Jiří Vyvadil tuší politické zemětřesení po celé Evropě. Merkelová a všichni ostatní musí zaplatit za své chyby, jinak se nevzpamatujeme. Podívejte, jak dobře to má rozehrané Rusko

25.01.2015 7:18

ROZHOVOR "Mír nastane tím dříve, čím dříve bude ukrajinská armáda poražena. Doněcká a Luhanská republika už nikdy nebudou podléhat Kyjevu. Ukrajinská vláda bude svržena a Rusko je na tom dobře," sdělil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz politik a právník Jiří Vyvadil. Hůře na tom podle něj je Evropa.

Jiří Vyvadil tuší politické zemětřesení po celé Evropě. Merkelová a všichni ostatní musí zaplatit za své chyby, jinak se nevzpamatujeme. Podívejte, jak dobře to má rozehrané Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil a Zdeněk Ponert

Ukrajinská armáda po mnoha měsících bojů s povstalci opustila doněcké letiště. Tato bitva měla symbolický význam. Jak vnímáte tento fakt. Je to nějaký bod obratu?

Celá tato situace se mi zdá neudržitelná. Protože jeden den mluví prezident Porošenko o míru, druhý den opět zase startují. Mír nastane tím dříve, čím dříve bude ukrajinská armáda poražena. Říkám to zcela na rovinu, jinak by to trvalo celé roky. Beru to jako obrat v té věci a zároveň to potvrzuje mé přesvědčení, že nikdy tyhle dvě republiky - Doněcká a Luhanská, nebudou integrální součástí Ukrajiny.

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Libora Dvořáka, Jiřího Grygara, Zdeňka Bárty, Bohumila Doležala (z 15.1.) + (z 27.8.) , Romana Jocha (ze 14.1.)  (+ 8.12. + 11. 9  +ze 7. 8.) Michaela Romancova (ze 7.1.) (+ z 20.8.),Tomáše Peszyńského, Miroslava Kalouska ( z 6.1.) (+ z 3. 12 + z 2.10.), Libora Dvořáka, Mariana Jurečky, Jana Šinágla, Jiřího Wolfa, Martina Balcara, Jiřího Peheho (z 26. 11.) + (z 11.9.) + (z 30.7.) , Jefima Fištejna, Jiřiny Šiklové (ze 14.12.) (+ 22.7.) ,  Grigorije Paska (+21. 10.) Michaela Kocába (z 3.12.) (+ z 8. 11.+ z 5. 7. a 15. 3.), Alexandra Vondry, Čestmíra HofhanzlaKarla Schwarzenberga (z 3.10.) + (ze 14.8.)  Petra Pitharta, Ivana Gabala, Bohdana Zilynského, Cyrila Svobody (+ z 22.8. + z 1.9.) Stanislava Chernilevského, Andreje Zubova, Václava BartuškyMartina Bursíka (z 2.12.) (+ z 6.10.z 6. 8. a z 23. 6.), , Karla Janečka, Pavla Žáčka (+ z 10. 9.), Jana Urbana, Daniely Kolářové, Petra Gazdíka, Alexandra Tomského (+ 2. část), Michala Kučery, Romana Šmuclera, Jiřího Peheho (z 11. 9.), Romana Jocha (ze 7. 8.) + (9. 9. + 8.12.) Jiřího Pospíšila, Marka Ženíška, Přemysla SobotkyJohna Boka, Petra Fialy, Maji Lutaj, generála Miroslava Žižky, Pavla Šafra, Františka Janoucha, , Vladimíra Hanzela, českých umělců, Bohumila Doležala, Zdeny Mašínové (z 21. 8.), Anatolije Lebeděva, Františka Laudáta, Jany Černochové (+ z 24. 10.Alexandra Kručinina, Milana Hulíka, doc. Jaroslava ŠebkaHynka Kmoníčka, prof. Václava Hampla, Vladimíra Hučína, Jana Vidíma, Jaroslava Lobkowicze, Gabriely Peckové, Daniela Kroupy, Tomáše ZdechovskéhoFrantiška BublanaKarla Hvížďaly, Marty Kubišové, Petry Procházkové, šéfky hnutí Femen, Zdeny Mašínové (z 21. 5.), Ondřeje Benešíka (+ z 23. 10.), Džamily Stehlíkové (21.11.) či Jana Vituly

Myslíte tedy, že budou samostatné?

V každém případě si budou chtít udržet nějaké autonomní samostatné postavení. Nemyslím, že se budou připojovat k Rusku. I kdyby chtěli, Rusko o to nebude mít zájem z důvodů strategických. Ale bude s nimi spolupracovat, pomáhat jim, ale v rámci Ukrajiny. Ta však už nikdy nebude mít takovou povahu jako před Majdanem. Pro Rusko je výhodnější, když tyto dvě republiky budou silně samostatné - ony se nikdy nepodřídí Kyjevu - ale zároveň nebudou součástí Ruska.

Jaký čekáte další vývoj na Ukrajině? Četl jsem, že do dvou let počítáte s nějakým kontramajdanem. Proč?

Vycházím z průběhu všech násilných revolucí. Mám před očima Arabské jaro, ale stejně tak kdysi francouzskou revoluci. Majdan byl násilný převrat s hlubokou účastí Západu, který porušil zásadu nevměšování. Osobně se tam angažoval. Zároveň Majdan měl neblahý sociologický důsledek, že rozbil vztahy. Nastavil nový precedent. To znamená, že vlády, když se vám nelíbí, se odstraňují násilným převratem. A tohle bude pokračovat. Bude to souviset i s vývojem na východě, kde ten konflikt nebude uzavřen. Kyjev tam nemůže zvítězit. Možná daleko větší dopad bude, že na rozdíl od Řecka, které se teď v neděli jasně postaví diktátu Mezinárodního měnového fondu, Evropské banky a Evropské komisi, Ukrajina vplula do toho ekonomického diktátu Evropy. Výsledkem bude extrémní šetření a dramatický propad životní úrovně. Dříve nebo později bude vláda v Kyjevě svržena.

Jak to bude v Rusku? Jsou na něj uvaleny sankce, ještě horší vliv mají na její ekonomiku nízké ceny ropy...

Vždyť jsme si zažili něco podobného. Zažili jsme tu dvě nenáviděné vlády, v obou byl ministrem financí Kalousek. Počítal nejdřív, že bude ekonomický růst 3 procenta a propadl se nakonec na minus 5. Rozdíl byl 8 procent. Přesto jsme to přežili. Putin má trvale kolem 80 procent podpory. Je to úplně jiná situace. Ekonomické problémy dílčím způsobem mohou být, ale nemohou ovlivnit naladění Rusů ve prospěch vlády. To není nějaký můj fanatismus. Nejsem vždycky pro Rusko. Když tam byl Jelcin, tak jsem Rusku nedržel palce. To byl ožralka, který chtěl rozvrátit ekonomiku. Současná situace vede k obrovskému sjednocení Rusů. Oni právem pokládají Západ za svého nepřítele. Vždyť Obama každou svojí větou, kterou začne, mluví o agresivním Rusku. O Rusko se absolutně neobávám.

I když bude pokles cen ropy trvat dlouho?

Co je to dlouho? Dva roky?  V nějaké fázi počítám s tím, že se ceny ropy postupně vrátí do vyšší úrovně, což se do dvou let dá očekávat. I když netvrdím, že to bude do té výše, ve které ceny ropy byly.  Ale nejde jen o ropu. U nás to bereme tak, že Rusko je závislé jen na vývozu ropy. Ale to se změnilo oproti Jelcinovým dobám. Stejné příjmy mají i z prodeje vojenské výzbroje. Tři procenta propadu, to je nic. A mají obrovské rezervy a takřka nulový schodek rozpočtu. I když budou mít problémy, tak Západ tu hloupě vytvořil novou silnou linii Rusko - Čína. To už budou do určité míry propojené nádoby. Čína z mnoha důvodů bude ochotná i Rusku pomáhat, bude-li to zapotřebí. Taktéž Indie - což je velice průrazně rostoucí země. Nový indický premiér říká, že Rusko je nezbytnou součástí vyváženého světového pořádku, aby byl mír. Rusko na tom evidentně bude dobře. Kdo bude mít obrovské problémy, je Evropa.

Jak to bude v Evropě? Nebudou kvůli útokům radikálních islamistů a krizi na jihu Evropy na vzestupu radikální strany, ať už pravicové typu Národní fronty ve Francii či levicové jako je Syriza v Řecku?

Před necelým rokem byly volby do Evropského parlamentu. Už tam zazněly silné kritické hlasy proti Evropě. Dalo se očekávat, že to budou evropští lídři reflektovat. Což neudělali. Očekávám, že v Německu bude Merkelová poražena. Z levé strany poroste Die Linke, z pravé Alternativa pro Německo. A co odvine od Německa, se okamžitě rozvine dál. V neděli evidentně v Řecku vyhraje Syriza, následně ve Španělsku Podemos. Britský premiér Cameron nevytvoří většinovou vládu. Evropu kvůli její chybné politice i vůči Rusku čeká politické zemětřesení. Současní lídři padnou. A já musím říci, že je to nezbytné. Protože Evropa se musí změnit. Věřím, že se najdou jiné síly, které ji změní. Takhle už to donekonečna nejde. Merkelová má jednu koncepci, která je ekonomicky výhodná jen pro Německo. Ale už pro nikoho jiného. Jsem vlastně optimista. Evropa potřebuje zemětřesení, ale věřím, že bude ozdravné.

JUDr. Jiří Vyvadil

  • BPP
  • No, budeme trpět, ale udělali jsme si to sami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…