Europoslanec Ransdorf, krutě sepsutý Zemanem za slova o zavražděném studentovi: Je to nedorozumění, pan prezident to nečetl

07.11.2015 17:28

ROZHOVOR Europoslanec Miloslav Ransdorf poskytl ParlamentnímListům.cz rozhovor, ve kterém vysvětlil své výroky, po nichž prezident Miloš Zeman prohlásil, že komunistický europoslanec má dveře na Hrad zavřené. Podle Ransdorfa však jde jen o nedorozumění.

Europoslanec Ransdorf, krutě sepsutý Zemanem za slova o zavražděném studentovi: Je to nedorozumění, pan prezident to nečetl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Miloslav Ransdorf

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě 28. října vyznamenal zemřelého studenta Petra Vejvodu, který zemřel, když bránil spolužačku před útokem psychicky narušené ženy s nožem. Hosty ve Vladislavském sále byl jeho čin odměněn potleskem vestoje.

Medaili za zemřelého přebíral jeho otec Kamil Vejvoda. Europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf ovšem prezidentovi vytkl, že v projevu k oceněným nezmínil, že otec zavražděného studenta je komunistou a předsedou OV KSČM ve Žďáru nad Sázavou. Zato si prý Zeman ve svém projevu do komunistů několikrát s gustem kopl.

„Nikdo, žádný novinář ani politik neuvedl, že tento muž je předsedou Okresního výboru KSČM ve Žďáru nad Sázavou. Do komunistů se tolik let kope a teď se jednomu z nich dostalo ovací,“ podivil se Ransdorf, byť připustil, že ovace nebyly určeny přímo pro něho.

Prezident Miloš Zeman na jeho slova reagoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz: „Já tento výrok Miloslava Ransdorfa pokládám za až neuvěřitelný hyenismus, který nadřazuje tupé politikaření nad lidský přístup. Pokud si Miloslav Ransdorf myslí, že když příbuzní vyznamenaného mají být kádrováni podle toho, jakou mají politickou příslušnost, tak už se úplně zbláznil.“

Pak prezident ještě doplnil, že Ransdorf je za tato slova druhým člověkem, který má zavřené dveře do jeho hradní kanceláře. Tím prvním je velvyslanec USA Andrew Shapiro, který se s prezidentem dostal do sporu kvůli jeho účasti na oslavách výročí konce druhé světové války v Moskvě.

Europoslanec Miloslav Ransdorf vysvětluje svůj postoj v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Jak vnímáte ostrou kritiku prezidenta Zemana, který řekl, že máte zavřené dveře na Hrad?

Je to nedorozumění. Jednak ze strany novinářů, pokud jde o položené otázky, jednak ze strany prezidenta, který nereagoval na můj článek týkající se toho, že nebylo zmíněno rodinné zázemí vyznamenaného studenta, ale na novinářskou otázku, která se s obsahem toho textu míjela. Nemohu s tím nic dělat, ale osobně to cítím jako věc, jež se mě velmi dotýká, protože prezident v této souvislosti řekl, že jsou lidé, kteří se neumějí prosadit prací, a proto to dělají jinak. Nevím, jestli mě chtěl označit za lenocha nebo neschopného člověka, ale mám vydaných dvacet šest knih, pokračuji v odborné práci a mám rozepsaných dalších šest knih. Myslím, že Miloš Zeman nemá zapotřebí, aby takto přepjatě reagoval.

Jaké vlastně bylo vaše stanovisko ve zmíněném textu?

Pouze jsem uvedl, že se žádný politik ani novinář nezmínil o rodinném zázemí toho studenta, tedy že jeho otec je předsedou Okresního výboru KSČM ve Žďáru nad Sázavou. Neřekl jsem nic o tom, co by Zeman měl udělat nebo co neudělal. Kdyby byl prezident četl můj text, nemohl takto reagovat, a trvám na tom, že je to nedorozumění. Nemá ale smysl se k tomu už vůbec vracet.

Budete se snažit nedorozumění prezidentovi vysvětlit?

Ne, nebudu se tomu už vůbec věnovat.

Co pro vás znamená prezidentův výrok, že nemáte na Hrad přístup?

Nic, já o to ani nestojím a tato věc se mě nedotýká a nezajímá mě. Je-li to přání prezidenta, respektuji ho, naše cesty se nepotkají. A že bych tak stál o to, chodit na Pražský hrad, není pravda. Letos jsem tam ani nechtěl jít.

Jaké je podle vás současné vnímání KSČM českou veřejností?

My jsme v mnohém až příliš standardní politickou stranou a KSČM z politické scény vůbec nevybočuje. Antikomunismus veřejnosti, který zde byl v devadesátých letech, je pryč, jezdím po celé republice a setkávám se s lidmi v obchodech, při pochůzkách městy a vesnicemi a mohu říct, že žádné výpady, které byly obvyklé na začátku devadesátých let, už se neobjevují.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…