Exministr Fischer připomněl, co všechno zažil při prezidentské volbě

14.07.2014 7:25

ROZHOVOR Exministr financí a místopředseda úřednické vlády Jiřího Rusnoka Jan Fischer zavzpomínal na loňské léto. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz připomněl rozporuplné přijetí veřejností i médii, co se podařilo, co zamrzelo a odpověděl také na otázku, kde působí po odchodu z ministerstva.

Exministr Fischer připomněl, co všechno zažil při prezidentské volbě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Anketa

Vládla Rusnokova vláda dobře?

70%
30%
hlasovalo: 8803 lidí

Jak jste prožíval loňské léto touto dobou?

Bylo to těsně před jmenováním Rusnokovy vlády. Připravoval jsem se na nástup do čela Ministerstva financí. Snažil jsem se uchopit kolos, kterým Ministerstvo financí je a zorientovat se v jeho mnohačetných agendách i lidech, kteří za ně zodpovídali. Měl jsem šňůry jednání se spoustou lidí, odpovídal jsem na dotazy médií. Nic nezvyklého, když se člověk připravuje na převzetí ministerské funkce. Jistě nepřekvapí, že jsme dlouhé debaty vedli s Jiřím Rusnokem, hovořili jsme o přístupových klíčích k rozpočtu na rok 2014 i o tehdejší  a očekávané kondici ekonomiky, makroekonomických souvislostech dalšího osudu veřejných financí. Koneckonců mi záleželo také na jeho zkušenostech s řízením resortu financí.

Tušil jste tehdy, že vaše vláda bude fungovat tolik měsíců?

Když jsem v dubnu 2009 stanul v čele české vlády, byl to „projekt" na pět měsíců a nakonec jich bylo čtrnáct… Takže při rozjezdu Rusnokovy vlády jsem se raději zdržel odhadů délky její životnosti.

Cítil jste velký tlak? Jak jste vnímal přijetí vlády a vás konkrétně na postu ministra financí veřejností a médii?

Jako každá vláda, a úřednická obzvlášť, byla i ta naše přijímána rozporuplně. To není ale nic neobvyklého. Po tom, co jsem zažil před prvním kolem prezidentské kampaně, mě nevybíravé, osobní a místy až kriminalizující útoky, vedené proti mně, nepřekvapily, nezaskočily ani nesrazily na kolena. Přece jenom ale mrzely…

Pokud se dnes ohlédnete, s čím jste nejvíce spokojený, co se vám podařilo udělat?

Sestavit státní rozpočet, který odpovídal tehdy očekávatelnému makroekonomickému vývoji. Splňoval evropská kritéria rozpočtové zdrženlivosti a přitom již přestal dusit hospodářský růst. Začala pozitivní spolupráce mezi daňovými a celními orgány, mezi policií a Finančním analytickým útvarem. V hektickém tempu se nakonec podařilo připravit a schválit veškeré daňové zákony v souvislosti s účinností nového občanského zákoníku. A také připravit firmy s účastí státu na změny, které s touto masivní změnou v českém právním řádu souvisely. Včetně kritérií pro členství v dozorčích radách těchto podniků, jichž se samozřejmě politici mohou, ale nemusejí držet…

Bylo něco, co se nepodařilo, nebo na to už nebyl čas?

Více centralizovat rozhodování o pořizování informačních a komunikačních technologií na Ministerstvu financí (MF), větší zprůhlednění některých agend na MF, koncept centralizace nákupů ve státní správě. Tento materiál tehdy odešel do připomínkového řízení.

 

Předpokládám, že sledujete svého nástupce, jak byste zhodnotil jeho dosavadní kroky?

Mám zásadu, že své nástupce ve funkci mediálně nehodnotím. Myslím, že to ani není vhodné.
.
A myslíte si, že je vhodné, aby byl ministrem financí majitel významných médií v zemi a zároveň také agrochemický magnát?

O lidech ve vrcholné politice rozhodují voliči a ti v posledních volbách rozhodli tak, jak  rozhodli. Moudré britské úsloví říká, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. V demokracii tedy tu, kterou si zvolil.

Je pravda, že pracujete v CE Group? Pokud ano, tak od kdy a na jaké pozici?

Ano, pracuji tam od prvního června. Vrátil jsem se do firmy, z níž jsem před rokem odešel na Ministerstvo financí. A vrátil jsem se i do přesně stejné pozice ředitele strategických projektů.

Jak prožíváte léto rok poté? Chystáte se někam na dovolenou?

Pokud nějaká dovolená bude, tak jen krátká. Koneckonců jsem byl „na dovolené" čtyři měsíce po odchodu z ministerstva až do nástupu k současnému zaměstnavateli. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Filip Ferbie

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…