Ekologický aktivista Vlašín: Zeman je neštěstí, ale ne takové, jaké jsem čekal. Měl spoustu děsivých plánů, ale naštěstí nic z toho nevyšlo

13.09.2015 14:21

POLOČAS MILOŠE ZEMANA Podle ekologa Mojmíra Vlašína, organizátora šumavských blokád a pracovníka ekologického institutu Veronica, je Miloš Zeman menším neštěstím, než po jeho zvolení čekal. Rozeštvat společnost se Zemanovi podle Vlašína nedaří navzdory jeho snaze postavit proti sobě intelektuály a obyčejné lidi. I tak ale na působení současného prezidenta mnoho pozitiv nevidí.

Ekologický aktivista Vlašín: Zeman je neštěstí, ale ne takové, jaké jsem čekal. Měl spoustu děsivých plánů, ale naštěstí nic z toho nevyšlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman se zdraví s horníky

Byla první polovina funkčního období Miloše Zemana úspěšná?

Já jsem ho nevolil a samotné zvolení Miloše Zemana do funkce prezidenta považuji za neštěstí. Z pohledu toho, co jsem tehdy očekával, to dnes tak velké neštěstí není a jeho výkon úřadu prezidenta má své klady i zápory. Ke kladům patří to, že ve srovnání se svým předchůdcem se vyvaroval trapných gest, jako bylo nevyvěšování evropské vlajky a podobně. Vstřícný poměr k přijetí eura hodnotím také kladně. Zeman je ale velmi rozporuplná osobnost, to se projevuje třeba tak, že jako jediný prezident z Evropské unie jede exhibovat do Ruska při příležitosti masových demonstrací síly. To je divné. Na jedné straně ukazuje, že je Evropanem, ale na druhou k tomu dodává, že je jiný Evropan, který kamarádí s diktátorskými režimy.

Za prezidentství Miloše Zemana se posunulo to, jak Česká republika navenek vnímá a prosazuje lidská práva, zdůrazňuje se spíš ekonomika. Jak to hodnotíte?

To už se dostáváme k záporným momentům vlády Miloše Zemana, po Klausově období ještě více prosadil odklon od obhajoby lidských práv, jako by říkal, že nás už nic takového nezajímá a jde jen o ekonomickou prosperitu.

Mojmír Vlašín, ekologický aktivista

Jaký dopad na politiku měl „lánský pokus o puč“?

Tím, že byl Miloš Zeman sám protagonistou tajné lánské schůzky, posunul vnímání politiky. Už před volbami lhal a pak z toho udělal normu. Navíc se spojil s divnými lidmi, jako je například plukovník Zbytek, který před Listopadem chtěl poslat proti demonstrantům tankovou brigádu. Pokud se Zeman obklopuje takovými lidmi, není to dobré. Vzkazuje tím lidem – jsem, jaký jsem, a po tom, kým se jako prezident obklopím, vám nic není. Podobné je to třeba v případě kancléře Mynáře.

Vstřícnost Miloše Zemana k Rusku se někdy dává do souvislosti s tajnými vazbami na Lukoil. Jsou to jen spiklenecké teorie?

Vazby na Lukoil nemohu posoudit, ale to, že jezdí na konference, které pořádají Putinovi kamarádi, je fakt. Jestli za tím jsou ekonomické vazby nebo nějaké politické techtle mechtle, ale nevím a netroufám si to rozhodnout. Je to ale divné.

Co na působení prezidenta Zemana říkáte jako ekolog?

Antiekologické tažení Miloše Zemana je založeno na propagaci kanálu Dunaj–Odra–Labe a pravděpodobně v tom hrají roli někteří z jeho povedených kamarádů. Naštěstí je tento projekt natolik pasé, že jej žádné rétorické výkony prezidenta nemohou posunout reálným směrem. Nanejvýš se na projektování tohoto nesmyslu použijí další peníze, ty však naštěstí s porovnáním s náklady na realizaci stavby jsou jen nepatrnými položkami, i když jde o miliony. A také jsem si nemohl nevšimnout prezidentova názoru na Šumavu. Prolétl se nad ní ve vrtulníku a měl hned hotový názor, který neváhal prezentovat s něžností tankové divize, a začal dělat odsudky. Už v průběhu jeho prezidentského působení se ukázalo, že kdyby byl schopen sebereflexe, musel by v případě Šumavy uznat, že se mýlil, to se ale od Miloše Zemana čekat nedá. Když vede takové bláboly běžný člověk, dá se to tolerovat, ale u prezidenta je to něco jiného, protože jeho nesmysly opakují média a stává se to jakousi poloviční normou.

Proč podle vás jde prezident Zeman do kontroverzních témat? Jak je to s jeho populismem, za který jej odpůrci často kritizují?

U některé z věcí, jež Zeman říká nebo dělá, musí už předem vědět, že si jimi popularitu nezíská, a jeho konání často působí jako vyložený antipopulismus. Však jeho popularita klesla na nejnižší možnou úroveň a ještě ji pak doráží vulgaritami v médiích. Těmi si možná chtěl nahrát popularitu u hospodské lůzy, ani tam ale nebyl úspěšný. I tito lidé, jejichž jazykem se snažil mluvit, chtějí od prezidenta, aby mluvil slušně. Zeman tedy není čistý populista, myslím, že mnohé věci nemůže dělat v domnění, že tím získá hlasy lidí. A je to vidět i na výsledcích – jeho strana zkrachovala, kamarádů moc v jiných stranách nemá, tak kam by s populismem mohl jít?

Miloš Zeman polarizuje názorově společnost, i když říkal, že bude prezidentem dolních deseti milionů…

To je jeho program, chce být za každou cenu originální a většinou mu ani nejde o podstatu věci, o níž mluví, ale hlavně aby jeho vystoupení bylo kontroverzní a aby vyvolal diskusi. To samo o sobě nemusí být špatné, ale ne tímto zemanovským způsobem. On to ale jinak neumí. Rozeštvat se mu ale společnost nedaří navzdory jeho snaze postavit proti sobě intelektuály a obyčejné lidi, protože myslím, že ty, na něž cílí, příliš neoslovuje. Jeho typická destruktivní snaha po neúspěších strany Zemanovců a krachu lánského puče nemá moc dalších šancí. To je jedno z mála pozitiv jeho vlády, totiž že se mu nic generálně špatného, co plánoval, nepodařilo. To je de facto úspěch jeho působení.

Myslíte, že Miloš Zeman bude znovu kandidovat? A co od něj lze očekávat do konce funkčního období?

Zatím se nevyjádřil, jestli bude kandidovat, možná mu v tomto funkčním období šlo jen o zadostiučinění, třeba si chtěl po prvním neúspěchu kandidatury proti Klausovi dokázat, že to dokáže. A možná se proto od něj ještě v příštích dvou a půl letech dočkáme nějakého husarského kousku. A v případě, že bude chtít kandidovat, se určitě úžasně zvětší jeho klasický populismus založený na planých řečech a slibech, přestane být kontroverzní a bude usilovat o přízeň lidí. Tomu ale moc nevěřím, bude spíš směřovat k originalitě za každou cenu bez ohledu na praktické politické výsledky.

Jak by mohla vypadat nová kampaň Miloše Zemana za znovuzvolení? A má tady reálného soupeře?

Zeman umí udělat rozruch, a do jaké míry je to zásluha jeho nebo se na tom podepisuje jeho tým, nevím. Jeho kauzy, jako když málem pozvracel korunovační klenoty, ale nesvědčí o tom, že by si uvědomoval nějaké limity, on prostě žádné nevidí. Pokud jde o jeho soupeře, bohužel nevidím osobnost, která by s ním mohla sehrát vyrovnanou partii. Lidé, kteří by tu funkci dokázali dobře vykonávat, u nás jsou, ale nepatří k těm, jež by dokázali zaujmout potřebné množství lidí. Osobně bych si přál spíš nevýrazného úředníka, který by byl slušný a plnil své úkoly. Nic víc ani míň, než je v ústavě. Mohli bychom si tak jedno volební období odpočinout a pak by nastal čas pro nějakou skutečnou osobnost. Teď žádného velkého vůdce nepotřebujeme.

Bylo správné, že Parlament prosadil přímou volbu prezidenta?

Přesto vše, co bylo řečeno, a také přesto, že jsem byl nešťastný, jak volba dopadla, jsem přesvědčen, že zavést přímou volbu prezidenta bylo správné. Po apatii vůči politice se spousta lidí zvedla a šla volit a probudil se u nich zájem o veřejné věci. To samo o sobě je velké plus. A díky tomu, že nemáme prezidentský systém jako ve Francii, to neštěstí, které nás postihlo, není tak velké.

Jak by teoreticky vypadala česká politika, kdyby Miloš Zeman prohrál?

Rozhodně by situace byla jiná, nemyslím ale, že by jinak dopadly parlamentní volby. Vláda by zřejmě byla stejná, ale měli bychom slušnějšího prezidenta, který by byl spíše úředníkem.

Jaký odkaz podle vás po prezidentu Miloši Zemanovi u nás zůstane?

Obávám se, že v nejlepším případě to nebude nic, v horším jen nesváry a brázdy, které mezi lidmi vyoral. Osobně nevím o ničem, co by otevřel jako bolestivé téma a dotáhl k nějakému řešení. Dělá to, jen aby kontroverzně vzbudil pozornost. Snad se po Klausově exhibicionistickém odklonu zasloužil jen o návrat do Evropy, kdy se jako představitel státu jednoznačně přihlásil k EU a přestal dělat obstrukce.

Na rozdíl od Klause také prezident Zeman nemá komplex méněcennosti vůči Václavu Havlovi a vymezuje se úplně jinak. Ani proti Havlovi, ani proti Klausovi, ale s Jiráskem řečeno „proti všem“. Klausovským komplexem určitě netrpí.

Jak se jako odpůrce kouření díváte na Zemanovy výroky o škodlivosti cigaret a jeho permanentní „popelníčky“?

To jsou jeho typické kontroverzní bláboly. Kouření, alkohol a propagace nezdravé stravy je jeho hobby, vyžívá se v tom a je smutné, když se naše zákony snaží prosadit osvětu a boj proti kouření a alkoholismu a jeden výrok prezidenta pak takovou snahu zmaří. Jedno jeho slovo může zlikvidovat miliony investované do zdravotnických kampaní. Zeman je navíc často vtipný, takže pak média ráda opakují, co řekl. V tom pokračuje ve vynálezu Václava Klause, který pochopil, jak účinně může působit jednoduché heslo, a nadlouho zavedl věty, jako že „neexistují špinavé peníze“ nebo že „na ekologii si musíme vydělat“. Dodnes je někteří lidé opakují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…