Dozorová společnost nad tunelem Blanka se má na co těšit. Primátorka Krnáčová prozradila, co chystá

17.03.2015 17:37

ROZHOVOR O aspekty budování tunelového komplexu Blanka se zajímá policie. Podle primátorky Prahy Adriany Krnáčové (ANO), která důrazně odmítá, aby magistrát platil další náklady, naprosto selhal dozor. Podle primátorky je také možné, že za problémy s otevřením Blanky je "něčí záměr". V minulosti už označila Krnáčová viníky zfušované stavby za "debily".

Dozorová společnost nad tunelem Blanka se má na co těšit. Primátorka Krnáčová prozradila, co chystá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová

V jaké fázi je zjišťování důvodů vzniklých problémů v souvislosti s tunelem Blanka?

V současné době intenzivně jednáme se všemi dodavateli a očekáváme od nich předložení jasného plánu, jak tunelový komplex Blanka (TKB) co nejdříve zprovoznit. Odmítáme platit další náklady za zpackanou práci. Pokud bývalé vedení města bylo s problémy, které představuje vlhkost, obeznámeno, proč montážní práce nezastavilo a naopak ještě oznámilo, že se Blanka 2. prosince otevře? Dnes bychom měli od ČKD, resp. IDS, obdržet konkrétní harmonogram dalších prací, následně budeme schopni sdělit další detaily. Pokud vím, tak se o všechny aspekty budování TKB zajímá také policie, se kterou samozřejmě plně spolupracujeme.

Generální prezident stavební firmy Metrostav Jiří Bělohlav uvedl pro Reflex: "Cítím za tím objednávku, aby se to celé nerozjelo.“ Tunel Blanka označil za "technologickou šílenost“, podle něj je naddimenzovaná. Podobné problémy prý dosud s žádnou stavbou nezažil. Myslíte si, že může jít o "objednávku“?

Neřekla bych přímo "objednávku“, ale je možné, že jde o něčí záměr. Není přece možné, aby TKB při tolika vynaložených miliardách nebyl stále v provozu. Svádět vše na špatné počasí je směšné. Podle mého názoru naprosto selhal dozor, tedy IDS. Tato společnost má hájit zájmy města a přijde mi, že spíš hájí svůj stav konta. Z toho důvodu hodláme vypsat veřejnou zakázku na společnost, která postup dozorové společnosti prověří.

Toho, že se z nějakého důvodu záměrně protahuje zprovoznění tunelu, se obává i bývalá šéfka kontroly ŘSD Miloslava Pošvářová. Ta v rozhovoru pro DVtv konstatovala, že zdi potečou dál a netěsní spáry: "Tragické to je, protože se zaplatí nemalé peníze za rubovou izolaci. Je to neopravitelná vada, protože voda bude vytékat někde jinde.“ Co když dojde k situaci, že bude muset do budoucna magistrát investovat do tunelu další a další finanční prostředky?

Nebudu spekulovat, ale důrazně odmítám, aby město platilo další peníze. Pokud k něčemu takovému dojde, budou to muset vyřešit na své náklady dodavatelé.

V souvislosti s tohoto kauzou se dá předpokládat, že na vás bude upřena snad ještě větší pozornost. V minulosti jste zvažovala ochranku…

Ochranku jsem neodmítla. Má bezpečnost je zajištěna dostatečně, o podrobnostech ale mluvit nechci, což zcela určitě chápete…

Už před koncem roku médii proběhla informace, že by bylo vhodné například pořídit skener, kterým by procházela příchozí pošta, i to, že by v budově magistrátu byl vhodný kontrolní rám. Obáváte se stále o bezpečnost zaměstnanců magistrátu?

Svět se změnil. Musíme být ostražití a pečovat o zaměstnance. Pokud jsme schopni instalovat spíše preventivní opatření, které je standardní i na jiných úřadech a ministerstvech, tak je využijeme. Skener pošty jsme již zařídili, zda využijeme další bezpečnostní opatření, musíme probrat s kolegy radními.

V posledních dnech se objevují záběry z kamer, kdy jsou napadáni lidé přímo na ulicích zakuklenci a dalšími extremisty. Dvojice maskovaných mladých útočníků za povzbuzování kamarádů mlátila v centru Prahy lidi na potkání. Zvyšuje se agresivita v ulicích Prahy, nebo jde jen o jeden z mála případů?

Podle mých informací jde o jeden z mála případů. Takové excesy se bohužel občas mohou stát a já jsem velmi ráda, že se Policii ČR většinou daří pachatele i za pomoci městského kamerového systému velmi rychle dopadnout. Právě díky vybudovanému kamerovému systému se daří pachatele trestné činnosti identifikovat rychleji. Vždy je však namístě otázka, do jaké míry má být právo na soukromí omezováno zavedenými bezpečnostními opatřeními. V tomto případě si myslím, že každý občan Prahy ocení, že pachatelé trestné činnosti jsou odhaleni díky kamerovému systému mnohem rychleji.

Téměř třetina obyvatel Prahy si Václavské náměstí spojuje podle průzkumu agentury SC&C s negativními zážitky…

Je to samozřejmě škoda a naším cílem je úroveň Václavského náměstí výrazně pozvednout. Proto jsem také iniciovala vznik Komise pro kultivaci Václavského náměstí, která má za cíl iniciovat svižný rozvoj spodní částí Václavského náměstí. Schválená radou byla minulý týden. Co se týče bezpečnosti, kolega Libor Hadrava, radní pro bezpečnost ve spolupráci s městskou policií a radní pro sociální oblast paní Ropkovou, otázku bezpečnosti na Václavském náměstí intenzivně řeší. Pevně věřím, že se tohoto nelehkého úkolu úspěšně zhostí a my budeme moci říci, že díky nám se situace na Václavském náměstí výrazně zlepšila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…