Donald Trump, to je velké vítězství. Vyser se na to, Bartoško, vzkazuje Ringo Čech. Rusy všichni provokují, teď to bude jinak

09.11.2016 19:52

ROZHOVOR „Horáček je statečnej! Líbí se mi, že chce být prezidentem! Ať to zkusí! Já bych mu ale vzkázal: Horáčku, začal jsi trochu brzo. Ono to do voleb ale trochu vychladne... Že byl ve vazbě, tak to přece neznamená, že byl opravdu zavřenej a že něco provedl,“ říká v rozhovoru ParlamentníchListů.cz hudebník, malíř a expolitik František Ringo Čech. A samozřejmě vyjádřil svou radost nad tím, že v USA zvítězil Donald Trump.

Donald Trump, to je velké vítězství. Vyser se na to, Bartoško, vzkazuje Ringo Čech. Rusy všichni provokují, teď to bude jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Ringo Čech

Úplně nejdřív se vás musím optat na to, co říkáte na vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA?

Je to velké vítězství, historie se poměrně pohnula. Je to předzvěstí toho, že svět i Evropa budou Spojené státy následovat. Přijdou teď rozhodní politici, a ne zbabělci a másla. Až doteďka svět stagnoval, dělal dluhy a neřešil problémy. Trump je první vlaštovkou, která začne pracovat ve prospěch Spojených států. Mám z jeho vítězství velkou radost.

Pojďme ale teď od USA zpátky domů. Zdá se, že emoce se v naší zemi po návštěvě dalajlámy v Česku a po kauze (ne)vyznamenaného pana Jiřího Bradyho alespoň částečně uklidňují. Jak ale v této souvislosti hodnotit události kolem výzvy umělců k neklidu? A jak jste vlastně vy osobně prožíval onu atmosféru kolem Jiřího Bradyho?

Je to žabomyší vojna a odmítám ji vzít na vědomí. Je to uměle vyvolaná hysterie a už jsem ji zažil jednou, což bylo v době, kdy bojoval kníže s Milošem Zemanem o Pražský hrad. To bylo doslova šílenství a zrovna ti, co se nejvíc tehdy oháněli slovy o demokracii, tak teď dělají takový humbuk... Ať si ale každý v demokracii říká, co chce, a prezident dělá to, co uzná za vhodné. Každý na to vše má vlastní názor a to je asi správné. Když se to někomu nelíbí, tak ať přijde s vlastním programem a se svými kandidáty... Naštěstí ještě stále máme svobodné volby, v nichž si to ti nespokojenci mohou srovnat. Chodit ale na náměstí a mávat červenýma kartama?

Víte, já jsem byl v posledních dnech na Kapverdách a díval jsem se tam na zpravodajství BBC a při tom mi došlo, jaké věci se ve světě odehrávají, jaké strašné hrůzy se jinde dějí, a tady umělci, který se mají tak, jako se nikdy v životě neměli, chodí protestovat. Já sice s nimi nesouhlasím, nechci s nimi nic mít, odmítl jsem se k jejich protestům vyjádřit, a dokonce jsem nepřijal ani pozvání na televizní besedu a ani do rozhlasu, ale mají na to vše právo.

Nevím, zda jste viděl pořad Jana Krause, kde se právě ti nespokojení umělci sešli a jako jeden muž přes televizní obrazovku protestovali...

To je jen taková demonstrace Havlových pohrobků a sluníčkářů! Ale zase na to platí to, co jsem řekl. Je ovšem dobře, že tam šli a řekli svůj názor, já bych ho však neříkal s pěnou u huby, to se mi nelíbí. Jak už říkal kníže Krok ve Starých pověstech českých: „... zuřil a křičel a bradu si slinou třísnil...“ Při podobných příležitostech si vždy vzpomenu na toto.

Vojtěch Dyk, který se chopil praporu coby jeden z lídrů uměleckého hnutí proti Miloši Zemanovi, řekl, že umělci byli vždy ti, kdo nastavovali společnosti zrcadlo. Podle něj Češi přestali respektovat hodnoty, které tu byly po roce 1989, a umělci musí společnost podobnými akcemi začít stmelovat. „Na nás ale je, abychom podobnými debatami vytvářeli tlak,“ řekl mimo jiné. Co si o tom myslíte?

Vůbec nevím, kdo je Vojta Dyk. Musím se omluvit. Bartoška je skvělej chlap, skvělej herec, ale nerozumím mu. Kdybych mluvil s Bartoškou, tak bych mu řekl: „Vyser se na to, vždyť víš, jak to je! Zažil jsi bolševismus, tak vidíš, kolik nechutných věcí se přeneslo do současnosti!“ Bartoška mi v tomto vadí, není to ovšem žádný kokot na rozdíl od těch ostatních.

Ti „ostatní“ ovšem tvrdí, že se nebojí říct nahlas, jak to všechno s naší společností je. Mají pravdu?

Říct to nahlas se mi líbí, jen být Bartoškou, hledal bych jinou formu. Znovu ale opakuji, je to jejich svaté právo poukázat na to, co je štve.

Pokud jde o okolnosti kolem vyznamenání pro Jiřího Bradyho, tak se spekuluje o tom, že se Miloš Zeman na Daniela Hermana vskutku velmi naštval za to, že se setkal s dalajlámou na oficiální půdě ministerstva...

… a nenaštval se jenom prezident! Jestliže vláda podepsala dokument s Čínou, kde stvrdila, že respektuje celistvost Číny – tedy i s Tibetem a Tchaj-wanem – a pak člen vlády přijme dalajlámu, tak se nedivím tomu, že jsou Číňané tak alergičtí. Je to jejich právo se pohoršit, stejně tak, jako se pohoršili členové vlády i prezident. Tohle prostě ministr dělat nemůže. Kdyby byl Herman běžný občan, tak ať klidně vstoupí s dalajlámou i do registrovaného partnerství, to nikomu vadit nebude. Ale tohle bylo – myslím – nevhodné.

Navíc bych chtěl připomenout těm, kteří mají krátkou paměť, že Havel dával vyznamenání lidem, kteří si to zasloužili, a také svým přátelům. Klaus dával vyznamenání těm, kteří si to zasloužili, a také svým přátelům. Totéž dělá i Miloš a my mu to nemůžeme mít za zlé. Tím nechci říct, že ti jeho přátelé by spadali do sorty těch, kteří si to nezaslouží. Umělců je víc a je samozřejmé, když si mezi nimi prezident vybere ty, kteří jsou mu věrni a blízcí a o kterých si myslí, že by si to zasloužili. No a pokud někdo v příští prezidentské volbě vyhraje nad Milošem – já o tom sice pochybuji, ale možné je všechno – tak zase uvidíme na různých demonstracích jeho nové „kamarády“, jak nosí trenky a další věci.

Jak víme, demonstraci na Staroměstském náměstí moderoval Michal Horáček, který tam mimo jiné rozjel i svou prezidentskou kampaň. Řekl, že chce slušnou politiku a že chce být prezidentem naslouchajícím všem občanům, a proto kvůli tomu objede republiku, aby zjistil, co lidé chtějí. Poté oficiálně oznámil svou kandidaturu na prezidenta i v médiích.

Ano, mně se to líbí. Horáček je statečnej! Podívejte, on je velmi bohatý, má mladou ženu, Hapka mu umřel a pustil se proto do boje, na který si myslí, že má. On je navíc velmi chytrý a je i dobrý podnikatel, takže ví co a jak. Mně se líbí, že chce být prezidentem! Ať to zkusí! Já bych mu ale vzkázal: Horáčku, začal jsi trochu brzo. Ono to do voleb ale trochu vychladne. No, možná to má zpracovaný dobře.

Zlí jazykové ovšem jeho minulost hodnotí slovy, že dělal kšefty v sázkách, v raném mládí byl ve vazbě za falšování devizového příslibu...

Ať jdou všichni do prdele! Na každýho vždycky vyhrabou jen hnůj. Že byl ve vazbě, tak to přece neznamená, že byl opravdu zavřenej a že něco provedl. Je bohatej, můžeme mu jen závidět a poučit se od něho.

Na Facebooku navíc kolem něj běží docela silná kampaň ve smyslu, že to je jenom vekslák...

To je ale ve stejném duchu, jako je kampaň umělců na Staroměstským náměstí – nakydat na tu druhou stranu hnůj a poflusat... To je přece naše parketa.

Nemůže Miloše Zemana přece jen poškodit to, co se v posledních dnech událo kolem kauzy (ne)vyznamenání pro Jiřího Bradyho?

Podívejte, Miloš ví, co dělá. To za prvé. Čili ho to nepřekvapí. A ti, co ho mají rádi, tak ty to ještě více zatvrdí. Naopak tyhle kauzy odradí spousty lidí, kteří se na Milošovu stranu ještě spíše přidají.

Jak jste vlastně vnímal prohlášení čtyř vládních představitelů vůči Číně?

Mám dojem, že tady jako první reagovala Čína a naši to pak možná jen nešťastně formulovali. Navíc jsem četl, že jak reagovali Číňané, jak nám odpovídali, tak že to bylo trochu zkreslené, prý to takto zpupné nebylo. Bylo to od nich sice tvrdé, oni se s tím moc neserou, ale já si myslím, že bylo nutné se k tomu vyjádřit. Asi bych to ale neudělal zrovna touto formou.

Je namístě podotýkat ve spojitosti s tím rozpínavost Číny a nadutost tohoto velmocenského státu? Je třeba se bát Číny?

Z čínské historie tohle neznáme, takhle expanzivní totiž Čína nikdy nebyla, až doteď. Samozřejmě že je to velmoc, která neustále sílí, a proto já, trumpovec, jsem si velmi přál Trumpa na americkém postu. On to totiž má v hlavě velmi jasně srovnané a navíc říká, jak Spojené státy budou s Ruskem spolupracovat, protože tím vytvoří protiváhu té velké a mocné Číně. Podle mne ale z Ruska žádné nebezpečí momentálně nehrozí. Vždyť si všimněte, jak všichni Rusy provokují! Jako by je chtěli vyprovokovat k nějakému neuváženému kroku... Já si ale myslím, že to Rusové neudělají. Mají svých starostí dost.

Co bude 17. listopadu? Zemanovi příznivci totiž předpovídají, že přijde pokus o „násilné svržení prezidenta“. A těší se přitom na „český Majdan“.

Zda si bude chtít Bartoška vzít samopal a bude bojovat, tak to bude jeho věc, ale už to nebudou havlovci, nebudou to ani sluníčkáři, už to budou vzbouřenci. Znovu však k tomu opakuji: pořád máme demokracii a každý se může svobodně vyjádřit. A kéž by to tak zůstalo!

A nastal podle vás čas na nějakou změnu?

Ano, v demokratickém státě jsou změnou volby. Ať každý postaví svého kandidáta s jasným programem a lidi si z nich vyberou. Tu naši chabou demokracii a to naše malé a slabé vítězství lásky nad lží a nenávistí bych ale udržel ještě trochu dýl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…