Erdogan si může dělat, co se mu zlíbí. A kurdský lékař Uzunoglu odkrývá, co jej teď láká nejvíce. Evropany to možná vyděsí

23.07.2016 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Podle lékaře a spisovatele Yekty Uzunoglua v Turecku prezident Erdogan pokus o puč zneužil k tomu, aby mohl hned druhý den uskutečnit dlouho plánované čistky. Turecký prezident podle Uzunoglua ví, že bezvízový styk s EU v současné konstelaci Evropské unie neprojde, a když EU bude zlobit, pustí uprchlíky do Evropy.

Erdogan si může dělat, co se mu zlíbí. A kurdský lékař Uzunoglu odkrývá, co jej teď láká nejvíce. Evropany to možná vyděsí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Doktor Yekta Uzunoglu, velký bojovník za práva Kurdů.

Anketa

Kdybyste byli občany USA, kdo by měl váš hlas v prezidentských volbách?

hlasovalo: 10822 lidí

Z Turecka po nezdařeném pokusu o převrat přicházejí zprávy o rozsáhlých čistkách v různých oblastech společnosti. Co je podle vás na tom nejhorší?

Nejzávažnější je skutečnost, že čistka začala hned druhý den po pokusu o převrat, stanné právo přitom bylo vyhlášeno teprve ve čtvrtek. Ani ne čtyřiadvacet hodin po pokusu o převrat jsme zaznamenali, že bylo propuštěno téměř čtyřicet osm tisíc státních zaměstnanců ze všech oborů a ministerstev. Nejtragičtější ale je, že jde i oblast školství a že učitelům, rektorům a děkanům bylo odebráno jejich oprávnění. Rychlost čistek navíc znamená, že seznam musel existovat již dlouho před pokusem o převrat, a vytvořit takový seznam lidí ze všech oblastí je podezřelé. Erdogan pokus o puč jenom zneužil k tomu, aby mohl hned druhý den uskutečnit svůj záměr.

Mezi konspiračními teoriemi se objevil i názor, že vše bylo inscenováno samotným Erdoganem. Může na tom něco být?

To si nemyslím, ale je zde důvodné podezření, že o přípravě puče věděl a udělal veškerá opatření k tomu, aby převrat neuspěl, aby pak mohl realizovat svůj vlastní plán. Tím, že o puči předem věděl, jsou si znalci poměrů jistí.

Jaká bude po potlačení puče a vyhlášení výjimečného stavu situace tureckých Kurdů?

Erdogan už před rokem přerušil veškerá jednání s Kurdy, která do té doby jeho vláda vedla, protože se po volbách kurdská strana dostala do sněmovny. Erdogan se zděsil a začal hrát na válečnou afinitu svých voličů, což mu vyšlo a jeho popularita jako válečníka začala stoupat. Válečný stav s Kurdy přetrvává a pokus o puč to neovlivní, ale předpokládám, že represe bude mnohonásobně větší než předtím. Turecká vláda mimo jiné pod diktátem Erdogana prohlásila, že nebude dodržovat evropskou konvenci o lidských právech. To je dost odstrašující signál, spravedlivé soudy nebyly ani dosud, ale teď se dá očekávat, že se nebudou dodržovat ani lhůty zadržování nebo budou zatčení týráni.

Co bude současný vývoj politické situace v Turecku znamenat pro konflikt s tzv. Islámským státem?

Doposud aspoň některé noviny směly psát o tom, co zjistili jejich investigativní novináři o spolupráci Turecka s Islámským státem. Pokud je zde dnes stanné právo, je prostor pro cenzuru a Erdogan bude moci kontrolovat média, jak se mu zachce.

Ohrozí Erdoganův postup důvěryhodnost Turecka jako partnera ostatních členských zemí NATO?

To, že Turecko není důvěryhodným partnerem, NATO ví, a že tuto realitu ignoruje, je jiná věc. I Evropská unie ignoruje porušení základní listiny lidských práv, ví o tom, ale německé vládě ostrá konfrontace s Tureckem nevyhovuje, a to hlavně z ekonomických důvodů, protože Německo je v současnosti největším obchodním partnerem Turecka. To znamená, že současná německá vláda dělá, že nevidí porušování lidských práv v Turecku jen kvůli svým ekonomickým zájmům.

Co to bude znamenat pro dohodu o řešení uprchlické krize?

Erdogan už před pučem prohlásil, že v této věci bude postupovat podle sebe a že dohodu dodržovat nebude. Teď má naprosto volné ruce, a když je v zemi stanné právo, nemůžeme spoléhat na novináře, kteří by nás o praktikách na místě informovali. Erdogan ví, že bezvízový styk s EU v současné konstelaci Evropské unie neprojde, zároveň ale patří k těm „vzácným“ politikům, kteří vše využijí ve svůj prospěch. Když tedy EU bude zlobit, pustí uprchlíky do Evropy.

Myslíte, že nyní Erdogan i oficiálně zavede v Turecku prezidentský systém?

On už před několika měsíci protiústavně vyhlásil prezidentský stát. Není přitom pochyb, že je to protiústavní, ale od té doby se chová, jako by turecká ústava neexistovala. A není náhodou, že už byla uvalena vazba na dva ústavní soudce, kteří jistě nespolupracovali s pučisty, ale měli jenom odvahu Erdogana kritizovat za to, že ignoruje ústavu. Ústava je de facto už několik měsíců nefunkční a stejnou dobu má Turecko prezidentský systém. Spíš bych ale použil jiný výraz, než je prezidentský systém – je to sultanát.

V souvislosti s pučem se v Turecku začalo mluvit o znovuzavedení trestu smrti…

To je sekundární dopad všeho, co se v Turecku odehrálo. Jestli někoho zabijí při výslechu nebo pak následně popraví, v tom není velký rozdíl. Když jsem viděl fotografie zadržených generálů a plukovníků, bylo vidět, že byli mučeni. S pučem samozřejmě nesouhlasím, ti lidé spáchali trestný čin, ale to nikoho neopravňuje k tomu, aby je utýral k smrti.

Jaký vliv může mít potlačení pokusu o převrat a upevnění Erdoganovy pozice na vztahy Turecka s Ruskem?

Nemyslím, že nyní vztahy budou na takové úrovni jako před sestřelením ruského letadla. Takovou důvěru Ruska už Turecko mít nebude, alespoň ne, dokud bude vládnout Erdogan. Možná kvůli strategickým otázkám dojde k nějakým společným kompromisům, ale důvěrný vztah už to nebude.

V projevech tureckého prezidenta zaznívá dost silně protiamerická nota. Co to může znamenat pro vztah obou členských zemí NATO?

Myslí, že s antiamerikanismem dává Erdogan hlavně signál směrem k Rusku, ale pan Lavrov je tak erudovaným a zkušeným diplomatem, že na takové primitivní hry Erdoganovi neskočí. Sama Amerika se nyní nachází před volbami, takže žádnou zásadní reakci nelze čekat. Kdyby to bylo před rokem, určitě by Erdogan neměl odvahu k takovým prohlášením, jaká nyní směrem k USA činí.

Každý erudovaný odborník na Turecko ví, že za téměř každým převratem v Turecku v minulosti stály Spojené státy. I u toho současného existují jisté indicie, že by i za ním mohly USA stát. Erdogan toho určitě zneužije k tomu, aby armádu více připoutal po čistkách ke své osobě, to znamená k prezidentské funkci. První signály tady jsou, bezpečnostní rada podléhající Erdoganovi už učinila opatření, jako je likvidace prezidentské gardy.

Může v delším časovém horizontu vést současná polarizace turecké společnosti k většímu konfliktu, například k občanské válce?

Občanská válka v Turecku je v delším časovém horizontu nevyhnutelná, protože takovou polarizaci žádný právní stát, který znám, nemá. Když je dnes sto tisíc lidí z úřadů a škol na ulici a ti lidé mají zákaz působit, a přitom mají rodiny, jde možná o zničený život půl milionu lidí. Taková polarizace dřív nebo později povede k otevřenému boji, to jsme viděli v Iráku i v Sýrii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…