Exprimátor Kasl vynesl hrozivá slova nad ODS: Důstojně zemři a zmiz

10.03.2013 7:40

ROZHOVOR Bývalý pražský primátor, architekt Jan Kasl, který kvůli poměrům v pražské Občanské demokratické straně v roce 2002 odešel z postu primátora i ze strany, dnes říká, že ODS je nereformovatelná, zbytečná strana, která by měla odejít do věčných lovišť. „Občanská demokratická strana je nezměnitelná, nevidím z toho žádné cesty ven,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jan Kasl, který po svém odchodu z ODS vedl na pražské radnici opozici v čele Evropských demokratů. V červnu 2006 se vzdal politických ambicí a od roku 2007 se věnuje opět své původní profesi.

Exprimátor Kasl vynesl hrozivá slova nad ODS: Důstojně zemři a zmiz
Foto: jankasl.cz
Popisek: Exprimátor Jan Kasl

Nepřipomíná Vám současná pražská politika doby, kdy jste byl primátorem a marně bojoval proti korupci na pražské radnici?

Dá se říci, že připomíná. Ale myslím si, že dnes je situace mnohem horší. Tenkrát kmotrovské praktiky byly teprve v počátcích, v době, kdy já jsem bojoval s větrnými mlýny, ještě neexistoval žádný Janoušek, Hrdlička ani podobné velké hvězdy, objevovali se jen takoví drobní příštipkáři, kteří teprve začínali. Dnes korupce vzrostla stonásobně a řešení to nemá vůbec žádné, jako to ostatně nemělo už tenkrát. Ukázalo to, že se to nedá změnit, ODS je nezměnitelná, nereformovatelná, nevidím z toho žádné cesty ven.

Ale mnoho řadových členů ODS je slušných, jsou nešťastní ze situace své strany. Nemohou ti ODS ještě zachránit?

Jsou tací, ale je jich menšina a mají malý vliv něco změnit. Navíc nevím, jestli vůbec stojí za to, aby ODS někdo zachraňoval. Když se podívám, jak vypadá její celorepubliková, národovecká, xenofobní, protievropská politika, tak si nejsem jist, že by takovou stranu měl někdo zachraňovat kvůli nějakým lokálním kvalitám. Je to špatné na všech úrovních, dnes už je to zbytečná strana, která by měla odejít do věčných lovišť. To je už jediné, co se jí dá popřát: důstojně zemřít a zmizet.

Starostové v mnoha místech řeší, jestli jít za ODS do voleb, nebo ji raději opustit a kandidovat jako nezávislí. Co byste jim jako bývalý stranický kolega poradil?

Řekl bych, že značka ODS nepřináší žádné hodnoty v kontextu 21. století. Nic jim nepřinese, určitě udělají ti slušní a věrohodní lépe, když budou kandidovat sami za sebe. Řekl bych, že kandidovat za ODS je fakt ostuda. Už není slušná ODS, jsou jen někteří slušní členové ODS.

Vím, že jste byl, možná ještě jste sympatizantem TOP 09. Myslíte, že TOPka je lepší než ODS?

Volil jsem Karla Schwarzenberga a TOP 09 se starosty v parlamentních volbách v roce 2010. To byla pro mne v tom okamžiku jediná možná pravicová volba, ale bojím se, že TOPka má dětské nemoci, vedle lidoveckých pozůstatků se tam objevuje náplava lidí, kteří se lepí na všechny strany a nalepili se i na TOPku, a to asi nejde tak snadno odfiltrovat. Doufám, že mechanismy uvnitř strany umožní, aby se tito lidé odkopali a aby se jich strana mohla zbavit, protože na pravici dnes není moc jiných alternativ. Měl jsem potěšení mluvit s šéfem strany ANO Andrejem Babišem, nebyl jsem jeho přívržencem, ale po osobním rozhovoru věřím, že to myslí docela dobře. Ale nevím, když vidím členy a sympatizanty této strany, jestli je to ta správná skupina lidí. Rozhodně nedůvěřuji všem odštěpkům Věcí veřejných, a tím ta politická scéna končí.

Zazlíváte ODS, že zkompromitovala pravicovou politiku? Když se dnes řekne pravice, obyčejní lidé si to spojí se slovy tuneláři, zloději, korupčníci…

Bohužel ano. Dopady toho, že pravicová politika se zkompromitovala, zažíváme dneska v tom, že někteří lidé jsou schopni říci, že za komunistů to bylo lepší. Je mi líto, že se prošustrovala vůle lidí k nějakým změnám, že se prošustrovala důvěra v politiku. Je vina politiky a politiků těchto stran za posledních třiadvacet let, že z našlápnutého a dobře se vyvíjejícího státu jsme dospěli do stavu, že zaostáváme. I Praha už ztrácí, už to není to město, které lákalo k návštěvě, je to dneska nějaká podivná v kruhu se motající umírající laň, kterou je potřeba dorazit. Je opravdu hrozné, že to tak říkám, ale všichni cizinci, kteří tu pracovali nebo sem jezdili, se ptají, co se to s námi děje.

ODS vždy převálcovala malé strany, založené lidmi, kteří z ODS na protest odešli. Ovšem ODS přežila, menší strany jako Unie svobody nebo Evropští demokraté, které jste založil, zanikly. Myslíte, že dnes by nová pravicová strana měla šanci?

Mám příklad z Polska, kde to dlouho vypadalo, že s jejich vládní postkomunistickou politickou reprezentací se také nic nestane, ale pak se to najednou kolem roku 2000 celé přeoralo, vznikly nové strany a politická scéna vypadá úplně jinak. Dnes v Polsku vládne pro mne poměrně velmi přijatelná liberální platforma, která dokázala vzniknout z ničeho. Proto si myslím, že u nás je základ v TOP 09 se starosty, s pevnou komunální základnou. Pokud se TOP 09 dokáže zbavit lidí, kteří vzbuzují nějakou nedůvěru a pochybnosti, když odejdou lidé jako Miroslav Kalousek, který, při vší úctě k jeho machiavellistickým a manažerským schopnostem, TOP 09 diskredituje v očích mnoha lidí, až se objeví nová generace v čele a budou-li to myslet poctivě, tak to je relativně možný základ budoucí pravice.

ODS už podle vás nemá žádnou šanci na vzkříšení?

Z ODS už se nedá vykřesat vůbec nic, to je vidět. Je prostě v křeči, i kdyby si nakrásně zvolila do čela jakoby slušné lidi. Vždyť i Petr Nečas je relativně slušný člověk, ale když nechává lidi, kteří kradou, žít, aby sám přežil, tak jaký to má smysl? Jaká je politika ODS, ideje už jsou úplně vyprázdněné a nastupují technologové moci. Je to pořád horší a horší. ODS už pro mne nereprezentuje žádnou politiku ve smyslu idejí, ideálů, nedívá se dopředu, dívá se zpátky, zapouzdřila se. Kdo by ji, proboha, ještě volil? Já myslím, že něco nového vznikne, třeba na podkladu TOPky, nebo jiné těleso. Problém však je, že nejsou osobnosti. To vám řeknou lidi kolem Babiše, to vám řeknou ve všech uskupeních, které se snaží začít v politice. Buď jsou lidi zkušení, ale už mají nějaký cejch, nebo lidé bez zkušeností, a trvá dlouho, než vyrostou. Ale nezkušení lidé nemohou dělat úspěšnou politiku, to vidíme třeba u paní Peake, že skočit na funkci místopředsedkyně vlády s nulovou zkušeností s pár lety v komunální politice je složité. To jde v revolučních dobách, ale chce to velké schopnosti, a když je nemáte, tak je nikde nevezmete. A ti skutečně schopní, zkušení a neposkvrnění do politiky jít nechtějí, protože to nemají zapotřebí ani materiálně ani mocensky. Nikdo to nebere jako povinnost veřejné služby. Situace se ještě nevyhrotila jako v listopadu 89, kdy nebylo na výběr a museli jsme jít pomoci. Kdyby to bylo takhle postavené, tak věřím, že by se přístup lidí změnil. Ale v tomhle poklidném palermském ospalém odpoledni se to zatím nedaří.

Když říkáte, že nejsou lidi, neuvažujete o návratu do politiky? Zmínil jste se, že jste mluvil s panem Babišem, předpokládám, že vás oslovil s nějakou nabídkou?

Ano, bylo to tak. Já jsem říkal, že pro volby v příštím roce je třeba se pokusit dát dohromady lidi všech myšlenkových proudů, které spojuje středopravý ideál a kteří jsou ochotni pro příští roky, ať už na úrovni města nebo sněmovny, se zříci svých příjmů a aktivit a pokusit se napravit, co už je dneska na samé hranici. Zákony přestávají fungovat, rozpadá se struktura veřejné správy, v zákonech jsou díry a nesmysly, které nevedou k fungování státu jako rozumného byrokratického nástroje, vymahatelnost práva je minimální. Bude asi potřeba, aby se nějaká parta dala dohromady. Ale nesmí v tom hrát roli ambice a ega jednotlivých lidí, jako je pan Babiš, pan Janeček, nebo někdo jiný. Nevolám po Národní frontě, ale volám po nějaké národní spáse.

Problém je, že bez peněz pánů Babišů nebo Janečků nebo jim podobných boháčů se žádná nová politická strana neobejde…

Bez peněz to nejde. Evropské demokraty zlikvidoval pan Bohuslav Sobotka, když nám jako ministr financí odmítl vyplatit několik milionů státních příspěvků za volby. Na to jsme dojeli, protože peníze strana potřebuje, bez nich nemáte prostor, nemůžete si zaplatit žádnou službu, analýzy, experty, nemůžete zaplatit lidi, všichni pak musí dělat pro stranu ve svém volnu. Ale politika se nedá postavit na ochotničení. Na druhou stranu, když politiku dělá někdo jako paní Bobošíková, stačí málo procent podpory, abyste dosáhli na státní příspěvek a měli zajištěný příjem ze státního rozpočtu. Pak máte vyděláno a můžete jako ona prohlásit, že vás prezidentská kampaň nestála vůbec nic. To je tedy výsměch.

Kdo chce jít do voleb naplno, aby skutečně uspěl, riskuje, že dopadne jako Jan Fischer v přímé volbě prezidenta?

No jasně, dopadnete tak, že nemáte peníze, riskujete, že skončíte v dluzích a máte z ostudy kabát, i když za to nemůžete. Takový je svět, tady se nesoutěží silou myšlenek, musíte mít peníze.

Co říkáte jako člověk, který vsadil svým vstupem do ODS v roce 1991 na Václava Klause, na jeho konec v prezidentské funkci a žalobu pro velezradu?

To je hodně smutné, je mi to líto, mohl odejít v klidu, mnohé bychom mu vyčítali, ale odešel by důstojně. Ale v ústavní žalobě je uvedeno několik flagrantních případů, kdy Václav Klaus porušil zákony. Přitom v dodržování zákonů by měl být každý ústavní činitel vzorem občanům, prezident by měl být ideálem, ke kterému se ostatní snaží přiblížit. Zní to jako fráze, ale je to tak. Když se nebudou politické špičky chovat vzorně, jak se budou chovat normální občané?

Kdybyste byl senátorem, zvedl byste pro ústavní žalobu na Václava Klause ruku?

Já bych pro to zvedl ruku. Naprosto přesně rozumím argumentaci pana Dienstbiera, že je třeba vymezit pole i pro budoucí prezidenty. Zvlášť když Miloš Zeman bude mít se svými velmi samorostlými názory jistě podobné tendence jako Václav Klaus. Jde o to, když pravomoci prezidenta jednou Ústavní soud posoudí, vymezí, definuje a nastaví nějaké mantinely, bude to platit i pro Zemana. Senátor Dienstbier má pravdu, prezident měl tak strašně nedotknutelné postavení, že si mohl dělat, co chtěl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…