Exposlanec zavzpomínal na dnes už legendární zbabělost Karolíny Peake

21.04.2014 9:28

ROZHOVOR Bývalý poslanec Věcí veřejných Martin Vacek vstoupil před několika dny do O.K. strany exposlance ODS Jiřího Janečka. K čemu strana je a jaké cíle má, odpověděl Vacek ParlamentnímListům.cz.

Exposlanec zavzpomínal na dnes už legendární zbabělost Karolíny Peake
Foto: OKS
Popisek: Martin Vacek, OKS

Dlouho o Vás nebylo slyšet, co jste od rozpuštění sněmovny dělal?

Vrátil jsem se ke své odbornosti a jako OSVČ pracuji v oblasti psychologického poradenství a diagnostiky, což byla má práce před odchodem do Parlamentu. „Oprášil" jsem obchodní a lektorskou s. r. o., učím na vysoké škole a aktivně pomáhám lidem se zdravotním postižením. Zbytek času věnuji rodině.

Do sněmovny jste se v roce 2010 dostal za stranu Věci veřejné v čele s Vítem Bártou. Víte o sobě?

S panem Bártou jsem od odchodu z VV, tedy od jara roku 2012, nemluvil.

Na Víta Bártu bylo ze strany LIDEM slyšet spoustu negativního, jak spolupráci hodnotíte po čase?

Pan Bárta na mne působil jako osobnost, a tak jsem se k němu choval. Na způsob práce (rychlost v komunikaci, operativní rozhodování, abnormální aktivitu a manažerské návyky) z podnikání si každý nezvykl. Já chápu politiku jako prostor a čas k jednání a komunikaci. Na to měl pan Bárta stále méně času. Názory se nemohly tříbit a vyhodnocovat. Dle mého názoru je úspěšná politika vždy postavena na vzájemném pochopení tematiky a dohodě, jak ji prosadit. To mi začalo chybět.

Při odchodu Karolíny Peake z véček jste se přidal na její stranu. Proč?

Ve straně VV byly dlouhodobě vedeny nic neřešící diskuze (zejména mezi poslanci, minimálně 6 měsíců) o tom, jak jinak by politiku chtěli dělat. Někteří kolegové uvažovali, že odejdou z politiky úplně. Ve VV byla v regionech celá řada chytrých a schopných lidí, kteří na způsob řízení strany upozorňovali. Chtěli uvnitř strany změnu, a ta nepřicházela. Za každým poslancem stojí členská základna, která chce vidět výsledky práce. Když je nemáte a nevidíte šanci na změnu, je potřeba jednat. Já jsem politiku dělal na všech úrovních a skončit jsem v politice nechtěl. Zůstat ve VV bylo neúnosné. Názorové veletoče „tehdy vládní strany" nepomáhaly nikomu a ničemu. Paní Peake jsem podpořil v aktivitě, která otevřela pomyslné dveře k odchodu z VV. Myslím si, že kdyby to nebyla ona, zavelel by k odchodu někdo jiný. Je škoda, že to nechalo vedení VV dojít tak daleko.

Jak Vám bylo při hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka, kdy Karolína Peake utekla a hlasování se nezúčastnila? Vnímal jste to jako zradu?

Když jsem někam zvolen, předpokládám důvěru voličů v můj dobrý úsudek. Že sněmovní matematika ukazovala nutnou změnu vlády či ve vládě, bylo zřejmé. Mne tzv. Rusnokova vláda nepřesvědčila o tom, že ví, jak a za co změny provede. Proto jsem se rozhodl tuto vládu nepodpořit. Když politik neví, nebo nemá vědět, jak hlasovat, uteče - odejde. Je jedno kdo. Řečí sportovce: Sama se vyautovala a volič by to měl vidět. Každé rozhodnutí je lepší než utéct od odpovědnosti. Jako zradu jsem to nevnímal, spíše jako projev zbabělosti a neférovosti.

Začínal jste u ODS, poté jste byl ve VV, LIDEM a teď jste vstoupil do O.K. strany. Myslíte si, že to bude poslední štace a že tady už zůstanete?

Máte pravdu v tom, že loď, kterou si ke své politické cestě vyberete, může vypadat, a někdy vypadá, že vydrží i prudkou bouři a pomůže Vám doplout a splnit tak cíl Vašich voličů i Váš, a tedy celé plavby. Není dle mého názoru chybou transparentně „loď" opustit, pokud do ní evidentně teče, posádka si sama vytváří nové „díry" nebo pluje-li loď jiným směrem, než chcete Vy. Respektuji mírné odchylky v „kurzu", podle toho, jak razantní kapitán či vedení aktuálně je. Na počtu lodí nezáleží. Ze směru a cíle ale ustoupit nehodlám.

Můžete být konkrétní?

V ODS chyběla již minimálně 8 let sebereflexe - škoda pro všechny. Když nechcete přijmout sebereflexi, přichází obranná agrese, boj uvnitř základny. To je destruktivní a u toho, jak se lidé sami ubíjejí, jsem být nechtěl. VV byly pro mne z nouze ctnost. Nutně jsem chtěl demonstrovat, a to především v regionu, ODS, mým podporovatelům a přiznávám, částečně i sobě, že jdu správným směrem a slova o tom, že jsem bez ODS politicky skončil, se nenaplní. VV, alespoň u nás v kraji, v roce 2009 nikdo neznal. Byla to příležitost budovat svou cestu. Já ji uchopil a uspěl. Po odchodu z VV v roce 2012 jsem do žádné politické strany nevstoupil, a to ani do LIDEM. Chtěl jsem si na nějaký čas od politiky odpočinout, nabrat síly a vyhodnotit posledních několik let mé politické kariéry. Když jsem analyzoval aktuální politické loďstvo, uvědomil jsem si svou spoluodpovědnost a bylo po oddechu.

Proč tedy O.K. strana?

Já myslím, že O.K. strana je aktuálně nejvíce perspektivní lodí. Pluje mým směrem, zastává mé hodnoty, buduje pomalu, ale jistě, a mám možnost vést diskuzi. Dokud tomu tak bude, je to pro mne to pravé. Koneckonců, každé volby a součty preferenčních hlasů, které často vynesou někoho nečekaně na vrchol, nám ukazují, že volič chce stále více názorově čitelného a lidsky přijatelného politického zástupce než „panáka" v kravatě, který je sice už 20 let v jednom stranickém dresu, ale nikdy nechodil do normální práce, nemluví s lidmi o jejich životě, jen o svém, a nic jiného než stranické zásluhy nemá.

Co Vás vedlo k tomu, že jste se přidal k Jiřímu Janečkovi?

Přidal jsem se především k OKS. Aktuálního „kapitána" respektuji. Vracím se do politického systému pracovat. Uvědomuji si, že v aktuálně složité době k životu - krize, změny, málo práce, velká zadluženost, přebujelý státní aparát atd., vybízejí k aktivitě, a myslím si, že to se od politika očekává. Pravicový a především konzervativní volič má zase možnost efektivně volit.

Plánujete ve Zlínském kraji postavit buňku O.K. strany (OKS) a případně se tak zúčastnit komunálních voleb?

Já ne. Strana OKS zcela jistě a já jí s tím mohu pomoci. Teď pomáhám s volbami do Evropského parlamentu, kde OKS kandiduje. Já nekandiduji nikam.

Dovedete si představit, že byste za O.K. stranu kandidoval i v parlamentních volbách?

Dovedu si představit cokoli. Snažím se nespekulovat. Přijde-li jakákoliv nabídka, je to vždy odraz potřeby strany, způsob pochvaly za práci a závazek. Na vše jsem připraven, ale není to na pořadu dne.

Co se Vám konkrétně nejvíce líbí na programu O.K. strany?

Je ve správný čas na správném místě. Nabízí příležitost pro pravicově zaměřené lidi, kteří stojí na vlastních nohou, poctivě pracují, snaží se být spravedliví, uvědomělí, a přesto nechodí k volbám, protože nemají koho volit - toho, kdo se nezpronevěří základním konzervativním ideálům, nebo lidi, kteří volit chodí a vhazují tzv. „nejmenší zlo". Mám rád výzvy. Považuji svůj vstup za výzvu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…