Europoslanec Mynář se jako jediný Čech účastnil důležitého jednání. Nám řekl další podrobnosti

27.03.2014 21:57

ROZHOVOR Poslanec Evropského parlamentu za ČSSD Vojtěch Mynář se jako jediný český delegát zúčastnil výjezdního zasedání europarlamentního výboru pro rozpočtovou kontrolu v České republice. Mynář pro ParlamentníListy.cz mluví o tom, k jakým závěrům výbor došel. „Nekrade se jen tady, jak si lidé myslí. Děje se to i jinde,“ upozornil europoslanec.

Europoslanec Mynář se jako jediný Čech účastnil důležitého jednání. Nám řekl další podrobnosti
Foto: Radim Panenka
Popisek: Vojtěch Mynář, europoslanec za ČSSD

Historicky první výjezdní mise Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu do České republiky došla k závěru, že je kontrola čerpání evropských fondů v České republice efektivnější. Informoval o tom dnes ve své tiskové zprávě europoslanec Vojtěch Mynář (ČSSD), který v parlamentním výboru pro rozpočtovou kontrolu působí a byl jediným českým delegátem.

Společně se svými evropskými kolegy se setkal kromě poslanců a senátorů s nejvyššími úředníky rezortů pro místní rozvoj, finance, životní prostředí, dopravu i Nejvyššího kontrolního úřadu a problematického Regionálního operačního programu Severozápad. Jednání se uskutečnila včera a dnes.

V tiskové zprávě uvádíte, že se oproti poslednímu projednávání situace podařilo spoustu věcí zlepšit. Můžete uvést nějaké příklady, co konkrétně se podařilo vylepšit?

Delegace do České republiky přijela kvůli systémovým chybám, které byly zaznamenány v době Nečasovy vlády. Vláda Bohuslava Sobotky se je nyní snaží eliminovat a má prioritní zájem na vysoké absorpci čerpání z fondů EU. A co se už konkrétně podařilo? Především se zlepšil systém kontroly. Důležité bylo, aby i u nás byla stejná metodika kontroly jako v Evropě. To je rozhodující. Dále je důležité, že soukromí auditoři už nevykonávají rozhodující funkce. Ty nyní vykonává Ministerstvo financí, které za vše také zodpovídá. To je velmi důležité. Zlepšila se ale i komunikace s českými justičními a vyšetřovacími orgány.

Delegace došla k závěru, že kontrolní výbor české Poslanecké sněmovny nemá dostatečné kompetence v kontrole českého státního rozpočtu ani při čerpání evropských fondů. Proč?

Přiznám se, že jsem to nevěděl a tuto informaci jsem se dozvěděl až dnes. Pro mne to byla novinka.

Jak se to bude dál řešit?

Domluvili jsme se, že doporučíme do závěrů, které budou schvalovány v Bruselu, že pozveme zodpovědné osoby na společný seminář. Pokusíme se hledat i právní řešení, jak do budoucna doporučit úpravu kompetencí.

Máte představu, kdy by k tomu mohlo dojít?

Určitě až po volbách. Teď už se to nestihne. Pokud obhájím svou pozici, tak na to budu určitě tlačit.

Co byste ze závěrů delegace vyzdvihnul, co je pro vás stěžejní?

Vyvarovat se minulých chyb. Argumentoval jsem, že bychom se všichni měli zamyslet nad tím, že když klesá vztah našich občanů k evropským strukturám, měli bychom hledat příčinu i v chybách, které se v minulosti nadělaly. Lidé nás potom všechny dávají do jednoho pytle a myslí si, že se jen krade. Tato situace ale není jen v našem státě. Děje se to i v jiných zemích.

Jak jsme na tom v porovnání s ostatními státy?

Ještě před dvěma roky jsme byli horší průměr. Nyní se zdá, že se to podle nových kritérií zlepšuje, protože se uvolnily peníze, které byly zadržované. Přiznám se, že jsem byl nervózní, jak vše dopadne. Výsledek oceňuji. Je to pro mě prostě potěšující zpráva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Filip Ferbie

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…