EXKLUZIVNĚ Miloš Zeman bez milosti o odchodu Sobotky a také o muži jménem Novotný, který má erotické záliby a prezident ho vyrazil

15.06.2017 12:25

ROZHOVOR S PREZIDENTEM Zbavili jsme se balvanu na cestě, komentuje Sobotkův konec pro ParlamentníListy.cz prezident Miloš Zeman. Kdyby prý měl nyní už exšéfa ČSSD oznámkovat, dostal by za pět. Zeman se v rozhovoru vysmál poradci Otovi Novotnému z Lidového domu a připomněl jeho „erotické zkušenosti“. Řeč byla také o brexitu, který je dle prezidenta neodvolatelný. Hovořil též o jedné naprosté mediální lži či pátečním setkání s královnou Alžbětou II.

EXKLUZIVNĚ Miloš Zeman bez milosti o odchodu Sobotky a také o muži jménem Novotný, který má erotické záliby a prezident ho vyrazil
Foto: Radim Panenka
Popisek: Setkání novinářů a prezidenta Miloše Zemana na státní návštěvě Vietnamu

Pane prezidente, k výměně Bohuslava Sobotky na pozici šéfa ČSSD a lídra jste se už vyjadřoval. Nakolik může tento krok čtyři měsíce před volbami trend pádu preferencí ČSSD zvrátit?

V žádném případě to nemůže být zhoršení tohoto stavu. Můžeme diskutovat o míře případného zlepšení. Je samozřejmé, že čím více se blíží volby, tím více tato změna bude vydávána za vynucený tah, jako je tomu v šachu.

Jaké vnitřní pocity máte poté, co Sobotka skončil? Cítíte zadostiučinění?

Ne, je to stejný pocit, jako když se zbavíme balvanu na cestě a auto může jet dál.

Anketa

Je vám líto Bohuslava Sobotky?

4%
96%
hlasovalo: 16011 lidí

Jak hodnotíte Sobotkovo politické působení coby premiéra a předsedy ČSSD v porovnání s jeho předchůdci?

Myslím si, že Bohuslav Sobotka byl docela schopný úředník, který kdyby byl pověřen vedením, ať už městského, nebo krajského úřadu, možná i vedení úřadu na předsednictvu vlády, to si netroufám už s takovou jistotou tvrdit, odváděl by solidní, slušnou a trpělivou práci. Bohužel, byl zasazen do role politika, který za prvé musí rozhodovat, za druhé musí strhávat lidi, motivovat je k vysokým výkonům, a nic takového nedokázal.

Pokud byste měl Sobotkovu kariéru ohodnotit známkou jako ve škole, co by dostal?

To je velmi náročné, protože politika má binární logiku. Politika nemá kontinuální odměňování jedna, dvě, tři, čtyři, pět. Politika je buď jedna, nebo pět. A v tomto případě by to byla pětka.

Na serveru info.cz se nedávno objevil značně obsáhlý rozhovor s Otou Novotným s tím, že málokdo zná situaci uvnitř ČSSD tak detailně jako on coby letitý poradce jejích předsedů a premiérů. Stranu prý už čtyři skoro prakticky nikdo neřídí a management kampaně je katastrofální. Není na tom něco?

Je zajímavé, že Ota Novotný nic z toho neřekl v době, kdy se management sociální demokracie nehroutil. Jestliže to říká až nyní, je to přinejmenším pokrytecké.

Nicméně Ota Novotný je člověk, jehož jsem před mnoha a mnoha lety vyhodil pro neschopnost z funkce svého poradce a jeho jediný opravdu zajímavý produkt, který mohu doporučit, je uniknuvší e-mail týkající se jeho erotických zkušeností. Tento produkt opravdu stojí za přečtení (zmíněná Novotného konverzace ZDE).

Novotný také prohlásil, že největší sociálnědemokratickou autoritou je Jiří Dientsbier a naopak xenofobové a populisté jako Hašek, Zimola nebo Tejc jsou národní socialisté a žádní sociální demokraté.

Býti pro někoho autoritou znamená býti autoritou pro poměrně velkou skupinu lidí, nejenom pro sociální demokraty, rozumějte pro členy sociální demokracie, ale i pro sociálnědemokratické voliče, a to jak aktuální, tak potenciální. V tomto smyslu Jiří Dienstbier zcela určitě autoritou není. A je-li autoritou pro Otu Novotného… ubohý Jiří Dienstbier.

A co se týče označení lidí jako Michal Hašek, Jiří Zimola nebo Jeroným Tejc za populistické xenofoby, kteří sociálními demokraty prý nejsou?

Nemám rád nálepkování. Label neboli nálepka se většinou v politické polemice používá tam, kde chybí argumenty. Ať každý řekne, proč je někdo považován za populistu nebo za xenofoba. Pokud to neřekne, tak jenom žvaní a nadává.

V médiích se před týdnem objevila tvrzení, že jste odmítl posmrtně povýšit Jana Kubiše, účastníka popravy Reinharda Heydricha. Je to pravda?

Není to pravda. Je to naprostá lež. Když jsem si tohle přečetl, dokonce jsem se na to ptal, a protože jsem zvyklý, že média lžou, vůbec mě to nezajímá a nijak jsem na to nereagoval.

Úřad slovenského prezidenta prý navrhoval společný ceremoniál u památníku v pražské Resslově ulici, kde by Andrej Kiska povýšil Gabčíka a vy Kubiše. Nezkoušeli jste se dotázat Kiskova úřadu, jak to vzniklo?

Nemám žádnou informační blokádu s Andrejem Kiskou. Kdyby mě o něco takového požádal, s radostí bych to udělal, ale on mě o nic takového nepožádal.

Pane prezidente, v pátek budete přijat britskou královnou Alžbětou II. Víte už, o čem byste s ní chtěl mluvit?

Základní téma kromě ocenění našich veteránů z Royal Air Force je to, že bych si velmi přál podpořit, aby se po brexitu nezhoršily podmínky lidí, kteří ve Velké Británii buď pracují, nebo studují.

Máte v programu setkání i s jiným britským představitelem? Třeba premiérkou nebo některým z ministrů?

Nelze to vyloučit, program se v současné době dolaďuje.

Výsledek voleb v Británii jste už komentoval slovy, že šlo o zbytečný krok, který se nevyplatil. Může nastat situace, že by k brexitu nakonec nedošlo?

Brexit je neodvolatelný. Samozřejmě, že vypovězení článku 50 Lisabonské smlouvy může mít dvě varianty. První variantou je tzv. měkký brexit, druhou variantou je tzv. tvrdý brexit. Ale tak či onak k brexitu dojde. Potvrdil ho i britský nejvyšší soud, potvrdil ho i britský parlament a nostalgické úvahy o tom, že by se brexit odvolal a opakovalo by se referendum, jsou k mé velké lítosti nerealistické.

Česká národní banka varuje před situací na realitním trhu. Ceny nemovitostí jsou uměle vyšponované a stále letí vzhůru. Stávající dynamika je dle centrální banky neudržitelná. Co myslíte vy?

Naprosto s tím souhlasím a jediná reakce na tento problém je, což se již stalo, opustit systém tzv. amerických hypoték. To znamená, kde můžete ručit sto procenty ceny nemovitosti. I těch 90 procent je moc. Já bych to srazil někam k 80 procentům.

Pak se banky nedostanou do takové situace, kdy by ceny nemovitostí po této realitní bublině klesly; a ten, kdo by ručil jako zástavou danou nemovitostí, ručil by vlastně něčím, čeho cena výrazně klesla, takže banka by se ocitla ve ztrátě a tato ztráta by se řetězovou reakcí přenesla do řady dalších částí bankovního systému. Vzpomeňte si na Lehman Brothers jako na klasický případ bankovní krize.

Hrozí nám kvůli tomu nějaká výraznější krize a na to navázané existenční problémy tisíců českých rodin?

Samozřejmě, takovým odvětvím je stavebnictví, protože to systematicky klesá. Právě proto se snažím, aby české stavební firmy, železniční stavitelství apod. získaly nové a nové zakázky. Například i při výstavbě tzv. Nové Hedvábné stezky, což je největší infrastrukturní projekt v dějinách Evropy. Trochu mně v tom překážejí blbečkové, kteří se zamotávají do tibetských vlajek, ale každý politik se musí vyrovnat i s některými méně přemýšlejícími lidmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…