Exsenátor Eybert: Zeman jako prezidentský lídr skončil

08.06.2017 15:49

Jestliže Andrej Babiš říká „všetci kradnú“, pak se to týká hlavně jeho samotného, byť to možná dělá šikovněji než řada jiných, konstatuje dlouholetý starosta Chýnova Pavel Eybert (ODS). A pokračuje: ,,ANO skončí s koncem Babiše. Bude to po volbách, které budou následovat po těch letošních.“ Čeho se v souvislosti s blížícími se volbami obává? A koho by rád viděl na Hradě místo Zemana? Nejen na to se ptaly ParlamentníListy.cz.

Exsenátor Eybert: Zeman jako prezidentský lídr skončil
Foto: senat.cz
Popisek: starosta Chýnova Pavel Eybert (ODS)

Ještě loni jste byl přesvědčen, že hledání kandidáta proti Zemanovi bude těžké. Myslíte si to stále? Hodně se teď spekuluje nejen o jeho zdraví, ale vyostřuje se i kritika, které čelí po celé volební období.

Pan prezident Zeman udělal řadu chyb při svém vystupování v průběhu posledních měsíců. Jeho postavení jako kandidáta na prezidenta již není dominantní, a tak i vzhledem ke zhoršujícímu se zdravotnímu stavu patrně může být poražen.

Občanští demokraté jsou podle předsedy Petra Fialy připraveni vzdát se vlastního kandidáta do prezidentských voleb, pokud se ukáže, že by nedokázal porazit současnou hlavu státu Miloše Zemana. Co si o tom myslíte? Nevrhá to špatná stín na stranu? Jak to, že kdysi nejsilnější strana nedokáže postavit silného kandidáta?

Než postavit slabého kandidáta, je určitě lepší dát svoji podporu kandidátovi, s nímž se dokážeme ztotožnit. Ale ještě je pořád dost času nominovat kandidáta vlastního.

Z řad kandidátů, kteří již svůj záměr soupeřit se Zemanem deklarovali, máte nějakého favorita? Prozradíte nám jeho jméno?

Ne, zatím nemám. Jejich prezentace je slabá.

Není to také tak dlouho, co senátorský klub ODS podpořil podání ústavní žaloby Senátu proti prezidentu republiky, budou-li naplněny znaky hrubého porušení Ústavy. Nakonec však prezident Babiše odvolal. Ve funkci ale stále zůstává ministryně školství Kateřina Valachová a zdá se, že to nikomu až tak nevadí. Proč nyní ODS mlčí? Měla by se ozvat?

Míč je na straně pana prezidenta Zemana. ODS ho kritizuje, že nejedná ve znění Ústavy, a že si ji vykládá, jak chce.

Co očekáváte od blížících se sněmovních voleb?

Bohužel nic dobrého. S předpokládanými výsledky bude velice těžké, ne-li nemožné, sestavit dobře fungující vládu.

ODS si prošla krizí, kdy se pokoušela odrazit takřka ode dna. Jak vysoko dnes je? Kolik mandátů podle vás získá? A vnímáte jako šťastné spojení ODS se Stranou soukromníků?

Se Stranou soukromníků máme velice širokou shodu v řešení témat. Drobení politické scény přináší vládní nestabilitu, špatný výkon vlády i parlamentu. Proto si myslím, že každá integrace politické scény má svůj smysl. Cokoliv nad 30 mandátů v Poslanecké sněmovně by pro ODS mělo svůj význam.

Ačkoliv kolem Andreje Babiše existuje řada temných podezření a spekuluje se, že ještě do voleb by Babiš mohl být obviněn, ve všech průzkumech je on i hnutí ANO na špičce. Proč to jeho voličům nevadí? Je to tak, že lidé v ČR automaticky počítají s tím, že „všetci kradnú“, včetně Babiše?

Jestliže Andrej Babiš říká „všetci kradnú“, pak se to týká hlavně jeho samotného, byť to možná dělá šikovněji než řada jiných. Voliče ODS by takové skandály odradily, ti jeho mu to tolerují.

Co se musí stát, aby voliči opět začali důvěřovat tradičním stranám? Někteří totiž soudí, že jde nyní sociální demokracie ve stopách ODS a ve volbách ji čeká porážka.

Vládní angažmá přináší negativní obraz více než pozitiva. To je časté. ANO skončí s koncem Babiše. Bude to po volbách, které budou následovat po těch letošních.

Zpět ale k vám. Jaké to vlastně je po dvaceti letech opustit Senát? Stýská se vám? A jak se nyní snažíte využít volný čas navíc?

Jak člověk stárne a je méně zdravý, síly ubývají, a tak jsem se rozhodl do Senátu v minulých volbách nekandidovat a věnovat se po zbývající dva roky, co mám být ještě ve funkci starosty, už jen Chýnovu. Máme toho dost rozdělaného a rád bych odcházel s čistým stolem. Do příštího období již na funkci starosty kandidovat po 28 letech nechci. Pokud bude zájem, rád poradím, pomůžu, ale už bez odpovědnosti starosty. Že bych měl víc volného času, to bych neřekl. Funkce krajského zastupitele je taky časově náročná a spolu se starostováním mi moc volného času nezbývá. Na stýskání po Senátu tak není čas.

Stále ale zůstáváte starostou. Navíc jste loni získal mandát v zastupitelstvu Jihočeského kraje. Nemáte někdy chuť práci v politice definitivně pověsit na hřebík?

No právě, rok a kousek na radnici, do konce volebního období na kraji a dost.

Co byste rád do konce volebního období v Chýnově stihl? Jaký je váš největší cíl?

Máme rozpracované zasíťování 20 parcel pro rodinné domy, připraveno zasíťování 26 parcel pro rodinné domy, zbourání výrobní části bývalého pivovaru, opravu kancelářské části pivovaru, opravy komunikací, chodníků atd.

Je před námi léto. Jak významnou rolí je pro město cestovní ruch a na co byste čtenáře pozval?

U nás jsou největším lákadlem pro turisty Chýnovské jeskyně. Zajímavá je Bílkova chýnovská vila a taky máme moc pěknou přírodu v okolí Chýnova. Děláme řadu akcí, na které zveme občany z jiných míst. Například setkání s armádou a záchranným integrovaným systémem, koncerty dechových hudeb, cyklistické závody MTB, motocyklové závody do strmého vrchu atd.

Koncem prázdnin by měl jí k zemi bývalý pivovar, na jehož místě plánujete postavit novou sportovní halu. Kdy konkrétně?

Největší úkol bude na místě zbourané části pivovaru vystavět tělocvičnu. To už ale zřejmě bude na novém vedení města. Všechny kroky se moc prodlužují.

Již příští rok se také začne se stavbou tolik potřebného obchvatu. Očekáváte, že jeho stavba, která by měla trvat necelé 3 roky, ovlivní nějakým zásadním způsobem dopravu ve městě? Chystají se nějaké významné uzavírky?

Doufáme, že tomu tak opravdu bude, a že se po dlouhých více než 75 letech od prvních úvah o chýnovském obchvatu konečně dočkáme jeho výstavby začátkem příštího roku. Předpokládáme, že po jeho dokončení dojde k významnému zklidnění dopravy ve městě, přesto jí však zůstane ještě docela dost. Směr na Mladou Vožici, Kloužovice a Dobronice obchvat vyřešit nemůže. Dopravní uzavírky by neměly být vážným problémem, obchvat je mimo centrum města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…