Expremiér Paroubek označil Babiše za velké nebezpečí pro zemi. A toto se prý může stát na sjezdu ČSSD

07.02.2015 9:20

ROZHOVOR Andrej Babiš je v kombinaci vlastnictví médií, vlivného podnikatele a ústavní funkce nebezpečný pro Českou republiku. Pokud by došlo k mimořádným volbám, mohl by vyhrát s obrovským náskokem, tvrdí bývalý předseda sociální demokracie Jiří Paroubek. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také řekl, že členové ČSSD by měli svoji energii věnovat na politickou činnost, nikoliv vnitřní spory. Vedení strany by podle něj prospěla větší barevnost, jinak bude ztrácet body v očích voličů. A zastal se i prezidenta Miloše Zemana. Naopak zkritizoval tým lidí v jeho blízkosti.

Expremiér Paroubek označil Babiše za velké nebezpečí pro zemi. A toto se prý může stát na sjezdu ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Dlouho jste stál v čele vlády a byl u velkých změn v zemi. Jak je na tom podle vás současná vláda v čele s Andrejem Babišem?

Marketingově je velmi zručný. Zázemí, které ho stojí hodně peněz, mu vytváří dobrý backing (anglicky podpora, pozn. red.) a on neustále udržuje strategickou iniciativu. Pro mě není překvapením, že hnutí ANO nezatížené volebním programem je v čele průzkumů veřejného mínění u agentur obvykle přesných. Vede o osm až jedenáct procent, a pokud by se Babiš rozhodl pro mimořádné volby a podařilo by se mu vyjednat předvolební alianci se starosty, tak je schopen vyhrát s obrovským náskokem. To je nepříjemné pro budoucí vývoj republiky.

Kritika na jeho střet zájmů neustává. Ať už jde o obchody mezi státem a firmou Agrofert, nebo působení na Ministerstvu financí. Jak to vidíte vy?

Na to jsem upozorňoval hned na počátku. Je to obrovský problém v době, kdy si i většina novinářů myslela, že se jich to zase tolik netýká a nějak přežijí. Podnikatelé si mysleli, že to přežijí. Ale každým dnem i s ohledem na návrh zákona o majetkových přiznáních vyplývá, že pokud bude přijat, Ministerstvo financí bude mít prostřednictvím finančního úřadu neomezený dohled nad lidmi, kteří mají nějaký majetek. Vzhledem ke kombinaci s vlastnictvím médií a dohodou s podstatnou části ostatních vlastníků médií je to skutečně nebezpečné pro zemi.

Když se podíváme na výběr daní za minulý rok, není důvod k jásotu. Jde o jednorázové položky, které se opakovat nebudou a Andrej Babiš takovým přínosem pro Českou republiku není. Ale záleží na voličích, pokud ho zvolí, třeba v mimořádných volbách – což může při slabosti sociální demokracie nastat. Pak nezbyde nic jiného než ho trpět, asi jako Itálie musela dvacet let trpět Berlusconiho a dodneška se ho nezbavili.

Andrej Babiš také sliboval snížení schodku rozpočtu. K tomu ale v podstatě nedošlo. Co nedělá správně?

Jedna věc jsou sliby, které dával neuváženě a prostřednictvím jeho médií se mu podařilo je do veřejnosti dostat. Je vynikající podnikatel, ale každá profese vyžaduje svoje. Stát se ministrem financí není důležité, když nic neví o chodu státu. Jako v každé jiné profesi se teprve učí a stále je ve stavu učení. Zatím se mu nechce do věcí, které by změnily stav a zajistily robustnější hospodářský růst. Já bych byl rád, kdyby se dostal alespoň na polovinu růstu, který byl za doby vlády pod mým vedením v roce 2005 a 2006. Tehdy to bylo sedm procent. Polovina by byla skvělá, zatím to vypadá na dvě a půl procenta.

Jak tedy celkově vnímáte současnou politickou scénu v České republice?

Tato vláda si vede o třídu výše než vláda Nečase, která byla provázena ostudami, korupčními skandály a neschopností ministrů. Neříkám, že v této vládě jsou samé zázraky, ale vláda jako celek uklidnila situaci a oproti předchozí je to změna. Pokud jde o Andreje Babiše, je jako oligarcha, člověk ovlivňující a rozhodující o médiích a veřejnoprávní televizi, s mimořádnou pozicí v ústavním systému s prakticky neomezenými finančími zdroji pro českou demokracii, nebezpečný. Na druhé straně je slabý premiér, kterého se po puči podařilo udržet v pozici lídra sociální demokracie. Andrej Babiš je velký problém. Jak pro sociální demokracii, tak pro budoucnost země.

Co očekáváte od sjezdu sociální demokracie?

Jestliže Sobotkovi lidé a Babišovi novináři – v závorce Korecký – jásají nad tím, že se Sobotkovi podaří vytvořit jednobarevné vedení, v němž bude jedinou výjimkou ministr Chovanec, tak je to ukázka toho, kam až sociální demokracie došla. Já jsem nikdy neusiloval o jednobarevnost vedení sociální demokracie, protože jsem chápal, že voliči berou ČSSD ne jako projekt jednoho člověka, ale sílu. Sílu, která vyjadřuje mnoho pluralitních zájmů a názorů. Pan Sobotka to nechápe - k jeho vlastní škodě - a možná budou slavit na sjezdu triumf, o to větší poblémy budou mít v dalších volbách, ať už mimořádných, nebo řádných.

Domníváte se, že se bude obchodovat s posty ve vedení strany nebo dojde na boje o funkce? Nebo si situaci Bohuslav Sobotka pohlídá?

Myslím, že se sociální demokracie bude chovat sebezáchovně a zvolí bez velkých problémů premiéra Sobotku. Uvidíme, zda vytvoří na sjezdu příští vedení strany trochu pluraritněji, než si Sobotka představuje. Nebo se nebudou chovat sebezáchovně a pak se ve vedení objeví lidé jako Starec, Marksová, Zaorálek a někteří další.

Byl jste předsedou ČSSD, jak nyní vnímáte její politickou činnost a vztahy uvnitř strany?

Chlapci se těšili, až odejdu z funkce přesedy, proto se do sebe mohli pustit. Spoustu energie, kterou tím vybíjejí, by měli nakládat navenek a ne do vnitřních sporů. Bohuslav Sobotka si naivně myslí, že když zvolí jednobarevné vedení, spory nebudou, ale zhorší vnější obraz sociální demokracie, protože ve vedení strany budou chybět někteří lidé a někteří hejtmani.

Máte pocit, že došlo k rozdělení politické společnosti na takzvanou "pražskou kavárnu“ a podporovatele prezidenta Miloše Zemana?

Nepodporuji ani jedno. Jde o velice ploché zjednodušení a nepatřím ani k pražské kavárně a už vůbec nepatřím k podporovatelům Miloše Zemana. To neznamená, že bych nemohl ocenit, co dělá pozitivně.

Co si tedy myslíte o současném prezidentovi Miloši Zemanovi? Vyjádřil jste se také, že lidé kolem něj si chtějí prodloužit moc na Hradě…

Prezident není ani černý, ani bílý a nezavrhuji vše, co dělá. Jsou podařené věci a věci nepodařené a tisk a mainstreamová média v rukou Andreje Babiše zveličují kontroverzní kroky Miloše Zemana. Především jeho okolí by zasluhovalo výměnu, lidé jako Mynář a Nejedlý… Miloš Zeman nepochopil, že za tu dobu, co odešel z vysoké politiky, se politická situace změnila. Ostudu nelze vysedět a kontinuální ostuda, která provází Mynáře i Nejedlého, samozřejmě dopadá na obraz Zemana. Tak je to také míněno v kruzích, které povedou marketing proti Hradu. Zeman tím poškozuje sám sebe, pánové nemají soudnost a to je špatně.

Pokud jde o pozitivní kroky, je jich celá řada. Například v ochraně národních zájmů v zahraniční politice. Dokáže velmi dobře formulovat český národní zájem v Číně i Rusku, což jsou pozitivní vlastnosti. Zeman ani vláda ve vztahu k Číně nedošli tak daleko jako vláda pod mým vedením. Čínu jsem navštívil, do půl roku přijel předseda čínské vlády a uzavřeli jsme řadu jednání, která bohužel nepokračovala. Topolánkova vláda ani Nečasova na vztazích s Čínou žádný zájem neměly. Pravicové vlády přerušily linii zahraniční politiky a tvrdí, že zachovávají odkaz Václava Havla. Já jsem s Havlem jako předseda konzultoval vztahy s Čínou a on proti tomu neměl ani slovo. Ani v jednání se mnou, ani veřejně, takže jde o zkreslení.

Domníváte se tedy, že prezident může vyjádřit svůj názor třeba na dění na Ukrajině bez ohledu na oficiální postoj vlády? Za to byl Miloš Zeman také kritizován.

Vláda jako celek vyjadřuje postoj zdrženlivosti ve vztahu k sankcím vůči Rusku a nedomnívám se, že by Miloš Zeman zašel někam dál. Pokud řekne svůj názor trochu odlišný, to nehraje roli. Stanovisko vlády je zdrženlivé. Pokud dopadne francouzská a německá iniciativa k urovnání krize na východní Ukrajině, sankce mohou překvapivě velmi rychle skončit.

Nedávno jste kritizoval propagandu Ukrajiny. Jaké kroky Ukrajiny považujete za negativní?

Celý konflikt byl špatný. Nejsem jediný, kdo si myslí, že konflikt pomohly vyvolat kontakty a kruhy v USA. Nerespektovat zájmy Ruska na Ukrajině znamená porušení neutralitního charakteru Ukrajiny přislíbeného Rusku tehdy, když Ukrajina vznikala. To by se respektovat mělo, a pokud Němci s Francouzi přijdou s návrhem, bylo by moudré, aby Putin mírové návrhy akceptoval.

Byla tedy Putinova reakce na dění na Ukrajině pochopitelná?

Je potřeba respektovat zájmy Ruska. USA by se to také nelíbilo – což se stalo, když jim Sověti dovezli rakety až pod nos na Kubu. Hájili svoje zájmy a stejně je potřeba hájit zájmy takové velmoci, jako je Rusko nebo Čína.

Zmínil jste vliv USA, domníváte se, že i podoba sankcí pochází z Washingtonu?

Spojené státy nemají takový zájem na obchodu s Ruskem jako Evropská unie. Do značné míry jim je jedno, jestli dopadne náš obchod s Ruskem, Evropa by měla dělat svoji zahraniční politiku bez ohledu na USA.

Vidíte tedy Putina spíše jako diktátora, nebo jako politika chránícího zemi?

Putina není třeba idealizovat, na druhé straně, jak jsem řekl, hájí svoji zem a chápe to i osmdesát až devadesát procent Rusů. To je nejpodstatnější.

Nyní se bouřlivě řeší otázka islámu, přištěhovalci a jejich kultura neslučitelná s tou naší. Jaký je váš názor na otázku přistěhovalců a přijímání zdejší kultury?

S islámem v České republice není velký problém. Dokud jsem byl premiérem, snažil jsme se, aby přistěhovalectví přicházelo z východoevropských, slovanských, nebo balkánských zemí i Moldavska. Jde o slovanský jazyk a integrování do české společnosti probíhá poměrně během krátké doby dvou, tří let, to si umím představit. Ale nejsem islamofob a nevidím islám jako náboženství, které by generovalo jen teroristy. Nazývat ho prohnilým by bylo špatně stejně, jako že by ti, kteří jsou islámskými teroristy, zastupovali většinu věřících muslimů.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…