Exministr Kužvart: Lituji Němce, stali se pokusnými králíky jedné paní. Nastanou ještě horší situace, než bylo řádění migrantů o silvestrovské noci

12.01.2016 19:10

ROK 2015 – A CO DÁL? „Je to tragédie. Evropská unijní byrokracie vůbec nebyla schopna včas jednat a reagovat,“ říká exministr Miloš Kužvart. Při bilancování roku 2015 pochválil Miloše Zemana a zkritizoval, jak se Evropská unie postavila k uprchlické krizi. K situaci v Německu uvedl: „Lituji Němce, mám mezi nimi z minulých let hodně přátel a nyní jsou jako pokusní králíci.“

Exministr Kužvart: Lituji Němce, stali se pokusnými králíky jedné paní. Nastanou ještě horší situace, než bylo řádění migrantů o silvestrovské noci
Foto: archiv Miloš Kužvart
Popisek: RNDr. Miloš Kužvart. (V letech 1998-2002 ministr životního prostředí ČR)

Rok 2015 skončil, jak ho hodnotíte? Mnozí tvrdí, že byl rozhodně přelomový...

Ano, rok 2015 byl určitě přelomový; díky obrovským změnám se rychle odděluje „zrno od plev“ a každý vidoucí člověk jasně rozliší, kdo z politiků je nadán schopností formulovat rozumné myšlenky a být přirozeným vůdcem a kdo naopak má „charisma mokrého hadru“ a nadání pouze papouškovat floskule.

A kdo z našich politiků vás potěšil?

Z mého pohledu se ministr životního prostředí Richard Brabec zachoval jako skutečný ministr, když na vládě obhájil svůj návrh, aby součástí nově vyhlašované Chráněné krajinné oblasti Brdy byl i „kopec plný zlata“ Petráčkova hora. Mnoho starostů z regionu mu děkuje za to, že účinným způsobem brání devastaci této krásné části České republiky.

Co si myslíte, že se v naší republice v minulém roce povedlo?

Určitě se podařilo pokračovat v nastoupeném trendu ekonomického růstu, snižování nezaměstnanosti, odbourávání asociálních opatření dřívějších pravicových vlád.

A co naopak jsme pokazili?

Nechci být vševědoucím soudcem, ale jako jurodivý výkřik eurobyrokracie vidím úpornou snahu v základním školství vyučovat pohromadě zdravé i postižené děti. Toto nikomu neprospěje, naopak to bude pro obě skupiny škodlivé.

V posledních měsících vládne poměrně velká „protizemanovská“ nálada. Alespoň podle některých médií. Jak vy hodnotíte počínání prezidenta v tomto roce, například ohledně jeho názorů na migranty, vystoupení na stejném jevišti s Konvičkou, nebo cest do zemí, které mu mnozí vyčítali?

V roce 2015 zůstával pan prezident konzistentní – mluví a jedná tak, jak to cítí. Jeho varování před riziky, která se pojí s migrační vlnou, nejsou žádný populismus. Jeho vystoupení na demonstraci spolu s panem Konvičkou však nepovažuji za vhodné. Protestovat proti islámu jako takovému – jako náboženství – je nesmysl. Protestovat proti násilnickým až teroristickým projevům jakéhokoli náboženství či politického směru je legitimní a nutné.

Co se týká jeho cest: jsou standardním příkladem ekonomické diplomacie, otevírání dveří našim podnikatelům. Je zajímavé, že některá naše média si nedovolí ani v náznaku tak zlobně a s nenávistí reflektovat návštěvy jiných hlav evropských států ve stejných zemích… 

Když se podíváme do Evropy, jak hodnotíte to, jakým způsobem Evropa zvládá takzvanou uprchlickou krizi?

Je to tragédie. Evropská unijní byrokracie vůbec nebyla schopna včas jednat a reagovat. A je pro mne nepřestavitelné, že NATO, jehož jsme členem od roku 1999, se distancuje od ochrany hranic schengenského prostoru. K čemu jinému již tisíce let existují armády než k ochraně svých obyvatel a hranic států?

A co byste v tomto směru vzkázal Německu?

Lituji Němce. Mám mezi nimi z minulých let hodně přátel a nyní jsou jako pokusní králíci jedné paní: bez rozmyslu zvát statisíce či miliony migrantů povede k mnohem horším situacím, nežli bylo řádění migrantů o silvestrovské noci v řadě měst v Německu.

Zvládá podle vás Německo ten obrovský příliv uprchlíků, kteří už tam jsou?

Naprosto nezvládá. Nyní ten problém teprve začíná.

Jak podle vás dopadne Angela Merkelová?

I přes mediální vymývání mozků („osobností roku 2015“ byla určena právě paní Angela Merkel), pokud ve Spolkové republice Německo budou na zemské i spolkové úrovni probíhat i nadále demokratické volby, tak bude brzy zbavena funkce spolkové kancléřky.

A jak hodnotíte zásahy Ruska v Sýrii?

Skutečný boj s Islámským státem začal až nyní; díky akcím armády Ruské federace a za spolupráce Francie jsou konečně bombardovány skutečné vojenské cíle, nikoli, jako v uplynulých desítkách měsíců teroristy opuštěné objekty, kde bomby a rakety byly pouze divadelní pomůckou PR agentur. Dnes ještě více než před lety platí: „S teroristy se nejedná, ale bojuje“ – jak říkával tehdejší český premiér Miloš Zeman. A likvidovat finanční příjmy Islámského státu skutečným, efektivním bombardováním cest, kudy je ropa „pašována“ do Turecka, může finanční sílu Islámského státu významným způsobem omezit.

Světem otřásly v minulém roce další teroristické útoky. Bojíte se jich i u nás?

Ano. Pokud nebude IS na Středním východě úspěšně vojensky potřen, frekvence teroristických útoků v Evropě se patrně zvýší. Naštěstí i v naší zemi je řada lidí, kteří hlasitě popisují věci pravými jmény. Ale naopak existují i jiní jako například velvyslankyně Evropské unie v Namibii Jana Hybášková, která nás v den útoků v Paříži (v pátek 13. listopadu 2015) v Hospodářských novinách přesvědčovala, že  „…k boji s Islámským státem se v nejbližší době nedostaneme, musíme se s ním naučit žít…“. Doufám, že takoví lidé nás co nejdříve přestanou veřejně reprezentovat.

Co myslíte, že je naším největším úkolem v tomto právě začínajícím roce?

Dopomoci k vymahatelnosti práva, k dodržování zákonů v České republice, zachování demokracie a ochrany občanských práv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…