Exekuce se státu úplně vymkly z rukou. Vypráví muž, který učí občany hospodařit

12.09.2014 20:38

ROZHOVOR Zadlužování českých občanů a domácností se stejně jako zadlužení českého státu zvyšuje. Rychlost nárůstu zadlužování i předlužování pak ohrožuje nejen jednotlivce, ale i stát. Negativní dopady se promítají do ekonomiky, do nezaměstnanosti, do sociální oblasti, do rodin a často mají vliv i na předčasnou úmrtnost včetně extrémů, například typu vraždy novorozence. Co s tím?

Exekuce se státu úplně vymkly z rukou. Vypráví muž, který učí občany hospodařit
Foto: Archiv IN
Popisek: Ivan Noveský, bývalý vysoký státní úředník

Anketa

Jaký trest si zaslouží vrah dítěte? (pozn.: Jako maximální možnost. Konkrétní případ samozřejmě vždy musí posoudit soudce)

hlasovalo: 13177 lidí

 ParlamentníListy.cz si na toto téma popovídaly s Ivanem Noveským, dlouholetým propagátorem finanční gramotnosti, prezidentem Asociace finanční a občanské gramotnosti, autorem soutěže Finanční gramotnost, spoluautorem Slabikáře finanční gramotnosti. Zdůraznil, že jedním z hlavních důvodů špatné situace je nízká úroveň finanční gramotnosti většiny občanů. Staré dobré zásady „pracovat a šetřit“ totiž upadly v zapomnění v době socialismu i v době vytváření prvobytně kapitalistické společnosti po roce 1989.

Dluhy domácností jsou v řadě případů věrným průvodcem takových rodin po mnoho let. Jestliže se stane něco neočekávaného, co vychýlí finanční stabilitu napjatého rozpočtu, roztáčí se spirála dluhů. Ta  někdy končí i exekucemi, které systémem, jenž v Česku v této oblasti panoval, někoho zavedly až na okraj či úplné dno lidské společnosti. Co s tím? Stále častěji se objevuje v této souvislosti sousloví finanční vzdělávání, posilování finanční gramotnosti. Jenomže – je to skutečně cesta, jak žalostný stav napravit?

Finanční gramotnost je v poslední době poměrně rozšířené i praktikované téma. Existují však nějaká měřítka, která by ukázala, jak jsou přednášky na toto téma úspěšné v praxi? Zda lidé, kteří tímto vzděláváním projdou, jsou v životě odolnější proti životním finančním karambolům než ti, co třeba žádné finanční vzdělání neabsolvovali ?

Finanční gramotnost bohužel nemá přesně měřitelné hodnoty, jako třeba když řešíme problematiku dlouhodobé nezaměstnanosti. Tam se to samozřejmě dá ekonomicky posoudit, poněvadž když si vezmu, že nezaměstnaný stojí státní rozpočet zhruba 200 tisíc ročně, tak vím, že když zaměstnám 10 lidí bez práce, ušetřím státnímu rozpočtu cca 2 miliony korun. Ty má stát k dobru. U finanční gramotnosti je to bohužel jinak. Tam to konkretizovat na nějakých číslech nelze. Jde o prevenci, jak je známo, prevence je nejlacinější a nejefektivnější.

Ale nějaké měřítko pro to, jak zjistit účelnost takové prevence, snad existovat musí? Vždyť finanční gramotnosti se věnuje celá řada institucí, neziskových spolků, finančních ústavů. Přitom když to vezmeme v oblasti, která s tím úzce souvisí – tedy počty exekucí – tak ty jsou stále značně vysoké. Neklesají.

Finanční gramotnosti bohužel dnes zneužívá řada podnikavců. Úmyslně mluvím o podnikavcích, nikoli podnikatelích – poněvadž za ty je považovat nemůžu. Pod hlavičkou vzdělávání či zvyšování finanční gramotnosti prodávají často jen nějaké další finanční produkty, které klienta ještě více poškozují. Tím se pak tato oblast totálně dehonestuje. To je pravda.

Vezmeme to tedy jinak. Počet exekucí v ČR pravděpodobně v blízké budoucnosti po řadě let klesne. Ovšem dá se již nyní odhadnout, že za tím nebude asi širší povědomí a finanční gramotnost, jako spíš to, že věřitelé budou muset při žádostech o exekuce skládat určitou několikatisícovou finanční částku – jakousi jistinu, kauci, o které se mluví a jedná. Neobáváte se, že i toto pak může poškozovat záměry, na kterých pracujete? Ozývají se totiž hlasy, že se tím vrátíme do 90. let, poněvadž malé dluhy se nevyplatí oficiální cestou vymáhat a bude jednodušší si najmout nějaké tvrdé chlapíky.

Exekuce, to je konec toho smutného řetězce, který začíná třeba i drobným dluhem. Finanční gramotnost má lidi vést k tomu, aby se k takovému konci nedopracovali – tj. nepředlužovali se. Bagatelní pohledávky a jejich vymáhání jsou obrovský byznys. Česká legislativa se pohybuje ode zdi ke zdi, není možné vytvářet oběti ani z dlužníků, ale ani z věřitelů. Doufám, že pokud dostanu důvěru voličů Prahy 9, budu moci v Senátu pokračovat v práci, kterou jsme s paní dr. Alenou Palečkovou (dlouholetá senátorka za ODS - předsedkyně výboru sociálního a zdravotního, místopředsedkyně Senátu, pozn. red.) začali v oblasti finanční gramotnosti, a tedy i legislativě s tím související. 

Pokud tedy nelze hovořit o konkrétních výsledcích, lze odhalit alespoň to, co je cílem finančního vzdělávání?

Líbí se mi výrok: "Lépe je naučit lidi chytat ryby, než jim muset ryby dávat". Také jsem kdysi na semináři v Senátu ve svém příspěvku o potřebě zvyšování finanční gramotnosti v Česku připomněl fakt, že lidé hlavně musí vědět, aby se mohli dobře rozhodnout. Když jsme v roce 2007 realizovali pilotní projekt na řešení dlouhodobé nezaměstnanosti na Ostravsku a Mostecku, mimo jiné jsme identifikovali problém finanční negramotnosti. Zároveň z toho vyplynulo, že finanční gramotnost je nejen prevence předlužení, a tedy chudoby, ale že musí jít společně ruku v ruce i s aktivní politikou zaměstnanosti. Bohužel během několika let se z finanční gramotnosti stala mnohdy spíše módní a výdělečná činnost, u níž je velmi těžké rozklíčovat, v jaké kvalitě je někde podávaná. I proto vznikla v roce 2011 Asociace finanční a občanské gramotnosti.

Vrátíme-li se k vymáhání dluhů a exekucím, nezdá se vám, že ta situace v naší zemi je skutečně tristní a mělo by se s ní něco dělat?

Určitě, ale v každém případě musíme začít prevencí, a zabránit tak dalšímu předlužování dalších občanů. Situace je nyní opravdu tristní a mnohdy již dochází k tomu, že spousta občanů je natolik ožebračená, že exekutoři nemají prostě už z čeho brát. Proto ten stav stagnuje. Vše má navíc určitou setrvačnost, takže ty dozvuky všeho jsou mnohaleté. Obávám se, že z hlediska exekucí bude ten posun trvat ještě dlouho, a bohužel každá rada je tu drahá.

V takovém případě přednáška o finanční gramotnosti asi už příliš nepomůže. Nebo se mýlím?

Máte pravdu, ale musíme rozlišovat vzdělávání ve finanční gramotnosti, které může být individuální, či lépe v malých skupinkách tak do 15 lidí. To je moje hobby a to je nejúčinnější prevence předlužení. Na druhé pak je poradenství pro předlužené, což je vždy pouze individuální záležitost. Individuální i proto, že lidé se mnohdy stydí před dalšími přiznat rozsah problému a pak je jim těžko pomoci. V ČR existuje celý systém občanských poraden, spolupracujeme například s Asociací občanských poraden, které jsou opravdu velmi dobré a lidem umí poradit, co a jak mají dělat.

Pokud je finanční gramotnost tak účinná, proč se již dávno nezavedla plošně? Pokud je známo, hráli jste i divadlo a podobně. Zkoušeli jste prosadit finanční gramotnost přes politiky?

Když jsme v roce 2007 začínali s finanční gramotností, byli jsme jedni z mála, ne-li první. O rok později, v roce 2008, možná kvůli mému nešťastnému varování před korupcí s cílem zastavit projekty finanční gramotnosti (Historie finanční gramotnosti z 15. 8. 2008, pozn. red.), dal tehdejší ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas na index finanční gramotnosti společnost, kterou jsem tehdy řídil, i mě osobně. Tehdy se přitom vše nejvíc rozjíždělo a mnoha tragédiím z předlužení se dalo zabránit. Nebo možná právě proto! Otázkou je, zda to, co nastávalo, že za dlužnou částku v řádech 100 korun se platilo několik desítek tisíc korun, už skončí. To opravdu nemělo nikde ve světě obdoby. Je to proti logice, přírodě a byl to opravdu těžký byznys. A bohužel nikoli pro běžné občany České republiky.

To, co jste uvedl v případě Petra Nečase – uměl byste to doložit? Nešlo třeba pouze o nějaký váš subjektivní pocit?

Ne. Kdykoli zazněla slova finanční gramotnost, Noveský nebo COFET (Společnost COFET, a. s. vznikla v roce 1994, od roku 2007 se zabývá řešením dlouhodobé nezaměstnanosti, vzděláváním finanční gramotnosti a dalšími činnostmi, které tvoří hlavní prevenci sociálního vyloučení, pozn. red.) přišel s příkazem NELZE. Zrušená veřejná zakázka Lektoři finanční gramotnosti je toho ostatně také smutným důkazem. Příkaz sice nebyl na žádné veřejné listině, protože ani já, ani společnost jsme žádné zákony neporušili, ale o to byl zákaz účinnější. Mám samozřejmě i doklady o tom, že to skutečně existovalo, včetně objednávání článků proti mně i společnosti. Ostatně ty články se dodnes recyklují.

Takže byste to uměl i dokázat?

Pokud něco tvrdím, tak je to pravda. V té souvislosti jsem musel podat oznámení a žaloby, což nemám rád, ale zákony se v právním státě musí dodržovat a měly by platit pro každého.

Spojil jste se a kandidujete poprvé za svůj život za nějakou politickou stranu. Zvolil jste Domov, k čemuž dodáváte i na svých předvolebních letácích ‚domov bez dluhů‘. Myslíte, že máte šanci uspět s vašimi plány ohledně finanční gramotnosti v případě, že se do Senátu dostanete, i jako jednotlivec? Nebojíte se, že sám těžko něco změníte?

Nebojím se, že bych byl sám voják v poli. Myslím, že v Senátu vždy byla spousta slušných lidí. A doufám, že jich tam po volbách bude ještě víc. Šance na zlepšení stavu tedy určitě je. Já se totiž vzdávám jedině, až když jsem mrtvý. A to ještě nejsem. 

Takže je asi skoro zbytečné se ptát, že pokud byste se dostal do Senátu, budete chtít pokračovat ve finančním vzdělávání a prohlubování finanční gramotnosti?

Jsem pozitivně laděný člověk. Tak vás opravím. Až se tam dostanu (do Senátu, pozn. red.), v první řadě navážu na již zmíněnou paní senátorku Palečkovou. Budu dále pokračovat v práci na finanční gramotnosti jako základní prevenci předlužení a nástroji APZ (aktivní politika zaměstnanosti, pozn. red.), stejně jako na řešení nezaměstnanosti, bezpečnosti a podobně. Samozřejmě v mezích možností Senátu chci realizovat i svá další témata, jako je například dokončení Pražského okruhu, domovy pro seniory, zdravý životní styl, školy a další. Je toho opravdu dost, co chci v Senátu stihnout, záleží pouze na voličích.

Definice finanční gramotnosti

Finanční gramotnost je klíčová kompetence každého člověka. Tvoří ji soubor znalostí, dovedností a hodnotových postojů občana nezbytných k tomu, aby finančně zabezpečil sebe a svou rodinu v současné společnosti a aktivně vystupoval na trhu finančních produktů a služeb. Finančně gramotný občan se orientuje v oblasti peněz a cen, je schopen odpovědně spravovat osobní a rodinný rozpočet včetně správy finančních aktiv a finančních závazků s ohledem na měnící se životní situace. Finanční gramotnost má tři složky – peněžní, cenovou a rozpočtovou.

Nutné je však ji nespojovat s reklamou či propagací nějakých konkrétních finančních produktů.

Dne 10. května 2010 vláda schválila usnesení č. 3383 o Národní strategii finančního vzdělávání (NSFV), jímž uložila činit opatření vedoucí ke zvýšení úrovně finanční gramotnosti občanů ČR, a to v souladu se standardy a trendy obvyklými v členských státech Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…