Exministr Cyril Svoboda: Ano, Ukrajina je znásilněná žena. Ale Západ teď udělal dvě zásadní chyby. Rusko se dočká obrovské posily

01.09.2014 4:37

ROZHOVOR Asertivní postoj České republiky k unijnímu návrhu tvrdších protiruských sankcí příliš neočekává Cyril Svoboda, někdejší ministr zahraničních věcí. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vysvětluje, proč Ukrajincům pomůže víc západní konvoj. Reaguje také na hlášky o nácviku jaderných útoků a zdvihá varovný prst nad tím, co mylně považujeme za méně nebezpečné než ukrajinsko-ruský konflikt.

Exministr Cyril Svoboda: Ano, Ukrajina je znásilněná žena. Ale Západ teď udělal dvě zásadní chyby. Rusko se dočká obrovské posily
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Exministr zahraničí Cyril Svoboda

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí

Během pondělí by mělo být jasnější, jaké finanční, technologické a energetické sankce chystá v další fázi Evropská unie proti Rusku. Vy se sankcím a priori úplně nebráníte, ale jaký máte názor na jejich zostření?

Evropská unie je druhý největší trh a samozřejmě má obrovskou moc skutečně uvalit velmi výrazné a citelné sankce. Je jasné, že ze strany Ruska jde o politiku cukru a biče, to znamená tlaku a zároveň humanitární pomoci. Ovšem soudit ty sankce mohu, až budou uvaleny nebo až budu vědět, o jaké jde – jestli budou symbolické nebo citelné. Spekulace dopředu nemá smysl. Ale co považuji za mnohem důležitější, že jestliže prezident Putin poslal na východní Ukrajinu konvoj humanitární pomoci, který viděl celý svět, tak já bych chtěl vidět konvoj nějakých mercedesů nebo automobilů značky Volvo nebo Renault, kde také povezou humanitární pomoc! To je první krok. Druhý krok je, že Rusko připraví konkrétní plán obnovy a rekonstrukce Ukrajiny. To znamená – jde o voliče na Ukrajině. A ti budou volit mezi životem a ideálem. Oni musí volit život a to se rovná být zajištěn. A to nezajistím sankcemi, ale tím, že – kromě nich – nabídnu řešení… Aby si měli co koupit v obchodě.

Kdybyste měl tedy zhodnotit současný postoj České republiky jako člena Unie, co tedy míníte - aktuálně při rozhodování o dalších sankcích - o onom diplomatickém „váhání“, jak to někdo nazývá? Je tedy teď postoj Bohuslava Sobotky namístě?

Podle mého názoru česká zahraniční politika je velmi váhavá a neustále jakoby „vyvažující“. Opakuji, že mnohem důležitější je nabídnout jim pomoc, zcela konkrétní! Humanitární konvoj a program obnovy a rozvoje. Ukrajinský volič musí mít co jíst, pít a do čeho se obléknout. Podle toho se bude rozhodovat. Navíc podle mě Evropská unie udělala strategickou chybu, která jde samozřejmě na vrub i české zahraniční politiky…

Aha, jakou chybu?

Nejsilnější téma je energie. Kdyby teď přestala dodávka energií z Ruska do Evropy, tak to Evropa unese. Ale jakmile přijdou mrazy, tak se karta obrátí a jakékoliv i jen diskuze na téma uzavření přívodů plynu nebo ropy do Evropy nebo na Ukrajinu dramaticky zvýší pozici Ruska. Takže ono jde o to, jak kdy, jaké ty sankce jsou, jak jsou načasované.

Anketa

Který porevoluční ministr zahraničí byl nejlepší?

53%
hlasovalo: 6203 lidí

Novinář Pavel Šafr na svém facebookovém profilu o víkendu přirovnal Rusko a Ukrajinu ke znásilňující a znásilněné osobě, která sice může mít vady charakteru, ale i přesto z principu jsme na její straně a toho druhého vnímáme jako asociálního a podezřelého. Ztotožňujete se s touto metaforou?

Ano, o tom nepochybuji. Není možné porušovat mezinárodní právo. Není možné, aby vojáci jiné země – v tomto případě Ruské federace – operovali na území Ukrajiny. Tady jde stranou všechno ostatní, mezinárodní právo a suverenita státu se musí dodržovat.

Americká novinářka a manželka polského ministra zahraničí Anne Applebaum napsala, že jsme na pokraji války a zmiňuje v té souvislosti i to, že Rusko dle jejích slov nacvičovalo jaderný útok na Varšavu v letech 2009 a 2013 a je potřeba Putina zastavit...

To se mi zdá přepjaté. To, že jsme ve válce, o tom nepochybuji, ale my jsme ve válce asymetrické, kde není válka stát proti státu, ale válčí se úporně a velmi dramaticky, kdy jsou napadány státy různými silami uvnitř těch států. Sýrie, Irák a podobně. To, že jsme ve válce, to ano, ale je to uvnitř státu, s podporou i vně státu. Svět je v těžkém konfliktu. Svoboda a bezpečnost je ohrožena, ale nelze se soustředit jen na Ukrajinu. Jakoby se zapomínalo na probíhající válku v Sýrii nebo Iráku. Představte si Kurdistán - zahrnuje území šesti států!

To jste zmiňoval už v červenci ve svém blogu, kde jste psal o radikalizovaném islamismu a že válka světa - ta, kterou teď označujete za asymetrickou - je blízko evropských hranic, což je větší problém než Ukrajina…

Ano, Ukrajina je vážný problém, ale nesmíme kvůli ní ztratit ze zřetele další vývoj světa!

Ještě když se vrátím k tomu, že ve středu bude naše vláda projednávat postoj k zostření sankcí proti Rusku, jaký očekáváte výsledek?

Odhaduji, že o tom bude ve vládě bouřlivá debata. Podnět z naší strany bude velmi rozpačitý, protože si nejsem jist, zda je na to shoda. Nejenom uvnitř koalice, ale i v rámci politických stran. Neočekávám ze strany vlády nic dramatického.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…