Exministr Svoboda o demokracii, Ukrajině, ruské hrozbě, probuzených radikálních islamistech i Číně

28.10.2014 5:50

ROZHOVOR Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že by byl první prezident Československa se současným vývojem v České republice spokojený, protože je zde demokracie. Invaze Ruska do Evropy se Svoboda neobává. Dle jeho mínění je mnohem větší hrozbou rychle se šířící radikální islamismus.

Exministr Svoboda o demokracii, Ukrajině, ruské hrozbě, probuzených radikálních islamistech i Číně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr a diplomat Cyril Svoboda

Anketa

Vadí vám, že Zeman nepozval na oslavu 28. října některé univerzitní rektory?

14%
79%
hlasovalo: 18027 lidí

Dnes si připomínáme vznik Československa. Myslíte, že by byl první prezident Tomáš Garrigue Masaryk spokojený s aktuálním vývojem v naší zemi?

Těžko spekulovat, jestli by byl spokojen. Demokracie mezi válkami je ale zidealizovaná a zdaleka nebyla tak dobrá, jak se o ní dnes mluví. Česká republika je demokratickou zemí. Jsme v Evropské unii i v Severoatlantické alianci. V zásadě bych řekl, že by byl spokojený.

Nicméně pětadvacet let po revoluci sedí v Senátu České republiky František Čuba a v televizi běží Třicet případů majora Zemana. Zdá se vám normální tento vývoj?

Zdá, protože demokracie není systém, který by někoho vylučoval. Každá volba je volbou občanů. Pokud nejsou volby nedemokratické a nejsou pod nátlakem, tak respektuji výsledek. Naopak to, že je zvolen právě František Čuba, svědčí o tom, že demokracie funguje.

Neberete to tedy tak, že se někde stala chyba?

Ne! Naopak. Chyba by byla, kdyby někdo zakázal panu Čubovi kandidovat.

Většinu médií v naší zemi ovládají oligarchové, kteří se úspěšně dostali i do vrcholné politiky. Není zde ohrožena demokracie?

Samozřejmě, že vliv médií nelze podcenit. Na druhou stranu je ve světě svobodného internetu stále šance šířit nezávisle svobodné myšlenky od kohokoliv ke komukoliv.

Ruská vojska byla z naší země odsunuta. Dnes se ale proruští separatisté tlačí na Ukrajinu. Máme se obávat, že by se jednou zase mohli Rusové dostat až k nám?

Nemáme. Podle mne nehrozí invaze Ruska do Evropy.

Pokud se na Ukrajině po volbách podaří sestavit proevropský kabinet, bude to šance k zásadní změně vedoucí k uklidnění situace v zemi?

Na Ukrajině dojde k uklidnění situace až po mnoha letech, protože tato válka, která tam probíhá, zasela příliš mnoho bolesti, křivd a násilí. Usmířit společnost na Ukrajině bude trvat léta.

Vidíte nějakou cestu z tohoto vleklého konfliktu?

Jediná cesta je dohoda. V ní musí být zaangažovány Evropská unie, Rusko a Ukrajina. Bez tohoto trojúhelníku dohoda nebude možná.

Dnes už jsou ale oči mnohých obráceny také na Blízký východ. Co je dle vašeho mínění pro nás větší hrozba? Radikální islamisté nebo boje na Ukrajině?

Nepochybně jsou radikální islamisté pro nás mnohem větší a strategicky mnohem závažnější zlo.

Poslanec Ondřej Benešík uvedl, že nejhorší je, že ti nejbrutálnější radikálové vyrostli v západní civilizaci a byli vychováni v tamních mešitách. Vlastní pasy států Evropské unie, a tak si mohou cestovat mezi Islámským státem a Evropou. Mohou být tito lidé pro Evropu jakousi nevybuchlou bombou, která může kdykoliv explodovat?

Samozřejmě, že jsou nebezpečím. Pokud by ale nebylo radikalizovaného islámu v zemích, kde převažuje islám, tak tato hrozba není. To znamená, že to, co se děje v Evropě, kdy zde rostou bohužel noví bojovníci radikálního islámu, je pouze doprovodný jev něčeho, co se děje v zemích islámu.

Čím si vysvětlujete, že se aktuálně v západní Evropě začaly stovky lidí hlásit k Islámskému státu?

Musíme rozlišit umírněné islámské státy. Islám není jednotný a země islámského světa nejsou jednotné. Radikální organizace Islámského státu je ovšem naše velká hrozba, a to je potřeba stále připomínat.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Číny řekl, že naše země chce rozvíjet s Čínou společné vztahy, nebudeme se proto vměšovat do jejich vnitrostátních záležitostí a neuznáváme proto samostatnost Tibetu. Shodujete se s jeho názorem?

Samozřejmě, že respektujeme Čínu jako jeden stát. Nicméně je třeba říct, že demokracii a svobodu je třeba dopřát úplně každému. To znamená, že k čemu se zavázala jak Česká republika, tak Čína podpisem na Všeobecné deklaraci lidských práv, musí být závazné pro nás pro všechny.

Je pro další rozvoj a ekonomiku České republiky doopravdy tak nutná spolupráce s Čínou, kde nejsou dodržována lidská práva? Neobešli bychom se bez toho?

Určitě jsou tyto vztahy pro nás významné, ale česká exportní politika nestojí a nepadá s jedním trhem. Čína je strategický partner i pro celou Evropskou unii a tak to vnímá také Česká republika. To ale neznamená, že nebudeme usilovat o to, aby demokracie a lidská práva měly respekt v celém světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Filip Ferbie

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

17:50 S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Prezident Petr Pavel to popletl, když v souvislosti s eurem mluvil o to…