na Praze 3 a moc velké nadšení jsem z toho nezaznamenal. Myslím, že by měl spíše řádně vykonávat funkci radního v Teplicích, když už ji jako náhradník získal, než ve 20 letech lézt do parlamentu s programem na zavedení kulturních voucherů pro mladé. To je typicky socialistické: sice do systému ještě nic nepřispěl, ale už by z něj rád rozdával.

Otisk rozhovoru, který Dominik Feri poskytl magazínu CzechMag.cz

Ať nekončíme úplně pesimisticky... Ať už volební výsledek bude jakýkoliv, Miroslav Kalousek coby politický fenomén je zásadní součástí naší historie. Za co jste schopen ocenit Miroslava Kalouska jako občan, pravičák, finanční expert a někdejší spolustraník?

Miroslav Kalousek má nepopiratelnou zásluhu na spravování financí této země coby ministr financí. Byl za to i několikrát mezinárodně oceněn. Finance vedl v době, kdy se trhům moc nedařilo, a zavedenými opatřeními zabránil škodám. Za jeho éry byla zavedena tolik potřebná a dnes již zrušená důchodová reforma, byť spadala do gesce jiného ministerstva. Bývá neprávem pranýřován za to, že „nepravicově“ zvedl daně. Já si naopak myslím, že je pravicovější na nějaký čas daně zvednout, než následovat osud Řecka. Klaus také „utahoval opasky“ a o jeho pravicové orientaci jistě nejsou spory. Určitě je to i zdatný rétor (byť někdy trochu přehrává), který dokáže zaujmout i nezúčastněného diváka a dokáže precizně a s humorem pohotově artikulovat své myšlenky. Myslím, že když opustí některé oblasti, které mu příliš nesedí, přestane se lísat k sobotkovskému křídlu socdem a zahodí maskota Feriho, může být pro středostavovského voliče ještě velmi atraktivní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…