Drsný kandidát SPD do čela drsného kraje. Padouch Bakala. EU zničila naše zemědělství. Migranty tu nezdržovat ani minutu

26.09.2020 21:47

ROZHOVOR Moravskoslezský kraj je zbytkem republiky často vnímán velmi negativně, a okres Karviná z něj snad nejvíce. Právě zde, ve městě Rychvald, je místostarostou Pavel Staněk, kandidát SPD na hejtmana kraje. Hovoří o kraji zdevastovaném Zdeňkem Bakalou i o tom, jak EU zničila naše zemědělství a potravinářství.

Drsný kandidát SPD do čela drsného kraje. Padouch Bakala. EU zničila naše zemědělství. Migranty tu nezdržovat ani minutu
Foto: Vysílání XTV
Popisek: Pavel Staněk, kandidát SPD na hejtmana Moravskoslezského kraje

Anketa

Podporujete nový plán EU na povinnou relokaci migrantů?

2%
98%
hlasovalo: 36033 lidí

Nikdy jste nebyl v žádné straně, SPD je vaším prvním politickým angažmá. Proč jste se rozhodl do ní vstoupit a zapojit se do politického boje?

Pro vstup do hnutí Svoboda a přímá demokracie jsem se rozhodl na základě mých shodných postojů s programovými body SPD, a navíc hnutí Svoboda a přímá demokracie je jediným politickým subjektem hájícím zájmy občanů České republiky na všech fórech. Od místních samospráv až po europarlament.

Hlavním tématem SPD pro letošní krajské volby je bezpečnost. To je zrovna v Moravskoslezském kraji celkem aktuální téma, ke kterému máte i osobní vztah. Co je, podle vás, v současnosti nejvíce potřeba k zajištění bezpečnosti v Moravskoslezském kraji?

Bohužel už máme v kraji dvě záchytná zařízení, a to ve Vyšních Lhotách a v Havířově. S tím už asi nic neuděláme, byť bychom chtěli. Ale v žádném případě nedopustíme, aby se tady plánovalo, natož stavělo cokoliv dalšího. A bylo by dobré, aby stávající nelegální migranti buď odešli tam, kde jim nabízejí lepší podmínky, nebo aby se vrátili zpět budovat svou vlast. Nezdržoval bych je ani minutu.

Velkým tématem vašeho hnutí je dlouhodobě boj s exekutorskými mafiemi a pomoc lidem v dluhových pastech. Ve vašem kraji, zejména v některých jeho chudších lokalitách, je toto téma nejspíš velmi palčivé a aktuální, že?

Hnutí SPD podalo do Sněmovny zákon na zestátnění exekutorů a dále zákon, aby mohl dlužník platit přednostně jistinu dluhu, a nikoliv nejprve náklady, jako je tomu v současnosti. Dluhy se zcela jistě platit musí, ale náš návrh ruší placení úroků z úroků z prodlení a z úroků, neboť považujeme úroky z úroků za vyloženě nemorální.

Vy jste místostarostou města Rychvaldu v okrese Karviná, který je tradičně vnímán jako jeden z nejproblematičtějších. Jaké jsou největší problémy Karvinska?

Jeden z největších problémů je odchod zejména mladých lidí z Moravskoslezského kraje do jiných koutů České republiky. Ať z důvodu studia, či z důvodu hledání lepší pracovní nabídky. U studentů je alespoň nějaká naděje, že po ukončení studia se vrátí do svého původního bydliště. Ale lidé, kteří se rozhodli, odejít z regionu za prací, si většinou v novém působišti najdou i nový domov. Tomuto trendu rozhodně nepřidá nejistota kolem provozu společnosti OKD.

Bylo něco, nějaký problém, který jste z pohledu místostarosty začal vnímat jinak, než jste jej vnímal předtím jako občan?

Anketa

Co podle Vás nejvíc pomáhá proti koronaviru?

25%
hlasovalo: 10197 lidí

Ano, jako občan předpokládáte, že řešení problémů, které se zdají být jednoduché, není problém. Ovšem při výkonu funkce zastupitele rychle zjistíte, že co občanovi zákon nezakazuje, má povoleno. Ale co zákon nepovoluje, nelze z pozice ať již úředníka obecního úřadu, nebo zastupitele provést.

S tématem bezpečnosti souvisí i téma obrany. V poslední době zaznívají návrhy na zřízení strategické základny NATO na letišti v Mošnově. Souhlasíte s tímto nápadem?

V žádném případě. Jakákoliv vojenská základna na letišti by obyvatelům regionu nic pozitivního nepřinesla.

Když se řekne Ostravsko-karvinské doly, mnohým naskočí jméno Zdeněk Bakala. Jak se v kraji vzpomíná na podnikatelské působení tohoto miliardáře?

Jako na pověstného padoucha Calveru – jezdí tam a sem, až vydrancuje celou zem.

SPD v poslední době, zejména po jarním uzavření ekonomiky, upozorňuje na brutální zdražování potravin. To je ve vašem kraji asi ještě větší problém než jinde. Pociťují už lidé rostoucí cenu potravin, musí se uskrovňovat?

Může za to EU, jež zničila naše zemědělství (naši zemědělci dostávají cca 4krát menší dotace než zemědělci ve „starých“ zemích EU a nejsou schopni konkurovat) a kvůli níž již nejsme potravinově soběstační. Před rokem stálo kilo vepřové pečeně v českých obchodech 125 Kč, nyní stojí 150 Kč. V supermarketech zdražuje i ovoce, zelenina, rýže atd. Existuje dvojí kvalita potravin a k nám se dovážejí potraviny horší než do západních zemí. Bývali jsme potravinově soběstační... a musíme se k tomu vrátit.

Řešením je podpora infrastruktury venkova a našich zemědělců a ochrana klíčových komodit. Zemědělská politika musí být znovu pod kontrolou našeho státu. Podporujeme potravinovou soběstačnost našeho státu v nejzákladnějších komoditách, abychom byli připraveni na výživu obyvatelstva ČR pro případ války, pandemie, ekonomické či migrační krize. Pole musí sloužit k produkci potravin, ne solárním parkům, řepce do paliv nebo kukuřici na spálení v bioplynkách. Pravidla a diktát EU v zemědělství naší zemi mrzačí!

Souhlasíte s návrhem vlády na jednorázovou podporu důchodcům? A co říkáte na návrh SPD, aby důchody začínaly až na částce „hranice chudoby“, což je dnes necelých 15 tisíc?

Tohle je dvousečná zbraň. Samozřejmě důchodcům příspěvek přeji, zejména těm s nižšími důchody. Ale jednorázová podpora nic neřeší do budoucna. Valorizace důchodů by měla probíhat progresivně od výše (níže) finanční částky, anebo pevně stanovenou částkou všem. Ne stanovenou procentuální výši, kdy ti co mají, nízké důchody dostanou přidáno méně než důchodce s vyšším důchodem. A co náš návrh na výši důchodu, již delší dobu razíme návrh na důstojný důchod. Nelze připustit, aby lidé, kteří pro společnost již něco vykonali, ve stáří žili s příjmem pod hranici chudoby.

Dozvěděl jsem se, že s potravinářstvím máte i osobní zkušenost, v minulosti jste působil jako řezník. Dnes SPD upozorňuje, že jsme se stali odpadkovým košem EU, kam se vyráží ten nejhorší odpad. Myslíte si se svými znalostmi z oboru také, že dnes je našim zákazníkům nabízen „odpad“?

Samozřejmě, hlavně ve velkých obchodních řetězcích. Uvedu příklad. Pokud máme na Karvinsku výrobce Slezské uzeniny, který razí filozofii prodeje svých výrobků v síti svých prodejen, nemůže si dovolit výrobu a prodej nekvalitního výrobku. Oproti tomu, kterýkoliv řetězec potravin má na svých pultech – ne že by všechny výrobky byly nutně nekvalitní, ale lákadlo akcí je přitažlivé – výrobky u nichž je výrobce kdosi někde v Evropě. Na obalu se dočtete cokoliv, neboť víme, že papír snese všechno. Pak dotyčný, který si koupil takový výrobek, zjistí, že požívá jakousi hmotu, v lepším případě, a v horším, že si přivodil žaludeční vředy.

V programu pro Moravskoslezský kraj píšete: „I v Moravskoslezském kraji musí být normální dýchat čistý vzduch, a ne jedovaté a rakovinotvorné zplodiny a prach.“ Jak je na tom tedy dnes váš kraj, a konkrétně Karvinsko, z hlediska čistoty vzduchu?

I když se kvalita ovzduší za poslední desetiletí zlepšila, stále oproti jiným krajům, snad kromě Ústeckého kraje, jsme na tom stále hůře. Vždyť vždy, když dojde ke smogové situaci, mají občané Moravskoslezského kraje během prvních tří měsíců v roce nadýcháno stejné množství škodlivin, jako obyvatelé jiných krajů za celý rok.

Je podle vás dnes Moravskoslezský kraj dobrým místem pro život? A co se případně musí změnit, aby jím byl?

Jelikož po celý svůj život, vyjma základní vojenské služby, žiji v Moravskoslezském, dříve Severomoravském kraji, nemohu říci, že tento kraj není dobrým místem. Jistě je mnoho věcí, které se daly řešit jinak, ale to již nezměníme. Můžeme ovšem spolupracovat na rozvoji našeho kraje, aby takto formulována otázka v budoucnu nemusela být nikomu položena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…