Exposlankyně Bubeníková: Žádný Mesiáš nás nespasí! Musíme se postarat o své záležitosti sami

30.08.2017 13:27

ParlamentníListy.cz vyzpovídaly starostku obce Velká Polom, krajskou předsedkyni hnutí STAN a zároveň jedničku na kandidátce v Moravskoslezském kraji Ludmilu Bubeníkovou. Zajímalo nás, nejen čím bude chtít hnutí přesvědčit voliče. Svěřila se nám také se svými obavami z voleb a zhodnotila spolupráci STAN s TOP 09 a KDU-ČSL.

Exposlankyně Bubeníková: Žádný Mesiáš nás nespasí! Musíme se postarat o své záležitosti sami
Foto: archiv starostky
Popisek: Starostka obce Velká Polom a krajská předsedkyně hnutí STAN Ludmila Bubeníková

Po čtyřech letech byste se ráda vrátila do sněmovny. S čím do voleb jdete? Co považujete za nejdůležitější?

Chceme získat vliv na vývoj v naší republice, uplatnit naše zkušenosti z komunální politiky a prosadit věci, které jsou pro naše občany důležité.  A není jich málo.

Jste dlouholetá komunální politička. Stála jste vůbec o návrat do poslaneckých lavic, nebo jste kandidaturu dlouho zvažovala? Přece jen jako starostka jste oblíbená, máte téměř okamžitou zpětnou vazbu u občanů, zatímco práce poslanců není veřejností hodnocena příliš pozitivně.

Dlouho jsem přemýšlela, jak se k této věci postavit. Jako krajskou předsedkyni hnutí STAN v našem Moravskoslezském kraji mě kolegové a kolegyně nakonec navrhli do čela kandidátky. Teď už v tom „jedeme“ na plné obrátky a nevracím se k tomu, proč a z jakých důvodů. Věříme, že hlasy obdržíme a naše snaha přinese ovoce. 

V posledních volbách kandidovalo hnutí STAN společně s TOP 09. Od té doby se toho ale mnohé změnilo. Strany ukončily spolupráci, Starostové se poté dohodli na koalici s KDU-ČSL, z níž ale nakonec sešlo. V jaké kondici je podle vás nyní hnutí?

Spolupráce s TOP 09 byla přínosná, zajímavá, ale i velmi náročná. Toto spojení však vyvolávalo hodně emocí a starostové v něm prostě odmítali pokračovat. Koalici s KDU-ČSL jsem brala jako rozumný krok (pro obě strany) a velmi mne mrzí, že lidovci od tohoto projektu couvli. My jsme se rozhodli, že do voleb půjdeme samostatně, a je zajímavé, že reakce ze strany veřejnosti na toto rozhodnutí jsou pozitivní. A tak jako bojujeme denně ve svých obcích a městech o jejich rozvoj, tak budeme bojovat o své místo na slunci i v nadcházejících volbách. A doufáme, že naši odvahu lidé ocení.

Volebním heslem STAN je „Odvaha převzít odpovědnost“. Není rozhodnutí jít do voleb samostatně spíše hazardem? Nemůže dojít ke tříštění hlasů? Jak nyní přesvědčit voliče o výjimečnosti programu strany, která spolupracovala nejprve s TOP 09 a vzápětí se dohodla s lidovci?

Ke tříštění hlasů zřejmě dojde. Podle počtu stran a hnutí, které budou kandidovat, to tak vypadá. A možná také ne. Už jsme zažili hodně proklamací, analýz a výhledů, jak co dopadne, a ono to bylo nakonec všechno jinak. A také nevidím nic špatného, že jsme hledali partnera, se kterým se v programu potkáváme v mnoha oblastech. Vypadalo to velmi slibně, jednání byla konstruktivní, a jak říkal Petr Gazdík – nepřekvapovali jsme se vzájemně.  Přesto je výsledek takový, jaký je. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek opakovaně říkal: „Kdo se bojí, nesmí do lesa.“ Oni se nakonec bát začali, my se nebojíme. 

O přízeň voličů se letos uchází rekordní počet stran od vzniku ČR. Celkem 31. Průzkumy moc nadějí hnutí na překročení pětiprocentní hranice pro vstup do sněmovny nedávají. Čím budete chtít přesvědčit voliče?

Budu se opakovat  – průzkumy jsou jedna věc, skutečnost jiná. Do voleb se může ještě stát věcí…! Starostové mají dobré jméno, je za nimi vidět spousta skutečně odvedené práce, jsou to lidé pracovití, zodpovědní, slušní a spolehliví. To je základ, na kterém stavíme. A když k tomu přidáme zajímavá témata?  

Prozradíte nám, na co hodláte vsadit v horké fázi kampaně?

V kontaktní kampani oslovíme voliče, ale konkrétní plány neprozradím.

Jak vnímáte aktuální vývoj kauzy Čapího hnízdo, v níž policie obvinila několik osob včetně hlavních představitelů hnutí ANO?

Je smutné, co se děje, hezké jméno tím v EU asi nezískáme. A je paradoxní, že se tento případ týká zrovna A. Babiše, podle něhož všetci kradnú, jen on ne.    

Když byl obviněn Martin Půta z korupce, rezignoval na post předsedy hnutí STAN. Babiš ale svou rezignaci odmítá. Může mu to podle vás u voličů projít jako všechna jeho dosavadní obvinění? A pokud ano, co to o nich společnosti vypovídá?

Martin Půta je přímý člověk, který na rovinu říká, co si myslí, a nedělalo mu problém se čelem postavit k problému, kterému čelil. To každý neumí. Také záleží asi i na okolí toho člověka, které radí, vemlouvá se v obavě o ztrátu vlivu… Je ale také faktem, že problém zdanění dluhopisů nebo i evropských dotací je těžce uchopitelný pro běžného občana, který s touto oblastí nepřišel do styku. Snad se nad tím lidé zamyslí, než hodí svůj lístek do volební urny.  Nebo je nám už všechno jedno?

Mnoho se toho děje i v zahraničí. Mám na mysli zejména v oblasti bezpečnosti. Do jaké míry zasáhne toto téma do voleb? A jaké konkrétní řešení či opatření STAN prosazují?

Myslím, že toto téma nemůže chybět v žádném volebním programu. Nové aktivity radikálů, nové způsoby boje, kyberútoky, stěhování národů, to všechno je živé a aktuální. Je to oblast, které musíme věnovat mimořádnou pozornost. Posílení rozpočtu na obranu, příprava občanů na krizové situace, vyškolení odborníků na boj proti kybernetickým útokům, přizpůsobení středního i vysokého vojenského školství novým hrozbám, to je pár bodů, kterým se budeme věnovat.  

Jaké je podle vás největší reálné nebezpečí, které by mohlo vzejít z výsledku voleb?

Jednou z variant je, že se do sněmovny dostane příliš mnoho politických subjektů, které budou velmi těžce sestavovat vládu a program. Nebo také může nastat situace, kterou známe z posledních několika volebních období.  Další možností je pak získání příliš silného vlivu jedné strany. To už jsme zažili a všichni víme, jak to dopadlo. Pak by nám nezůstalo nic jiného, než si jako Američané položit ruku na hruď a říci: „Bůh pomáhej České republice.“

Máte nějaký vzkaz pro voliče?

 

Běžte volit a volte s rozumem. Volte lidi, o kterých něco víte – volte starosty! Uvědomte si, že žádný Mesiáš nás nespasí! Musíme se postarat o své záležitosti sami – stejně jako se staráme o své obce a města. V těchto volbách budeme rozhodovat, kam budeme směřovat dále, a jak se nám všem v této naší malé krásné zemičce uprostřed Evropy bude žít.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…