Důležitý vzkaz profesora Kellera pro Babiše: Objasňuje vám Petříček vždy vše správně? Kompakt OSN o uprchlících má stejný status jako kompakt OSN o migraci

18.12.2018 19:55

CO NÁM DAL ROK 2018 Proč hlasoval europoslanec Jan Keller ve Štrasburku proti ruským sankcím? Schválně. „Pokud je něco takového v naší zemi už možno považovat za akt vlastizrady, budu rád, když se ocitnu na cele s Milošem Zemanem,“ říká profesor. Vysvětluje i to, proč odešel, když projednával Evropský parlament střet zájmů českého premiéra a říká, že odhlasování globálního kompaktu OSN o uprchlících má stejný status jako globální kompakt o migraci.

Důležitý vzkaz profesora Kellera pro Babiše: Objasňuje vám Petříček vždy vše správně? Kompakt OSN o uprchlících má stejný status jako kompakt OSN o migraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Keller

Když jste se ohlížel za rokem 2017 v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, zmiňoval jste důležitost výsledků parlamentních voleb. „Bude třeba nějakého času, abychom si uvědomili, jak velký zvrat to pro dosavadní fungování politiky znamená. Teprve po několika měsících bude možno pokusit se nezaujatě rozhodnout, nakolik byl tento otřes pozitivní a nakolik je slepou uličkou,“ uvedl jste. Po roce, jaké je vaše hodnocení? 

Po roce, který od voleb uběhl, se v průzkumech jasně oddělily tři strany, které získávají relativně stabilní preference. Jde o Babišovo ANO, ODS a Piráty. Všechny ostatní strany se potácejí kolem pětiprocentní hranice a nemohou vědět, zda by poslanecká křesla vůbec obhájily. To na jednu stranu politiku aspoň trošku stabilizuje, protože žádná z těchto stran si nemůže dovolit riskovat předčasné volby. Na druhou stranu slepá ulička trvá, protože ODS se s Babišem nedomluví a Piráti zůstávají jednou velkou neznámou. Jejich propagace lehkých drog je pro nás pivaře vyloženě nepřesvědčivá.

Zmiňoval jste také, že je třeba dát Andreji Babišovi příležitost, aby se buď proslavil, anebo znemožnil. Jak zatím premiér příležitost využívá? Je jako premiér úspěšný, je úspěšná Babišova vláda?

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte letošní práci premiéra Andreje Babiše?

81%
3%
1%
5%
10%
hlasovalo: 18734 lidí
Babišova vláda balancuje na hraně a místy je dokonale nečitelná. Nikdo neví, jaké pozice bude zaujímat zejména v mezinárodních otázkách po svátcích, natož po Novém roce. A obávám se, že to neví ani Andrej Babiš, proti kterému osobně nic nemám, což spoustu lidí nepředstavitelně štve. V křeslech drží ministry jeho vlády především pětiprocentní skóre většiny ostatních stran a jejich strach z pádu do politické nicoty. Ale o tom jsem už mluvil.

Andrej Babiš získal důvěru Sněmovny, ale důvěru většiny národa nemá. Stále se propírají kauzy s ním spojené, o jeho údajném střetu zájmů jednal i Evropský parlament. S jakým dojmem sledujete toto dění? 

Byl jsem jedním ze dvou českých europoslanců, který se propírání Babišovy kauzy nezúčastnil. Na rozdíl od svých kolegů se totiž domnívám, že kompetentní jsou v této věci právníci, nikoliv politici. Je přece jasné, že někteří z nich by na Babiše z důvodů čistě politických útočili, i kdyby byl vyložený anděl, k čemuž má poměrně daleko. Ale kdo z nás, snad jen s výjimkou Miroslava Kalouska, o sobě může tvrdit, že jeho úmysly vždy byly, jsou a budou čistě jen andělské?

Premiér byl zásadně kritizován kvůli globálnímu paktu OSN o migraci, který republika odmítá. Ale pokud jde o globální pakt OSN o uprchlících, hlasovala ve shodě s ostatními 180 státy. Podle Babiše byla v pondělí odhlasována jen „nezávazná rezoluce Úřadu vysokého komisaře, která je v souladu se Ženevskou konvencí z roku 1951 a která nemá absolutně žádný vliv ani dopad na migrační politiku vlády.“ Co o tom soudíte vy?

Andrej Babiš v této věci nemá pravdu. Odhlasován byl globální kompakt OSN o uprchlících, který má naprosto stejný status jako globální kompakt OSN o migraci. Jsou to vlastně taková siamská dvojčata. Rád bych se mýlil, ale poslední dobou mám pocit, že pan premiér maká natolik intenzivně, že ani neví, na čem to vlastně pracuje. A nejsem si tak docela jist, zda mu to ministr zahraničních věcí vždy správně objasní.



A jeho sociální politika? Zlevněné jízdné pro důchodce a studenty, zvýšení důchodů, obědy zdarma pro školní děti… Rozhazuje a korumpuje voliče, nebo zjednává sociální spravedlnost?

Tak tohle bych mu zrovna nezazlívat. Je obtížné představit si soupeření politických stran, které by spočívalo ve slibech, kolik toho ještě voličům vezmou a o co všechno je během svého funkčního období připraví. Zkusil to Emmanuel Macron a v Paříži začalo tak trochu přihořívat. Spíše by bylo zajímavé spočítat, kolik obědů pro školní mládež by se dalo uvařit za cenu jednoho bojového vozidla, o kolik by bylo možno zvednout důchody za cenu jednoho bombardéru a komu všemu by bylo možné zlevnit jízdné za cenu jedné ponorky. Nepochybuji totiž o tom, že pokud budou spojenci naléhat, začne naše vláda kupovat i ty ponorky.

Andrej Babiš se chlubí, že s Viktorem Orbánem mluvil o politice navýšení porodnosti. Prozatím jsou z toho ty obědy pro děti zdarma. Co nám v ČR reálně chybí k tomu, aby náš populační růst nemuseli dorovnávat migranti?

Chybí skutečná podpora rodin s dětmi, která by zohledňovala, nakolik zodpovědně rodiče své děti vychovávají. Já vím, řekne se to jednoduše, v praxi by to bylo komplikovanější. Už proto, že se k nám rozšířila móda, podle které děti připravují své rodiče o možnosti seberealizace atraktivnějším způsobem. Ale buďme liberální, neberme našemu národu šanci vymřít, pokud jsme si ji zcela svobodně my a naši potomci zvolili.

Pokud jde o prezidentské volby, změnil se nějak za uplynulé měsíce váš názor na kandidáty na prezidenta, zvlášť na Miloše Zemana a Jiřího Drahoše? Překvapili vás v něčem?

Miloš Zeman mne nepřekvapuje, domnívám se, že je konzistentní v tom dobrém i zlém. U Jiřího Drahoše mne překvapilo, že se po svém zvolení senátorem naráz odmlčel. Trochu mne to zklamalo, předtím jsem mu doslova visel na rtech. Uznejte sama, legrace není nikdy dost.

Koncem roku prezident znovu podpořil zrušení sankcí proti Rusku, na jaře naboural oficiální výklad „kauzy Skripal“ s tím, že Novičok se v Česku tak či tak vyráběl. Vzbudil tím pohoršení. Co říkáte na to, že v souvislosti se jménem prezidenta padá i výraz vlastizrádce? Chová se skutečně Miloš Zeman v rozporu se „spojeneckými svazky“, jak často slyšíme, nebo ne? A o čem tyto debaty svědčí?

Já jsem minulý týden hlasoval ve Štrasburku také proti sankcím vůči Rusku. Tuším, že jako jediný z celé frakce socialistů a sociálních demokratů. Udělal jsem to schválně. Nenašel jsem v sobě tolik státotvornosti a evropských hodnot, abych se postavil za ukrajinský režim, který jen několik dnů předtím udělal z banderovců příkladné hrdiny. Pokud je něco takového v naší zemi už možno považovat za akt vlastizrady, budu rád, když se ocitnu na cele s Milošem Zemanem. Aspoň si budeme moci povídat o tom, jak to vlastně bylo v Česku s tím Novičokem a kde všude se testoval. 

Ve výroční zprávě BIS jsme se dočetli, že „dezinformační weby“ jsou v drtivé většině provozovány českými provozovateli, kteří upřímně věří, že je nutné vystoupit z NATO a EU, a nejsou placeni Ruskem. Dle průzkumu Medianu si ohledně zahraniční politiky 23 % Čechů myslí, že agresivnější jsou Američané, 26 % soudí, že agresivnější jsou Rusové a 51 % tvrdí, že obě velmoci jsou agresivní stejně. Odvrací se Češi od Západu? Zklamal je Západ v tom směru, že by raději „politiku všech azimutů“, „neutralitu“ apod.? Nebo je náš národ mediálně negramotný a ovlivnitelný nepřátelskou propagandou?

Mne by spíše zajímalo, nakolik je propagandou ovlivnitelná BISka. V devadesátých letech jsem byl v jejích podobných dokumentech veden v kolonce ekologických extremistů. Přitom jsem nedělal nic jiného, než že jsem varoval před možnými klimatickými změnami, před rizikem sucha a neúrody a dalšími hrozícími důsledky soustavného narušování přírodní rovnováhy. Když jsem se v televizi optal tehdejšího ministra vnitra Jana Rumla, proč jsem kvůli tomu veden na stejné stránce jako fašisté, uklidnil mne prohlášením, že tam jsem napsán menším písmem. Od té doby si BISky vážím. Je v obraze a dokáže přesně rozlišovat míru nebezpečí, které nám hrozí. 

Obrovské množství exekucí ničí českou společnost. A spolu s nízkými platy nízkopříjmových vrstev způsobuje, že statisíce lidí žijí v neštěstí a bídě. Debatu i na toto téma otevřela Babišova vláda. Postupuje správně? Jaké opatření by mělo přijít nejdříve?

Tady je každá rada drahá. Je třeba si uvědomit, že celý systém, ve kterém žijeme, je nastaven na žádoucnosti zadlužování. Kdyby se domácnosti, firmy a státy zadlužovat přestaly, budou finanční instituce ty první, kdo spustí poplach, že jim kvůli tomu unikají obrovské zisky. Jak chcete řídit systém, který vydatně profituje ze zadlužování, takovým způsobem, aby to minimalizovalo zadlužování? Vždyť by to byla větší vzpoura proti dravému kapitalismu, než je to, co předvádějí obě dvě naše levicové strany dohromady. Jenom nevím, jestli právě Andrej Babiš je člověk, který je povolán a odhodlán excesy tohoto systému krotit.

Často jste psal o tom, že situace ve společnosti povede k tomu, že velká část středních vrstev bude k nerozeznání od těch, co se motají někde kolem hranice bídy. Také jste zmiňoval, že část lidí se mocným nebude hodit vůbec k ničemu. Jak jsme na tom? Co očekávat? Mění se nějak trend?

V těchto věcech musím provést určitou sebekritiku. Když jsem o nich psával, pevně jsem věřil, že já osobně se toho všeho už nedožiju. Buď jsem byl tehdy přílišný optimista ohledně směřování společnosti, anebo příliš velký pesimista ohledně svého zdraví. Pro člověka, který zabrousí na pole prognostiky a nenechá se oslepit povinně optimistickým mainstreamem, není příjemné se dočkat naplnění svých předpovědí. Pokud mne někdo považuje za sýčka, radím mu zajet si na víkend do Paříže. Je tam teď moc fajn.

Zaznívají názory, že volby do Evropského parlamentu překreslí politickou mapu a změní se trend. Jaký je váš předpoklad?

Alespoň v tomto případě jsem optimista. Myslím si, že tam nezůstane kámen na kameni.

Při bilancování roku, co pro vás znamenala práce v Evropském parlamentu?

S výjimkou jednoho hlasování na jaře 2015, kdy jsem byl ještě hodně naivní, si nemám co vyčítat. Vždycky, když se o sobě někde dočtu, že jsem vlastizrádce, kouknu se na osobní poděkování, které jsem obdržel od Viktora Orbána, a zcela neadresně si pomyslím něco o špatně informovaných lidech. Obávám se, že Miloš Zeman by namísto výrazu „špatně informovaní lidé“ použil výraz „neskuteční pitomci“.  A musím se přiznat, že i v tom s ním souhlasím.   

Pane profesore, na závěr, jaké je vaše přání do nového roku pro naše čtenáře?

Jak pro které. Těm, kteří mi dodávají kuráž, bych chtěl popřát do nového roku všechno nejlepší. A těm druhým vlastně taky.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…