Exministr Bašta: To nejsou uprchlíci, ale rekruti za mobilizace, mladí muži. Kdo jim platí cestu? Přijdou, zaberou celé čtvrtě, zavedou své právo... A to je začátek

01.07.2015 16:51

ROZHOVOR Úplatky, nekontrolované toky peněz a teroristické buňky i v České republice? Velmi vážná slova pronáší někdejší velvyslanec v Rusku i na Ukrajině a bývalý ministr zodpovědný za tajné služby Jaroslav Bašta. „V momentě, kdy někdo začne střílet, zjišťujeme, že náš bezpečnostní systém totálně selhává. Tohle stratégové Islámského státu a zastánci radikálního islamismu velmi dobře vědí a budou s tím kalkulovat.“ Na lehkou váhu by nebral slova prezidenta o tom, že i v České republice jsou verbováni lidé do Islámského státu.

Exministr Bašta: To nejsou uprchlíci, ale rekruti za mobilizace, mladí muži. Kdo jim platí cestu? Přijdou, zaberou celé čtvrtě, zavedou své právo... A to je začátek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Média informují o tom, že IS systematicky rozmísťuje arabské bojovníky v Evropě a ti zakládají teroristické buňky. „Takové buňky spáčů už v Evropě působí,“ připouští Ioannis Micheletos z řeckého Institutu pro bezpečnostní a obranné analýzy. „Je pouze otázkou času, kdy zaútočí.“ Tyto informace zveřejnily novinky.cz. Když situaci tak v klidu konstatujeme, jak vnímáte opatření proti terorismu?

Pokud se podnikají opatření, měl by někdo veřejnost uklidnit. Obávám se ale toho, že se neděje nic. Krásně je situace vidět i u nás. Na jedné straně prezident republiky říká, že dochází k verbování lidí do Islámského státu, na druhé straně se tyto informace popírají. Nevím, proč.

Vy také máte zprávy o tom, že jsou i v České republice verbováni lidé do Islámského státu?

Ta informace pochází zatím od pana prezidenta, ale s ohledem na to, jaké on má postavení ve vztahu k informacím z tajných služeb, bych jeho slova nebral na lehkou váhu.

Je ohrožena i Česká republika teroristickými buňkami? Existují informace o tom, že jsou i u nás?

Spíš se obávám toho, že buňky u nás jsou, ale informace o tom, že tu jsou, nejspíš nebudou….

Na začátku rozhovoru jste zmínil, že se neděje „vůbec nic“. Obáváte se tedy, že bezpečnostní složky adekvátně nepracují na zajištění naší bezpečnosti?

Obávám se toho, a to neplatí jen pro nás, že ani čelní představitelé Evropské unie ani jednotlivých států na tento typ krize nejsou připraveni. Nejsou na to připraveni především mentálně. Něco jiného je rozhodovat o zakřivení okurek a něco jiného rozhodovat o obraně hranic Evropské unie, která může obnášet i to, co je zdánlivě proti zakladatelským ideám EU. Začali jsme vytvářet prostor prosperity, stability, dobrých mravů, spolupráce, prostor otevřený, ve kterém padají hranice a najednou jsme překvapeni z toho, že do tohoto krásného kontinentu začínají proudit lidé, které napadlo, že na této prosperitě něco bude. Jediný legitimní důvod, který běženci mají, je, že se rozhodli, že sem přijdou. Žádný jiný důvod není.

Mimochodem, když k nám budou proudit desetitisíce běženců, tak mezi nimi se nějaké desítky nebo stovky připravených bojovníků klidně schovají.

Takže interpretaci, že lidé utíkají před nelidskými podmínkami, jde jim o záchranu života, před válečnými konflikty, příliš nevěříte. Proč?

Anketa

Jste pro znovuzavedení kontrol na hranicích? Přímočaře řečeno, pro zrušení Schengenu?

96%
4%
hlasovalo: 57061 lidí

Myslím si, že pouze malá část z nich jsou uprchlíci, menší část běženci a ti ostatní jsou lidé, kteří přišli změnit nejen svůj život, ale také Evropu a v tom se shoduji například s názorem sociologa Petra Hampla. Stěhování národů je vždy vyvoláno nějakou iluzí. Nesmírně mi vadí, že dodnes nejsou informace o tom, v tomto případě se budeme bavit o subsaharské Africe, kdo zvedl lidi z Afriky a řekl jim: Přejdete poušť, přeplujete moře a přijdete do ráje.“ Nedozvěděl jsem se, kdo platí peníze za migranty? Jsou to jejich příbuzní, kteří posbírají peníze v širokém příbuzenstvu a úkolem toho člověka, který se pak dostane do Evropy, je se tam zabydlet a pak pozvat ostatní, kteří mu na cestu dali? Nebo to dělá nějaká charitativní organizace z Kuvajtu, Islámského státu, Saúdské Arábie? Komu ty peníze jdou a co se s nimi děje? Nejde jejich část těm, kteří o této formě migrace a o tom, že se jí nebude bránit, rozhodují? To jsou všechno otázky bezpečnosti kontinentu, na které nemáme odpověď, a které ani, až na málo výjimek, nikdo nepokládá. Už jsme zažili, že bezpečnostní hrozby nebral nikdo vážně.

Dá se to tedy chápat i jako případné selhání evropských politických elit po stránce boje proti organizovanému zločinu. Možná se můžeme utěšit tím, že informace nemohou být zveřejňovány právě z bezpečnostních důvodů. V čem vidíte „bezpečnostní hrozby“?

Nejdřív upozorním, že je zvláštní, že Evropa náhle začíná válčit na dvou frontách. Vedení EU by nejraději válčilo s Ruskem, ale zároveň musí řešit krizovou situaci na jihu.

Musíme si uvědomit, že ti, kteří vystříleli redakci Charlie Hebdo, zaměstnali 70 tisíc policistů. Odvykli jsme násilí, takže v momentě, kdy někdo začne střílet, zjišťujeme, že náš bezpečnostní systém totálně selhává. Tohle stratégové Islámského státu a zastánci radikálního islamismu velmi dobře vědí a budou s tím kalkulovat. Vyjádření prezidenta Miloše Zemana o Islámském státu jako o rakovině mi přijde jako příhodné. Vidíme v zemích jako je Anglie, Francie, Švédsko, že v okamžiku, kdy se počet imigrantů, kteří přicházejí z arabských zemí, zvýší, najednou stát ztrácí kontrolu nad částí svého území. Vznikají metastázy, které se jmenují no-go zones, ghetta a pak už je to jen otázka času, než tam začnou chodit hlídky šária, které budou upozorňovat na to, že ve čtvrti platí právo šária a zákony okolní země tedy neplatí. Bezpečnostní riziko je tedy i v tom, že začnou vznikat území, na kterém nebude platit české právo. Marseille, Berlín, Londýn, všude máte čtvrti, kde se i v turistických průvodcích dozvíte, že tam nemáte chodit.

Celá situace je komplikovaná i tím, že vývoj jde daleko rychleji, než dokáží instituce reagovat, a to i kdyby měly dobrou vůli, kterou nemají.

Co by bylo podle Vás řešením? Nepřijímat uprchlíky, uzavřít hranice, izolovat republiku?

Pokud přijímat uprchlíky, pak ty, o kterých víme, kdo jsou, kteří mají pasy, vyřídili si víza, přišli legálně. Tomu na celé krizi s uprchlíky nerozumím. My jsme dlouhá léta budovali Schengenský prostor a najednou se udělá amnestie, protože někdo, o kom nic nevíme, se ve velkém počtu zvedl a rozhodl, že půjde k nám. Najednou neplatí vůbec nic. Přijdou do Evropy a teprve pak žádají o víza a přitom nemají pasy. Proč se o tomto nemluví? Rovnou bych řekl, že jak s Ukrajinci, Moldavany, Vietnamci se integrace povedla především proto, že měla od samého začátku prvek legality a teď se najednou budeme tvářit, že nic z toho, co bylo, neplatí, otevřeme hranice, protože přicházejí chudí a potřební. To nejsou uprchlíci, to vypadá jako když začala mobilizace a jsou tam rekruti, zdraví silní muži mezi 20 a 30 lety.

Bezpečnostní riziko představuje legalita jejich příchodu. Jestliže jsme na tom postavili fungování Evropské unie, proč by v tomto okamžiku pravidla neměla platit? Proč?

Není pravda, že nepřijímáme uprchlíky, máme tady několik set tisíc Ukrajinců a přes šedesát tisíc Vietnamců. V tomto ohledu se Česká republika chová velmi civilizovaně, jen vzniká odpor vůči tomu, aby sem přicházeli lidé, kteří budou po kouskách Českou republiku ukrajovat. V každém případě takový proces znamená, že Evropa, jakou jsme posledních 25 let budovali, zaniká.

Uprchlíkům budeme zcela jistě poskytovat také zdravotní péči, očkování… Jak vnímáte naši schopnost bezpečně se postarat i o záležitosti spojené se zdravotní péčí?

Je propastný rozdíl mezi přístupem Evropanů a Afriky. Jdou sem lidé, o kterých ze zdravotního hlediska nic nevíme. Je to zvláštní nepoměr, protože před deseti či osmi lety jsme měli docela slušný konflikt s Ukrajinou. S ohledem na epidemiologickou situaci na Ukrajině žadatelé o dlouhodobá víza museli předkládat lékařské vysvědčení, ve kterém se dokládalo, že nemají HIV, otevřené formy tuberkulózy, sexuálně přenosné choroby atd. Přišlo omezené množství lidí, u kterých jsme věděli, jaký je jejich zdravotní stav, jaké mají jméno, kde bydlí, měli u sebe pasy. Teď sem necháme volně proudit desetitisíce nebo statisíce lidí a vůbec nás tohle nezajímá. Tak mi řekněte důvod této nevšímavosti? V tomto bych souhlasil s panem Salivarem, že důvodem jsou peníze, které jdou na úplatky těm, kteří o migraci rozhodují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…