Drzá podnikatelka vytáhla do boje proti Babišovi: Kontrola na každém kroku, nesmyslné pokuty. Úředníky prý nahnali na EET, jiné věci se skoro nekontrolují

17.03.2017 9:34

ROZHOVOR Kontrola na každém kroku, a ty pokuty! Podnikatelka Klára Novotná, známá pod přezdívkou Drzá Klára, je velkou bojovnicí proti Andreji Babišovi. Co říká na současnou situaci kolem něj? V rozhovoru pro ParlamentniListy.cz uvádí, že mu i přes velkou mediální „masáž“ klesají preference. A již dávno prý není ochráncem drobných živnostníků. Stát ani firmu prý podle aktuálního dění tak nějak ukázkově nevede… A k tomu ještě EET a další, „Daňovou Kobru“ nevyjímaje. Pokládá si zároveň otázku, zda je správné, že jediný člověk soustřeďuje ve svých rukou takovou moc…

Drzá podnikatelka vytáhla do boje proti Babišovi: Kontrola na každém kroku, nesmyslné pokuty. Úředníky prý nahnali na EET, jiné věci se skoro nekontrolují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní akce proti elektronické evidenci tržeb na Václavském náměstí

Směřuje podle vás Andrej Babiš „s přehledem“ na post premiéra po nových volbách, nebo to nemá zdaleka tak jisté?

Pan Babiš směřuje na post premiéra velmi rychle. Já osobně nejsem fanynkou jeho politiky a proto bych na tomto místě raději viděla někoho jiného. A takových názorů přibývá. I přesto, že se pan Babiš těší velké oblibě, jeho popularita mezi občany postupně klesá.

Mnozí politologové uvádějí, že ANO se stává spíše levicovou než pravicovou stranou. Co na to říkáte? Není to ústup ze slibovaných pozic „zaštítitele“ podnikatelů a střední třídy?

Je to velký ústup. Rozhodně se ANO teď nedá považovat za „zaštítitele“ podnikatelů. A zavedení EET celou situaci podnikatelů ještě přiostřilo. Převažuje velká nedůvěra k drobným živnostníkům ze strany státu, a to není správné.

EET si Ministerstvo financí považuje. Nedávno nasadilo u celníků expolicistu Roberta Šlachtu. Nemá snad, podle vás, Andrej Babiš už více než mnoho různých hlídacích a sledovacích služeb včetně finanční policie – takzvané Kobry?

Pan Babiš to s kontrolními úřady podle mého názoru přehání. Kontrola číhá téměř na každém kroku a ještě k tomu nesmyslně vysoké pokuty. Nedávno se mi dostal do rukou článek, ve kterém se psalo, že kvůli kontrole prostřednictvím EET zbývá málo lidí na kontrolu například dovozu padělků do Česka. Všechno je na úkor něčeho jiného. I samotná EET je kruh. Údajně se má vybrat mnoho miliard a rozdat je zpět občanům, ale lidem nedochází, že to budou právě oni, kteří ty peníze v první fázi do oběhu pošlou. Tyto peníze se nevyberou od živnostníků a podnikatelů, ale od koncových zákazníků kvůli zdražení.

Andreje Babiše volí a volí... staří, mladí... – čím je slovenský miliardář, podle vás, tak okouzlil?

Babiš má v této zemi, podle mě, velký vliv hlavně díky médiím. Zaujal už jen tím, že je velmi bohatý. Jeho mediální kampaň je ale natolik masivní, že ovlivní spoustu lidí. Jako jedním z prvních jeho sloganů bylo, že povede stát jako firmu. Postupně se ale ukazuje, že ani stát, ani firmu nevede úplně podle pravidel.

Můžeme dát mezi slovy – Babiš, globalizace – rovnítko? Stejně tak jako třeba u geneticky modifikovaných potravin, viz zastoupení firmy Monsanto v České republice, a tak podobně...

Myslím si, že rozhodně můžeme. Babišovy firmy mají obrovský dosah téměř ve všech sférách života občanů. Nabízí se ale otázka: Je správné, že tak velkou moc má pouze jeden člověk?

Co se škádlívá, rádo se mívá. Nejsou tahanice s ministrem vnitra Chovancem, podle vás, jen takové „naoko“ a pánové se stejně nějak domluví...?

Těžko říct, jak se bude celá situace vyvíjet. Oba pánové jsou velmi ambiciózní a neradi dělají ústupky.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

4:44 Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

VIDLÁKŮV TÝDEN Všichni jsme jednou nohou v kriminále a úřady si už došláply na ty zemědělce, kteří v…