Ekonomická diplomacie funguje. Oceňuji Zemanovu práci, říká ekonom Vlček, kandidát za Soukromníky

02.05.2016 20:36

ROZHOVOR Institut AVED podporuje malé a střední podniky. Zemanovu ekonomickou diplomacii si velmi cením. EET je likvidačním nástrojem. Budu kandidovat za Soukromníky, už se na to nemohu dívat. Můžeme dostat až patnáct procent. To vše tvrdí pro ParlamentníListy.cz Rudolf Vlček, šéf Institutu aplikovaného výzkumu ekonomické diplomacie.

Ekonomická diplomacie funguje. Oceňuji Zemanovu práci, říká ekonom Vlček, kandidát za Soukromníky
Foto: Archiv RV
Popisek: Rudolf Vlček, šéf neziskovky Aplikovaný výzkum ekonomické diplomacie

Představte našim čtenářům neziskovou organizaci Aplikovaného výzkumu ekonomické diplomacie, která spolu s Vysokou školou mezinárodních a veřejných vztahů Praha již podruhé uspořádala konferenci v Poslanecké sněmovně o ekonomické diplomacii.

Aplikovaný výzkum ekonomické diplomacie navazuje na práci paní docentky Štouračové, která je považována v České republice za duchovní matku ekonomické diplomacie. Náš institut se kromě pořádání takovýchto konferencí zabývá i podporou malých a středních podniků a hledá prostor pro obchod mimo typické trhy v rámci Evropské unie.

Ekonomickou diplomacii u nás v posledních letech velmi propaguje prezident Miloš Zeman. Naposledy jsme to viděli při návštěvě čínského prezidenta před několika týdny. Jak vnímáte Zemanovy aktivity v tomto směru?

Já musím v tomto směru velmi pozitivně ocenit práci pana prezidenta. V našem týmu ve správní radě máme zástupce i z Kanceláře prezidenta republiky.

Co jste především probírali na konferenci ve Sněmovně minulý týden?

Ve Sněmovně bylo 150 hostů. Hlavním pomocníkem při pořádání byl pan poslanec Jaroslav Klaška (KDU-ČSL) a Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů. Hlavním cílem bylo propojení všech složek, které se do ekonomické diplomacie zapojují. Jsou to především exportéři, tedy samotné firmy a státní aktéři, kteří mají plnit podpůrnou roli. A také EGAP, hlavní finanční hráč na podporu exportu. S vynikajícím expozé přišel náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa, který vyhodnotil práci a systém českých ekonomických diplomatů a zmínil nejzářivější příklady spolupráce státu s firmami.

Které nejzářivější případy to jsou?

Především to letos byly tři oficiální mise do Íránu, který se otevírá po zrušení sankcí světu. Součástí těch misí byly podnikatelské delegace. V tomto ohledu hodnotím naši vládu velmi pozitivně. Myslím, že jsme předběhli i třeba takové Rakousko, které má velmi vyspělou ekonomickou diplomacii. Jméno České republiky má v Íránu dobrý zvuk, hlavní problém ale vidím v platebním styku. České produkty jsou minimálně na německé úrovni, takže kvalita a poměr ceny jsou velmi dobré, jen musíme najít ideální platební systém.

Kde máme v ekonomické diplomacii slabiny?

Já spatřuji velký problém a je to ten nejslabší článek - ve spolupráci či spíše nespolupráci mezi ministerstvem zahraničí a ministerstvem průmyslu a obchodu. To by měli být ti nejužší partneři. Je tam ještě velký prostor pro vzájemnou spolupráci a rozdělení úloh a rolí.

Čím je to způsobeno, vždyť tam vládnou sociálně demokratičtí ministři…

Není to ani tak ve spolupráci ministrů. Ti se mění. Problém je z větší části v tom aparátu ministerstev. Ten problém se táhne desítku let a zatím se to ani za premiéra Sobotky nezlepšilo, byť vládu ohledně ekonomické diplomacie hodnotím, jak jsem již řekl, velmi dobře.

Ve Sněmovně i Senátu před nedávnem prošla elektronická evidence tržeb. Proti jejímu schválení se Soukromníci v uplynulých měsících velmi vymezovali. V čem spatřujete především negativum této zákonné normy?

Pro malé podnikatele a soukromníky je to prakticky likvidační nástroj. Hovořili jsme s mnoha lidmi, kteří provozují malé živnosti, a ti mají velké obavy. V tomto druhu podnikání bude vždycky fungovat určitý poměr „švarc systému“. Ale pořád to lidem dává práci a zaměstnává to mnoho lidí. EET nejenže těmto lidem sebere práci, ale zlikviduje to i samotného soukromníka.

Ministr Babiš u zmíněného zákona argumentoval daňovými úniky. Co Vy na to?

Pokud budeme hovořit o daňovým únicích, tak to není relevantní. To jsou jen velmi malé ryby v rybníce. Pozornost ohledně daní by měla být především věnována velkým korporacím. Jejich zisky odplouvají do zahraničí a dochází k minimálním reinvesticím v naší republice.

Jak vnímáte koaliční spojení mezi Soukromníky a Svobodnými před krajskými volbami?

To spojení je pozitivní. A to zejména proto, že v naprosté většině cílů a ideálů se obě strany shodují. Jde nám o razantní změny, pro které uděláme maximum.

Hodláte kandidovat v krajských volbách na Zlínsku. Co je Vaším hlavním motivem?

Jsem rodilý Vsetíňák. Nabídku jsem dostal od pana senátora Valenty. Ta nabídka mne velmi oslovila. Musím říci, že už mě nebaví se dívat na to, co se u nás nedělá dobře, ale chci svou aktivitou přispět k pozitivním změnám. A já vnímám Soukromníky jako dynamické lidi, kteří opravdu konají něco pro změnu.

Jak odhadujete volební výsledek koalice obou stran v rámci celé České republiky?

Já opravdu věřím, že se budeme pohybovat mezi deseti až patnácti procenty.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

17:50 S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Prezident Petr Pavel to popletl, když v souvislosti s eurem mluvil o to…