Exkolega Tomáše Halíka, znalec Ukrajiny, chválí Putina a haní Obamu. A říká, co zlého hrozí

14.07.2014 7:05

ROZHOVOR Stanislav Novotný stačil nasbírat zkušenosti jako policejní prezident, spoluzakladatel Křesťansko-demokratické strany a vzhledem k předlistopadové disidentské minulosti ho neminuly ani dělnické profese. Po roce 1989 byl coby ředitel České křesťanské akademie kolegou pátera Tomáše Halíka. Dnes má četné podnikatelské kontakty na Ukrajině a pozorně sleduje vývoj tamní těžké krize. S ParlamentnímiListy.cz probral nejen Ukrajinu, ale i Rusko a Putina či americkou zahraniční politiku.

Exkolega Tomáše Halíka, znalec Ukrajiny, chválí Putina a haní Obamu. A říká, co zlého hrozí
Foto: Archiv SN
Popisek: Stanislav Novotný

Anketa

Odlehčená prázdninová otázka... Ale odpovězte na ni podle pravdy: Přáli byste si, aby se Karel Gott aktivně zapojil do politiky?

5%
95%
hlasovalo: 3903 lidí

Na Ukrajině během bojů zemřely stovky civilistů, „protiteroristická operace“ na jihovýchodě země stále pokračuje… Dá se v tuto chvíli odhadovat, jak to skončí? Pokud ukrajinská armáda potlačí všechny tzv. separatisty, co může následovat?

Potlačením separatistů nic nekončí. Nahromadilo se tolik zla a zřejmého bezpráví, že není možné, aby se vše urovnalo ze dne na den. Východoukrajinský konflikt až příliš připomíná bývalou Jugoslávii. Mrtvých mužů, žen a dětí je už na Ukrajině tolik, že jejich příbuzní a přátelé prostě nemohou jen tak přejít skutečnost, že jejich nejbližší zemřeli zbytečně. Mezi lidi se dostaly zbraně a to je problém na několik let, kdyby vše šlo cestou smírnou.

Jak hodnotíte dosavadní působení prezidenta Petra Porošenka? Jednou mluví o nutnosti dialogu, mírového řešení a krátce poté řekne, že tažení proti separatistům bude pokračovat do jejich úplného potlačení. Dá se říci, co vlastně sám Porošenko chce? A co ho podle vás jako velmi bohatého člověka lákalo řídit Ukrajinu z pozice prezidenta?

Je ve velmi těžké situaci a snaží se vyhovět všem tlakům, což je samozřejmě nemožné. Snaží se domluvit na Východě i Západě, ale nejdůležitější je pro něho konsenzus mezi oligarchy. Na Ukrajině se říká, že se může zapsat pouze jako nejlepší či jako nejhorší prezident Ukrajiny. Ukrajinu vedli od dob Kučmy prakticky vždy oligarchové, Porošenko tedy není výjimkou. Je to úplně jiný systém vládnutí. U nás hodně bohatí lidé zpravidla o politiku nestojí, na Ukrajině naopak sedí v parlamentu.

Anketa

Jste spokojeni se zahraniční politikou České republiky?

hlasovalo: 9022 lidí

Nedávno se objevily informace, že byl Petro Porošenko před lety agentem amerického ministerstva zahraničí. Nepletu-li se, nikdo to oficiálně nedementoval. Pakliže tomu tak skutečně bylo, je to už minulost, anebo to má pro dnešek nějaký význam, dopady? Do jaké míry je podle vás prezident Porošenko předvídatelný? Má Západ jistotu, že s ním bude stále spolupracovat?

V těchto úsudcích bych byl opatrný. Těžko se opatřují důkazy. Nicméně zjistitelná fakta např. vypovídají o tom, že Porošenko má velkou část majetku v Rusku, a má tam tedy o co přijít. Budou-li mu Američané ztráty kompenzovat, bude to celé jasnější. Pochopit a popsat finanční toky a tudíž motivaci konání aktérů v tomto světě, to by měl být úkol novinářů.

Když se v lednu vyhrotily demonstrace na kyjevském Majdanu, západní lídři důrazně varovali Viktora Janukovyče, že je nepřípustné použití armády proti vlastním lidem. Jak si vysvětlujete, že nyní Západ neprotestuje právě proti tomu, co odsuzoval, tedy použití armády vůči vlastním lidem na jihovýchodě země?

Velmoci používají lidsko-právní argumenty a argumenty mezinárodního práva výběrově.  Sám jste si otázkou odpověděl a popsal onen dvojí metr.

Co se těmi ukrajinskými událostmi obecně vidíte? Byl rozbuškou nepodpis asociační smlouvy Janukovyčem a Majdan, anebo v tom má zájmy i někdo mimo Ukrajinu? 

Anketa

Hrozí v příštích 10 letech vypuknutí opravdu velké války v Evropě nebo západní Asii, která drsně zasáhne i nás?

hlasovalo: 23477 lidí

Na Ukrajině byla neudržitelná sociální situace a lidé měli oprávněný pocit, že jedna rodina si nesmí přivlastnit celý stát. Po oranžové anarchii sliboval Janukovyč pořádek a prostor pro normální život a podnikání. Svým praktickým jednáním však postupně naštval velkou část svých voličů, kteří do něho právě tyto naděje vkládali, i když jej zvláště nemilovali. Nepodpis byl záminkou, kořeny byly ovšem hlubší. EU měla a má zájem na nerostném bohatství Ukrajiny. Totéž platí o USA, které navíc akcentují i zájem vojensko-strategický. Rusko se svými zájmy neliší a ve všech těchto ohledech zaujímá obranný postoj.

Jaká je teď reálná ekonomická situace Ukrajiny? Co tam funguje a nefunguje? A jak se může stát po této stránce vyvíjet do budoucna? Případně, je Evropská unie schopná to řešit a pomáhat Ukrajině?

Zhoršuje se a bude se zhoršovat. Ekonomika je závislá především na produkci Donbasu a to, co vidíte, je destrukce základního zdroje bohatství. Navíc se rychle zdražují vstupy do výroby (prudké zdražování energií), takže životní úroveň jde dolů. Nejsou peníze na důchody, je třeba splácet dluhy atd. Evropskou unii zajímají především suroviny, průmyslové podniky a export. Na skutečnou pomoc Ukrajině je potřeba takové množství peněz, že toho dnešní EU není schopna. Částečně může pomáhat např. v komunální oblasti, kde se budou za prostředky EU realizovat energetické a ekologické projekty (odpadové hospodářství, spalovny, čištění vody apod.) Takové stavby alespoň nikdo neodnese. Na toto téma nám dnes volají nejenom české, ale i řada evropských firem. Z jedné strany je to pro evropské firmy velká možnost, ale není to řešení systémové.

Lze předpokládat nějaké dopady ukrajinské krize na Českou republiku a naše obyvatele? Jak se nás to může dotknout, pokud vůbec?

Se zhoršující se sociální situací na Ukrajině lze očekávat příliv migrantů, kteří půjdou za lepším živobytím. Horší by však bylo, kdyby na naše území pronikly ve větším množství skupiny, které by si vynucovaly místo na slunci se zbraní v ruce. Zbraně mezi lidmi, to je nyní velký ukrajinský problém.

Kdo podle vás v řešení ukrajinské krize nejvíce selhal a proč?

Zlomové bylo nedodržení dohody mezi Janukovyčem a lídry EU a Ruska. Tehdy byla šance na pokojnější řešení krize. Selhali tedy především představitelé EU, kteří nevyužili svého vlivu a netlačili na vynucení jimi dohodnutých podmínek. Nevím, co si pak vlastně od radikalizace slibovali.

Kdybyste měl srovnat a zhodnotit přístup Baracka Obamy a Vladimira Putina ke krizi na Ukrajině, jak si oba státníci stojí?

Putin působí jako nejsilnější vůdce v celém euroatlantickém prostoru. Rusko tak velkou velmocí sice není, jak by chtělo, ale má dnes v čele vedení, které takticky již poněkolikáté přehrálo USA. Obama není osobnostně silný a navíc je absolutně závislý na zázemí, jež jej postavilo do prezidentské pozice. Strategicky ovšem v tomto zápasu rozhodne stav dolaru, o který tady běží na prvním místě.

Co říkáte na reakce české politické scény, vlády, ministra zahraničí a prezidenta? Kdo z českých politiků má podle vás nejstřízlivější pohled?

Prezident. Jsem však rád, že své postoje k ukrajinské krizi mírně korigoval i ministr zahraničí i premiér.

Jak hodnotíte způsob, kterým o ukrajinské krizi referují česká média? A co někteří konkrétní novináři, kteří se tématem zabývají, jako Luboš Palata, Jefim Fištejn nebo Josef Pazderka?

Upřímně. Zpravodajství českých médií většinou čerpá z cizích zdrojů, a tak v okamžiku zveřejnění pro mne osobně už nemá žádnou hodnotu. Velká část komentářů v tzv. mainstreamu dnes má tak ideologické zabarvení, že mám pocit, že se píší 80. léta a je tam jenom opačné znaménko.

Jak nahlížíte na aktivity na podporu Ruska v naší zemi, jež byly svým způsobem ukrajinskou krizí vyvolány, třeba uskupení Přátelé Ruska v České republice a podobně?

Proč ne? Takové spolky patří k demokratickému světu. Já se osobně raději kamarádím s jednotlivými Ukrajinci, Rusy, Američany či Němci. Rád vyjádřím názor na ten či onen počin.

Kdo je Stanislav Novotný (* 1960)

Vzděláním právník, před listopadem kotelník, knihovník, sanitář a spoluzakladatel Křesťansko demokratické strany, po listopadu zakladatel Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů StB (1991), ředitel Úřadu vyšetřování ČR (1992–1993), prezident Policie ČR (1993–1994), ředitel České křesťanské akademie (1994–2013). Nyní se věnuje zejména poradenské činnosti se zaměřením na podporu exportu na východ od EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…