Exministryně tlumí strach ze zločinu: Třetina propuštěných se za mříže vrátí

02.01.2013 21:25

ROZHOVOR Amnestie vyhlášená prezidentem Václavem Klausem je symbolickým gestem ke konci zdrženlivého působení. Podle statistik se však třetina propuštěných do věznic v dohledné době zas vrátí bez ohledu na to, zda trest odpykali nebo byli amnestováni. Tak hodnotí situaci exministryně spravedlnosti Daniela Kovářová z úřednické vlády Jana Fischera, která teď působí jako advokátka.

Exministryně tlumí strach ze zločinu: Třetina propuštěných se za mříže vrátí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exminystryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Jak jste přijala prezidentskou amnestii?

Amnestie nemá mnoho společného s právem, je to prerogativ, tedy výsadní právo, prezidentů a vládců udělovat milost. V naší zemi má historickou tradici a ráda bych ji u hlavy mého státu viděla i nadále.

Jsou v ní podle vás nějaké sporné body?

Je poměrně jednoduché hodnotit kladné dopady i technické problémy, ale ve skutečnosti lze amnestii hodnotit zejména v pohledu emocionálním, tedy jako líbí – nelíbí. Podobné kroky přináší vždy pochvaly na jedné straně a kritiky na straně druhé. Jako každý emocionální pohled je pohled na amnestii velmi svázán s pohledem na jejího vyhlašovatele. Podobně je možno kritizovat jakoukoli hranici délky trestu, věku a tak dále. Z minulých zkušeností i z doby ministerské vím, že ačkoli technické otázky nejsou jednoduché, zvládne je justice co nejrychleji, jak to jen bude technicky a organizačně možné.

Nechtěl si prezident Václav Klaus alespoň ke konci funkčního období vylepšit amnestií vlastní renomé?

V dnešní situaci to chápu především jako symbolické gesto a při jeho hodnocení bychom neměli opomíjet, že bylo učiněno za příznivého přijetí ministra spravedlnosti a kontrasignace premiéra. Nezapomínejme dále, že současný prezident byl po dobu celého prezidentského působení poměrně zdrženlivý jak v otázce vyznamenávání, tak co se týče jednotlivých milostí či této amnestie. Být zdrženlivý je pro prezidenta i vladaře moudrý postoj.

Nemyslíte si ale, že přes sedm tisíc vězňů na svobodě může ze dne na den zvýšit kriminalitu v zemi?

Obvykle statistiky hovoří o tom, že se třetina propuštěných osob do věznic v dohledné době navrátí, a to bez ohledu na to, zda byli tito odsouzení propuštěni po odpykání celého trestu nebo na základě amnestie. Nejde tedy ani tak o zvýšení kriminality, jako o velkou výzvu a šanci pro propuštěné. A budoucnost bude záležet na nich.

Nebude amnestie působit na oběti trestných činů jako dloubanec do slabin?

Je otázkou, nakolik je smíření a odpuštění oběti nezbytně svázáno s vykonaným trestem v celé jeho délce. Nezapomínejme, že amnestie neznamená, že by se pachatelé trestného činu nedopustili nebo že by neměli nahradit poškozeným způsobenou škodu.

Specializujete se na rodinnou problematiku. Na svobodu půjde hodně neplatičů alimentů. Co vy na to?

To, že do vězení odcházejí neplatiči výživného, kteří by při jiném druhu trestu mohli na svobodě pracovat a dlužné výživné splácet, je jedním z negativních důsledků zvyšování trestnosti a postupného zpřísňování trestní represe. Ze srovnání s ostatními evropskými státy víme, že tento trend pozitivní výsledky nepřináší.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…