Drzost. Sprosté vydírání ze strany EU, nenechme si to líbit! Aleš Brichta zuří, že nás chce Brusel trestat za nepřijímání uprchlíků podle kvót

12.06.2017 17:57

ROZHOVOR „Lidi vskutku moc nevnímají programy stran, jako spíše to, jak se strany a politici chovají. A podle toho se rozhodují. To, že má někdo nějaký program, je sice hezký, ale podstatné je, co kdo dělá. Pokud někdo lidem vštěpuje, co chce udělat, povídá o tom dlouze, ale pak lidi vnímají, jak na ně politici kašlou, tak je úplně jedno, co mají napsaný v programu,“ říká hudebník Aleš Brichta na konto ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), jenž voličům nedávno vštěpoval, aby četli program sociálních demokratů. Podle Brichty je jasné, proč hnutí ANO bude dál bodovat: „Protože politické strany nemají dnes zrovna dobrou pověst...“

Drzost. Sprosté vydírání ze strany EU, nenechme si to líbit! Aleš Brichta zuří, že nás chce Brusel trestat za nepřijímání uprchlíků podle kvót
Foto: Hans Štembera
Popisek: Muzikant Aleš Brichta

V bulváru jsem četla, že jste v nemocnici a že jste po operaci očí....

To, co noviny psaly, jsou úplný nesmysly! Zítra mě z nemocnice pustí domů a pak vyvěsím na svůj Facebook k tomu prohlášení. To si je ale podám! Oficiálně snad napíšu, že jsem byl na zkrácení přirození a ať si to přeberou, jak chtějí...

Nevím, co vše jste stihl za poslední dny vnímat. Proběhly volby ve Francii, ve Velké Británii, a pak také propustili Jiřího Kajínka z vězení...

Už před časem jsem říkal, že nelze nic dobrého čekat od tandemu Makaron s Makrelou – to není zrovna moje chuťová skupina, ale ještě uvidíme, co se z toho vyvrbí. Co se týče Jirky Kajínka, tak se k tomu nechci moc vyjadřovat. Od mých kamarádů z Plzeňskýho kraje jsem ale měl o jeho případu hodně informací, takže si o tom myslím svoje. A byly to hodně rozporuplné informace.

Ono se říká, že právě v Plzeňském kraji šlo o mafii policistů, soudců a vlivových skupinek podnikatelů. A právě jaksi soudci měli být podle mnohých zastrašováni apod. Hodně lidí věří v Kajínkovu nevinu, přesto na konto Kajínka stále mnoho politiků neopomene zdůraznit, že je to „propuštěný vrah“. Jaký vy máte na jeho kauzu názor?

Jirka byl pěkný lump, grázl a podvodník, což ví každý. Ale na druhou stranu podle mých informací nebyl tím střelcem, byli to naopak policisti, kteří ho pak obvinili. Zda je to pravda, to nevím.

Jenže jeho osobou se bulvár zabývá stále dokola, stejně tak jako je teď plný dohadů o tom, proč se manželství Bohuslava Sobotky a jeho ženy Olgy rozpadá. Pár je prý před rozvodem. Dnes jsme si navíc početli o tom, že Olga Sobotková má zřejmě milence...

Tohle je podle mne věc, do níž nemá nikdo právo šťourat, protože je to jejich záležitost. Každýmu je do toho kulový!

Ostatně on není prvním premiérem, jemuž se manželství rozpadá. Vy jste muzikant, hudebník, který také bývá málo doma, proto možná znáte ono dohadování o tom, že manžel není doma, když doma má být...

Když jde žena do podobného manželství, tak si musí uvědomit, že jde do něčeho, co není zrovna běžnou záležitostí. Že to nebude zřejmě svazek lidí, kde muž ráno odejde do práce a pak má volný víkend, který může trávit s rodinou. U politiků tak tomu není, zrovna tak ani u hudebníků. V tomto to máme hodně podobné.

A jak jste vůbec vnímal „krizi vlády“ kvůli Andreji Babišovi?

Princip byl jednoduchý. Jakmile Andrej Babiš vstoupil do politiky, tak všechny politické strany se proti němu spojily, neboť bylo jasné, že se ho všichni bojí. On je finančně zajištěný, takže ho nezajímají nějaká koryta a tak mu bylo úplně jedno, co se v tom politickém rybníčku bude dít. Asi je i člověkem, kterého bude těžké si koupit. Proto znamenal v určité chvíli pro některé partaje riziko. Takže proto šli všichni proti němu. A tato fronta bude trvat dál.

Andrej Babiš sice již není ve vládě, jeho hnutí ANO však vládní krizí příliš neutrpělo. ČSSD dle průzkumů ztrácí - jak je to možné?

Politické strany nemají dnes zrovna dobrou pověst, tak proto je logické, že hnutí ANO bude dál bodovat - ať se bude dít cokoliv. Socani jsou z toho úplně na mrtvici, protože už vědí, že podzimní volby pro ně budou debakl. Vybrali si teď Sobotku jako obětního beránka a jemu to hodí všechno na krk. Využijou ho v tom smyslu, aby mu to celé hodili na hlavu a ostatní z toho mohli vybruslit. Vím, že lidi z toho všeho mají tento dojem.

Ono se hovoří teď potichu o tom, že ČSSD snad chce vyměnit svého lídra ještě před volbami... A také vznikly dohady o tom, že za to vše mohou voliči, protože nečtou volební program strany. „Oni nám to voliči nečtou. Přátelé, čtěte ty naše programy!‘ Já to říkám stokrát: Čtěte nám ty programy! My vám je klidně sepíšeme, letní, zimní...,"  vtipkoval k tomu dokonce nedávno ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

No, vskutku lidi moc nevnímají programy stran, jako spíše to, jak se strany a politici chovají. A podle toho se rozhodují. To, že má někdo nějaký program, je sice hezký, ale podstatné je, co kdo dělá. To je to, co lidi vnímají. Pokud někdo lidem vštěpuje, co chce udělat, povídá o tom dlouze, ale pak lidi vnímají, jak na ně politici kašlou, tak je úplně jedno, co mají napsaný v programu.

Před pár dny plénum Evropského parlamentu (EP) debatovalo o „riziku politického zneužívání médií v Česku“. Tato debata vznikla kvůli údajnému zneužívání médií v ČR Andrejem Babišem poté, co v ČR na veřejnost pronikly nahrávky s novinářem Přibilem.... Mají k takové debatě evropští politici vůbec důvod?

Evropskému parlamentu je do toho úplný prdlajs! Je to jasný vměšování se do vnitřních záležitostí nezávislého suverénního státu. Je úplně od věci, aby Evropský parlament začal určovat jednotlivým státům, co se smí a nesmí. Když ale odmyslíme toho Babiše – tak co se děje jinde v médiích? Když to tak vezmeme, tak Česká televize je vyloženě Sobotkova televize. Zapnout si zprávy na ČT je někdy úplná sebevražda, jelikož tam se člověk nedozví vůbec nic. Všechno je jenom fajn, ve vládě bylo řečeno tohle a tohle a to se tím pádem i děje a stalo, i když se nestalo z toho nic. Na Českou televizi někdy není možné se dívat a už jsem někde zmínil, že když se chci dozvědět, co se děje ve světě, tak koukám na Fox News, nebo na CNN, či dokonce i na Al-Jazeera. Tam jsou také někdy zajímavé věci, ale v ČT byly a jsou samé bláboly. Princip je ale jednoduchý – jakmile by si cokoliv někdo dovolil říct mimo linku, tak by na něj hned nastoupila Rada pro televizní vysílání, která je pod vládním palcem, a proto si na České televizi nedovolí říci mimo linku ani bú.

Mně připadá jako drzost se navážet do Babiše, že by měl někde něco ovlivňovat. Naopak, když se člověk podívá na iDnes, tak tam se podle mne referuje alespoň nějak objektivně. Naopak jsou média pod vládním palcem, kde se člověk buď nedozví nic pravdivého, anebo až se zpožděním, kdy se věc již nedá udržet. Však si vzpomeňme, jaký problém měla TV Prima s přistěhovalci, kteří řekli, že je to horší bydlení než v kravíně! Nakonec se ukázalo, že to pravda byla, ale všichni Primu pranýřovali a snad jí i chtěli zakázat vysílat. Je strašné něco takového!

To nejste s TV Prima ani tak od věci, neboť do debaty v Evropském parlamentu o médiích se také vmísila problematika zpravodajství TV Prima, která prý útočí na migranty...

Já znám jen jednoho českého europoslance, my jsme spolu tyto věci řešili, ale nechci jej nijak jmenovat, byl by to problém. A on mi říkal, že čeští europoslanci nemají vůbec žádnou sílu v EP a nemohou se do ničeho opřít. Oni se bojí tam cokoliv říct a když už něco řeknou, tak je jim to stejně prd platný.

Evropou otřásly teroristické útoky, nyní pro změnu ve Velké Británii. Mění se něco, nebo se jen stačí ,,semknout a litovat oběti“?

Přiznám se, že jak jsem byl v nemocnici, tak ani neznám přesný výsledek britských voleb... Tam je zásadní problém. Angličané se bojí jak ratlíci toho, aby se neodtrhli Skotové, kteří k tomu mají velice blízko. Oni se nechtějí trhnout kvůli Brexitu, ale kvůli samotné Anglii. Tam je situace podobná, jako u nás, u někdejšího Československa se Slováky.

Konzervativci premiérky Theresy Mayové ve volbách ztratili většinu v Dolní sněmovně a teď ji podpoří Demokratická unionistická strana (DUP). Nikdo teď neví, jak bude Brexit vlastně vypadat, neboť v Konzervativní straně sílí hlasy, že dny Mayové v úřadu premiérky jsou sečteny...

Já si myslím, že by měli v rámci Brexitu normálně držet svou linii a nenechat se strašit. Všechno je to jenom bububu, ale podle mě to nebude tak horké, jak se stále snaží veřejnosti někdo vnucovat.

Nevím, zda jste zaznamenal, že česká vláda dala na vědomí, že už nebude ČR přijímat migranty podle kvót, přestože nám za to hrozí finanční sankce. Padly ale názory, že lepší sankce, nežli hrozba útoků...

To je podle mě jediný rozumný přístup! Považuji za drzost, aby někdo sankcionoval cizí stát za to, že se mu snaží něco vnutit a on nechce na ty podmínky přistoupit. To je prostě ze strany EU sprosté vydírání, to bychom si neměli nechat líbit! Není naší povinností kývat na vše. Snad jsme samostatný stát a máme snad i nějaký svůj názor. Tady je hlavně velký problém v tom, že naše vláda neřekla jasně: „Nezlobte se, ale my o žádný imigranty nestojíme, abychom se pak museli o kohokoliv starat a živit je. Pokud si někdo udělal nějaký problém, tak si ho má sám vyřešit doma. My jsme ochotni vám pomoci, ale pokud jste si doma ten bordel udělali vy, tak ho neexpedujte ven, aby se vytvořil ještě jinde! Když má jít o nešťastné ženy a děti, tak to ano, těm ať pomůžeme. Ale proč bychom sem měli tahat nějaký pětadvacetiletý kluky, který by se naopak měli doma postarat o to, aby se v tom jejich státě věci vyřešily?"

Prezident Miloš Zeman čím dál více čelí kritice, že vypadá unaveně a že tudíž již svou funkci nemůže zvládat na sto procent. Odpůrci Zemana jsou tak ,,na koni". V této souvislosti dokonce kardiochirurg a přednosta IKEM Jan Pirk uvedl, že Zeman už zdravotně na práci prezidenta nemá a měl by si užít odpočinku. „Kdyby dělal jakékoliv jiné zaměstnání, tak by byl v invalidním důchodu,“ řekl Pirk. Co si o tom myslíte?

Problém je v tom, že on má nějaký svůj názor a odmítá se stavět do řady a někomu poklonkovat. A to samozřejmě některým politickým kruhům vadí.

Únavu ale bylo možné vidět při jeho návštěvě Číny, což samozřejmě některá média ráda opakují...

Když na něj neustále někdo útočí a on se musí bránit, tak není divu, že je unavený. Kdo by nebyl! Princip je jednoduchý. Jsou tam politicky stále nějaké snahy o to, aby se tam dostala nějaká jiná klika, která bude mít „svého“ prezidenta, který jim půjde na ruku, ale Zeman jim v tomto nevyhovuje. Takže proto Zeman tak vadí, stejně tak jako vadí Babiš. Šijí prostě do obou z podobných důvodů.

Občas se vedou debaty o tom, že bychom měli euro přijmout. Naposledy se tak vyjádřil premiér Sobotka. Co na to říkáte?

V žádném případě! Lidi se mají učit od vedle. Měl by nám stačit příklad Slovenska, a co to provedlo. Slováci jsou nešťastní a řekli, že to byla největší blbost, kterou udělali. Ale u nás řekne ten nejchytřejší z nejchytřejších, jaká je to geniální věc přijmout euro. Podle mě je to pitomost a v ničem by nám to nepomohlo. Kdyby se neoficiálně zeptali Rusnoka, tak ten by to podle mě také přiznal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…