Expert na islám: V českých mešitách se hlásá nenávist, ale podle BIS je vše v pořádku. Nevěřme propagandě, že nám nic nehrozí, že muslimů je tu pár

06.03.2015 18:49

ROZHOVOR Podle bývalého muslima, autora knihy Islám a islamismus v České republice Lukáše Lhoťana je nesmysl pokoušet se zabránit výstavbě mešity tam, kde již existuje muslimská komunita. Prý to škodí snahám o kontrolu islamistické scény. Občané by se neměli nechat ukolébat propagandou o tom, že nám nic nehrozí, že muslimů je zde pár. Měli by podporovat ty politiky, a je jedno jestli z levice či z pravice, kteří se tomu problému věnují a naopak nevolit ty, kteří se zaprodávají muslimům.

Expert na islám: V českých mešitách se hlásá nenávist, ale podle BIS je vše v pořádku. Nevěřme propagandě, že nám nic nehrozí, že muslimů je tu pár
Foto: Archiv LH
Popisek: Lukáš Lhoťan utekl od islámu a dnes bojuje proti jeho extremistickým formám

Anketa

Podporujete častější přítomnost vojsk USA či jiných států NATO na našem území v rámci cvičení, případně umístění stálé vojenské základny?

hlasovalo: 15339 lidí

Dolní komora rakouského parlamentu schválila novelizaci 100 let starého zákona, kterým bylo v tehdejším Rakousko-Uhersku uznáno islámské vyznání hanafíjského ritu. V zákoně se například zakazuje financování islámských organizací a mešit ze zahraničí. Na druhou stranu se ovšem školství více otevírá islámu a jeho výuce. Co si o tomto zákonu myslíte?

Je to čirý populismus, který neuspokojí ani muslimy, ani odpůrce islámu. Je to například vidět na tom, že odpor proti tomuto zákonu jde napříč rakouskými multikulturalisty, muslimy i odpůrci islámu. Nakonec tato norma jen ztěžuje práci bezpečnostním silám a expertům na islamizaci a naopak dává islamistům další možnost jak upevnit svou pozici v Rakousku.

V čem podle Vás zákon ztěžuje práci bezpečnostním službám?

Například tím, že zakazuje finanční podporu mešitám ze zahraničí. Kdyby jim opravdu chtěli "zatrhnout tipec", tak by naopak schválili, že veškeré příjmy mešit se musejí zveřejňovat, a to tak, že bude uvedena výše a původce příspěvků. Takhle se jen vytvoří obstrukce, kterou islamisté snadno obejdou přes nastrčené osoby. Experti tak budou mít ještě více ztíženou možnost identifikovat, kdo mešity doopravdy financuje. Podívejte se na neschopnost rakouských tajných služeb infiltrovat islamistické struktury v Rakousku v souvislosti s aktivisty napojenými na Islámský stát a pak si řekněte: Budou schopni ještě navíc zjistit, jestli je dárce peněz pro mešity skutečně pravým dárcem peněz?

A v čem islamistům pomůže zákon upevnit pozice?

Například prostřednictvím uzákonění nároku muslimů pronikat do věznic, škol či do armády. Je již zjištěno z USA a západní Evropy že se mnozí muslimové radikalizovali právě ve věznicích pod vlivem působení radikálních imámů. Jak asi bude rakouská tajná služba a ministerstvo vnitra monitorovat, že lidé působící ve věznicích neradikalizují vězně? Vždyť jedním z hlavních cílů islamistů je infiltrovat bezpečnostní síly evropských zemí …. A nakonec i ten zmíněný zákaz financí ze zahraničí umožní islamistům skrze nastrčené osoby jako sponzory kontrolovat mešity.

Tvrdíte, že rakouské bezpečnostní síly nejsou schopny pokrýt aktivity islamistů a efektivně je infiltrovat. Proč si to myslíte?

Infiltrovat islamisty - to není jako z bondovky nebo nějakého bulvárního hollywoodského filmu. Tam potřebujete člověka s pevnými nervy, ideově přesvědčeného, který nejen, že se dokáže 24 hodin denně tvářit jako přesvědčený islamista, ale musí islám opravdu i praktikovat – modlit se, znát islámskou teologii a islámskou praxi. Izraelští či ruští rozvědčíci by o tom mohli vyprávět. Stačí jedna malá chyba a takový agent-infiltrátor je prozrazen.

Podívejte se jen na případy, které jsem odhalil z brněnské mešity, opakovaně se tam kázaly věci, které bezpečnostní experti považují za jasné projevy extremismu a náboženské nesnášenlivosti. Ale česká kontrarozvědka BIS o těch obdobích, v nichž se ony projevy odehrály, tvrdila, že je mešita bezproblémová. Takže buď o tom věděla, nebo nevěděla, otázkou je, co je horší. "Slepá a hluchá" tajná služba nebo tajná služba kryjící z nějakého důvodu islámský extremismus? A podobné poznatky jsou i v Rakousku.

V České republice sílí snahy o zákaz výstavby mešit a zabránění vzniku lokalit osídlených muslimy, například v Modlanech u Teplic. Je to podle Vás správný postup?

Víte, je nesmysl pokoušet se zabránit výstavbě mešity tam, kde již existuje muslimská komunita. Jednak je to v rozporu s naší demokratickou ústavou a jednak to opět škodí naším snahám o kontrolu islamistické scény. Pokud je někde dost muslimů na to, aby si postavili mešitu, dobrá, ať si ji postaví. Ale v souladu s územním plánem a architekturou. Když jim ji zakážeme, tak si ji udělají jinak a nám se bude hůře kontrolovat, co se v takové ilegální mešitě děje, hlásá a kdo ji ovládá.

Druhá věc je vznik islámských kolonií, v současné době hlavně v Modlanech u Teplic. Žijeme v demokracii a v tržním hospodářství. Když se nějaký občan rozhodne prodat svou půdu muslimovi, je to legální, když je ta půda předtím změněna na stavební pozemek, je to legální a když je případný prodejce půdy zároveň i politik, tak je otázkou, nakolik bere na zřetel morální odpovědnost vůči voličům a nakolik osobní prospěch. Opět je to však legální. Jenže co je legální, nemusí být ještě morální. Pak je jen otázkou, jak se zachovají voliči takového politika. Zároveň je to od takového politika bezohlednost a bezcharakternost, když ví, jaké problémy jsou v lokalitách, kde převažují muslimové, a přesto své sousedy a občany své obce hodí kvůli zisku přes palubu. Riskuje, že budou muset žít v islámské enklávě a budou v budoucnu možná vystaveni šikaně, protože nejsou muslimové. A občanům, kteří s tímto nesouhlasí, již nezbývá příliš možností, jak vzniku islámské enklávy zamezit.

Opravdu nemají občané možnost, jak se v takové situaci bránit?

Nežijeme v islámské Palestině, kde se za prodej půdy židovi popravovalo. Jsou to naše politické strany a politici, kteří schválili zákony umožňující celou tuto situaci. Museli bychom vystoupit z Evropské unie a zrušit naši demokratickou ústavu, aby se takovýmto věcem dalo zabránit. Skutečnosti se dají zpomalit, ale ne zastavit. Dříve či později si muslimští investoři prosadí svou a jak je vidět na případě Modlan a Teplic, najde se dost lidí, kteří jim budou v jejich záměrech s nadšením pomáhat.

Co by podle Vás měli tedy občané dělat?

Občané by se neměli nechat ukolébat propagandou o tom, že nám nic nehrozí, že muslimů je zde pár. Měli by podporovat ty politiky, a je jedno jestli z levice či z pravice, kteří se tomu problému věnují. Ale kteří se věnují dlouhodobě a pragmaticky, ne jen populisticky před volbami nebo po nějakém islamistickém útoku. Tak, jako by se občané měli vzdělávat v tom, co to islám vlastně je, tak by i politici měli podpořit vznik instituce, která by kriticky zkoumala jak islám a jeho historii, teologii a jeho praktickou realizaci, tak i vývoj české muslimské komunity a potencionální projevy extremismu.

Bohužel dnes v České republice dosud neexistuje žádný ústav či organizace, která by se této problematice věnovala. Jsou zde pouze instituce, které, při vší úctě k mnoha odborníkům, co v nich působí, lakují islám na růžovo. Poskytují občanům a politikům jen ty informace o islámu, které jsou pozitivně stavěné nebo neutrální, ale zcela chybí informace kritické. Je tedy na čase založit instituci, která by mohla problém islamizace nejen zkoumat, nýbrž s touto problematikou také pohnout směrem k přijatelnému řešení.

Lukáš Lhoťan je bývalý muslim a autor knih Islám a islamismus v České republice a Ježíš Kristus a islám, dříve redaktor košer finančního webu Shekel.cz, analytik Da Vinci Prague Institute, o. s. Od roku 1998 do roku 2010 byl spolupracovníkem předsedy českých muslimů Muneeba Hasana Alrawiho, do roku 2012 člen Muslimské obce v Brně, absolvent vzdělávacích kurzů o islámu saúdskoarabské World Assembly of Muslim Youth, absolvent studijního pobytu v USA The International Visitor Leadership Program (2010).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…