Europoslanec Kohlíček: Lisabonskou smlouvu teď bude nutné otevřít

07.07.2016 20:38

ROZHOVOR Komunista Jaromír Kohlíček se tak trochu nechtěně proslavil tím, že v lednu nahradil v europoslaneckém křesle zesnulého Miloslava Ransdorfa. Protože však v této funkci předtím působil již deset let, fungování samotné Unie zná podrobně. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz na konto odcházejícího britského premiéra Davida Camerona říká: „Vyjednané ´nové podmínky členství´ se vůbec nezačaly detailně projednávat a samotný fakt, že se ´něco´ vyjednalo, byl příliš slabým argumentem v předreferendové diskusi.“

Europoslanec Kohlíček: Lisabonskou smlouvu teď bude nutné otevřít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Jaký je váš osobní názor na Brexit? Když se objevil konečný výsledek hlasování, čekal jste, že by to vůbec mohlo takhle dopadnout?

Že to vyjde, tak tomu prý nevěřil - alespoň podle mých zpráv - ani Nigel Farage. Bylo to opravdu těsné, ale dalo se čekat přinejmenším rozdělení Anglie – Skotsko. Skotové jsou totiž většinově prounijní. Čekal jsem těsný výsledek, ale bylo mi trochu zle z hloupostí, kterými nás častoval Český rozhlas, pokud se Velká Británie od EU oddělí. Jsem zvědav, jestli se za ty nesmysly někdo posluchačům omluví.

Jak na vás působí dosavadní vyjádření představitelů EU a některých evropských politiků? Žádná nostalgie, odchod Britů z EU by měl začít co nejdřív, myslí si zakládající šestka Unie...

Zakládající šestka není žádný směrodatný spolek. To je od začátku tandem Německo – Francie. A ti mají jasno. Juncker správně řekl, že zatím není o čem jednat. Velká Británie uskutečnila referendum, ale nikdo přitom za Velkou Británii od EU nechce nic! Ani vláda a ani Parlament prozatím nic nikomu neoznámili, takže momentálně není o čem jednat. Jestli chce premiér odstoupit dnes, zítra či v říjnu, to je pak nepodstatné.

Na druhé straně se ale volá po odchodu šéfa EK Jean-Claude Junckera. Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka by nyní Juncker měl odstoupit a sama EU by se měla tázat na to, kde tkví příčiny odchodu Británie z EU a zda EU za to nenese svou odpovědnost. Souhlasíte s ním? Jen připomínám, že fungování celé Evropské unie a Evropské komise sepsul také český premiér Bohuslav Sobotka, který řekl, že je potřeba toto změnit. O čem to svědčí?

Je výborné, že konečně nejen naše vládní špičky, ale i všichni řečníci v Evropském parlamentu při projednávání rezoluce k výsledku referenda ve Velké Británii řekli, že se EU musí změnit. Hlasů na odstoupení Junckera přitom mnoho nebylo. Problém tkví v tom, že nikdo neřekl, co se konkrétně má změnit. Je to konec neoliberálních konceptů? Konec volného trhu? Budou některé politiky více unijní? Budou některé politiky více „národní“? Zatím jsem slyšel jen návrh na posílení spolupráce vnitra, respektive policie, ochrany vnějších hranic a v oblasti zahraniční politiky - viz cíle Slovenska jako předsednické země. Juncker asi není v tomhle hlavní osoba.

„Brexit je rozbřesk nad Evropou a teď je potřeba dobrat se zásadních změn ve fungování Evropské unie,“ míní i bývalý prezident Václav Klaus, který ovšem zase nesouhlasí s tím, že je Juncker ta hlavní žába na prameni. „Myšlenka a koncept Evropy je ta žába na prameni. Koncept a ideologie, která ovládla naši dobu, je stejně zhoubná jako ideologie, která nás ovládala v minulosti,“ řekl Klaus pro deník Blesk s tím, že podle něj referendum v Británii prospělo demokracii v Evropě. Jak jeho slova vnímáte?

Nevím, nevím. Zhoubná ideologie? To může být neoliberální fundamentalismus, „otevírání trhu“ a podobné rány do hospodářství zemí EU. Že by Václav Klaus provedl obrat od Thatcherismu, se mi nezdá. Úzká spolupráce zemí Evropy je nutná. Kamenem úrazu je právě základ této spolupráce, včetně různých smluv typu TISA a TTIP. Neoliberální koncepce nás neochvějně vede do propasti, stejně jako imigrační pohroma.

Václav Klaus také popřel ekonomické důsledky odchodu Velké Británie z EU. Podle něj naopak Británii pomůže, když teď nebude sešněrovávána Bruselem a volný obchod v Evropě dál může fungovat, jako nadále, budou-li ale jednání s Británií o rozchodu konstruktivní a přátelská. Co se podle vás nyní z toho spíše bude dít?

Velká Británie měla od svého vstupu do EU v roce 1973 vždy nějaká privilegia a zvláštní podmínky. Nejviditelnější z nich je tzv. Britský rabat. Tyto zvláštnosti, jak doufám, skončí. Pokud bude chtít Británie účast na některých společných politikách zachovat, bude nucena platit do rozpočtu EU stejně, jako to dělá Norsko, Island či Švýcarsko. Jestli bude tedy alespoň méně platit, se teprve uvidí.

Bude mít Brexit nějaký vliv na ostatní země Evropy? Posílí třeba Německo svou roli hegemona, lídra?

Myslím, že Německo bude s dalším posilováním svého postavení opatrné, ať již bude v něm vládnout kdokoliv. Příklad Británie ale zcela jistě posílí snahy o diskusi o podmínkách účasti států na projektu EU a posílí i volání po uskutečnění referend o setrvání v EU. Tyto hlasy již slyšíme i u nás v Poslanecké sněmovně. Myšlenku uzákonění referenda osobně podporuji a zásadní diskuse o podmínkách uvnitř EU a snahu nově formulovat úkoly jednotlivých stupňů demokratických struktur od obecních zastupitelstev přes regionální reprezentace a národní parlamenty až po Evropský parlament je třeba otevřít. K tomu je ovšem nutné, aby bylo vše co nejkonkrétnější, podložené fakty a ne hloupými výmysly.

Měly by se podle vás otevřít některé smlouvy o fungování EU? Třeba Lisabonská smlouva?

Nesporně i Lisabonskou smlouvu bude nutno otevřít a zhodnotit, co se osvědčilo, co je překonané a jak jít dále. Některé otázky bude nutno přehodnotit. Nebude to ovšem v historii Unie poprvé.

S Británií zůstáváme přáteli, prohlásil na nedávném zasedání Evropského parlamentu předseda Evropské komise Juncker. Média jej ale napřed zachytila, jak útočí na britského euroskeptika Nigela Farage a pak ho bylo možné spatřit s Faragem v přátelském objetí. O čem to svědčí?

Pokud beru vážně článek Lisabonské smlouvy o vystoupení z EU, potom nutně „zůstáváme přáteli“. Smlouva totiž ukládá budoucí vztahy uspořádat tak, aby to bylo ve prospěch obou partnerů, tedy aby je to nepoškodilo.

Jak hodnotíte v celé záležitosti roli odstupujícího britského premiéra Davida Camerona? Byl podle vás dobrým, či špatným ministerským předsedou Spojeného království VB? Objevují se totiž čím dál častěji hlasy, že to byl slabý premiér...

Cameron se projevil v bouřlivé době jako špatný kormidelník a jeho loď tedy nutně ztroskotala. Vyjednané „nové podmínky členství“ se vůbec nezačaly detailně projednávat a samotný fakt, že se „něco“ vyjednalo, byl příliš slabým argumentem v předreferendové diskusi. Mimochodem - Jeremy Corbyn, obviněný většinou poslanců Labour Party z příliš slabého hájení členství v EU, je jedním z těch, kteří chtějí změnit neoliberální směřování Unie, neboli „socializovat“ tento projekt. Proto Corby současnou EU příliš razantně ani hájit nemohl. To je ostatně jasný problém u všech skutečně levicových politiků. Dnešní koncept je totiž málo sociální a v některých ohledech dokonce přímo asociální.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…