Fakt si myslíte, že je tady demokracie? Mluvil o politice v rádiu, teď kandiduje za Okamuru, který prý není rasista

12.09.2013 12:26

ROZHOVOR Senátora Tomia Okamuru vidí mnozí odpůrci jako rasistu nebo populistu. Šéfredaktor známého rádia Martin Lank je ale jiného názoru a v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, proč se rozhodl kandidovat právě za Úsvit přímé demokracie. Řeč byla také o Miloši Zemanovi, politických slibech, komunismu nebo Evropské unii.

Fakt si myslíte, že je tady demokracie? Mluvil o politice v rádiu, teď kandiduje za Okamuru, který prý není rasista
Foto: Archiv ML
Popisek: Martin Lank

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

Co vás vede k tomu, abyste se pokusil vstoupit do politiky?

Pracuji v Hitrádiu Vysočina už dlouhá léta na pozici reportéra, zprávaře a šéfredaktora - a poslední dobou si snad nepamatuji den, kdy bych odcházel z práce bez toho, aby mne něco na naší politické scéně znechutilo. Mé rozladění ze současného dění nedávno dosáhlo stádia, že nechci být jen pasivním divákem a rozhodl jsem se pro aktivní zapojení do politiky. Tolik asi k otázce proč.

Jak chcete oslovit voliče a přesvědčit je, aby vás zvolili? A jak bude vypadat Vaše kampaň? Budete během kampaně setrvávat v rádiu?

Detaily kampaně v tuto chvíli ještě dolaďujeme, v každém případě lidé mohou počítat se standardními prvky – letáky, plakáty, billboardy. Klíčovou součástí ale bude samozřejmě setkávání s lidmi, a to i za účasti Tomia Okamury. Plánujeme besedy, autogramiády a třeba i autorská čtení. Samozřejmě nepodceňujeme ani internet a sociální média.

V rádiu zůstávám, i když jsem původně majitelům nabízel, že si do voleb vezmu neplacené volno. Samozřejmě cítím neslučitelnost kandidatury a působení ve zpravodajství. Nakonec jsme se dohodli, že se zcela stáhnu z vysílání a přešel jsem na jinou práci, ve které se na podobě zpráv nepodílím.

Čím Vás přesvědčil Tomio Okamura, abyste kandidoval právě za jeho hnutí?

Předně, žádná z velkých zavedených stran mne už nedokáže přesvědčit ani k tomu, abych ji volil - natož potom, abych s ní jakkoli spolupracoval. Naše společnost podle mne potřebuje zásadní změnu - a tu nabízí právě hnutí Úsvit, které chce vrátit moc rozhodovat do rukou lidem - jednak prostřednictvím referend a jednak přímou demokracií s možností politiky nejen přímo zvolit, ale také odvolat. Stejně jako zaměstnavatel může v rámci zákonných podmínek propustit člověka, který dělá svoji práci špatně, případně vůbec, a poškozuje tím celou firmu. Politici jsou také zaměstnanci - a platíme si je my všichni. Po volbách na to ale často velmi rychle zapomenou. Například ve Švýcarsku to úspěšně funguje a pevně věřím, že my Češi nejsme o nic horší než Švýcaři.

O Tomiu Okamurovi někteří lidé hovoří jako o rasistovi. Co na to říkáte?

Že je to nesmysl. Sám jako potomek japonského otce a české matky zažil diskriminaci na obou stranách – pro jedny měl moc světlou pleť, pro druhé zase málo. Že se mu nelíbí, co dělá řada takzvaně nepřizpůsobivých, tak to v této republice rozhodně není sám – ale nemá to nic společného s barvou jejich pleti. Sám vím, že leckterý „bílý“ se dokáže chovat mnohem hůře než příslušník menšiny.

Jak Vy byste řešil problematiku nepřizpůsobivých občanů? Jak byste postavil sociální systém?

Chceme prosadit právní a další nezbytnou pomoc lidem, kteří se dostanou do dluhové pasti a do problémů s exekucemi, prostřednictvím odborníků na úřadech sociální péče. Na druhou stranu není možné, aby někdo na systému cíleně parazitoval, aby se víc vyplatilo být na dávkách než pracovat. Problém je podle mého názoru v sestěhování problémových spoluobčanů do ghett, kde se o ně už nikdo nestará  - a děti tam pak přebírají vzory chování, které vidí u dospělých.

Ano, o potřebné se má stát postarat – ale také je třeba důsledně kontrolovat, jestli posílají děti do školy, nebo jestli například za byt tři krát tři metry s toaletou na chodbě na ubytovně je skutečně nutné platit 20 tisíc... Musíme bojovat s takzvanými obchodníky s lidskou bídou, je také nutné jasně definovat lichvu. Odmítáme ale nucené sociální začleňování: kolik peněz na sociálně vyloučené, tolik peněz na nadané děti.

Jak odpovídáte na námitku, že je pan Okamura populista a pořádání referend nahrává populismu?

S panem Okamurou jsem se potkal poprvé už před několika lety a pravidelně jsme spolu byli v kontaktu – i když jen v pracovním. Jedním jsem si ale jistý – tomu, co říká, skutečně věří. Striktně vzato, za populismus by se dala označit naprostá většina předvolebních hesel politických stran napříč politickým spektrem. My přitom nechceme nic, co by už někde nebylo prověřené a fungující – celá řada odborníků po celém světě se shoduje, že přímá demokracie je nejlepší cestou, jak omezit plýtvání a rozkrádání veřejných peněz. A referenda? Opravdu si někdo myslí, že máme demokracii, když lidé odevzdají hlas a pak už jen mohou jako diváci sledovat, jak rozhodují jiní – ovšem ne v jejich, ale ve vlastním zájmu? Nikdo se nemůže divit, že pak na volby rezignují. Myslíte, že by třeba prošly v referendu církevní restituce v této podobě?

Zkušenosti ze zahraničí jednoznačně ukazují - díky tomu, že se prostřednictvím referenda vlastně všichni podílí na vládě, jsou také všichni mnohem zodpovědnější, víc a hlouběji diskutují problémy a zajímají se o veřejný život. A to jak občané, tak i sami politici. A proč tedy všude nemají přímou demokracii a referenda? Protože se to vládnoucím stranám nehodí. Opět zkušenost ze zahraničí ukazuje, že referendum vždy požaduje opoziční strana a vládnoucí se brání – a jakmile si po volbách vymění role, vymění si i názor na referendum. Když si někdo zvykne na moc a peníze, už se mu jich prostě nechce vzdávat.

Prezident Miloš Zeman velmi živě komentuje a zasahuje do dění na české politické scéně. Jak jeho počínání hodnotíte? Dopouští se nějakých chyb?

Volba prezidenta republiky poměrně radikálně rozdělila národ na příznivce a odpůrce jednotlivých kandidátů. Historicky první přímá volba mimochodem potvrdila to, co ohledně přímé demokracie ukazují zkušenosti tam, kde je zavedená – výrazně se zvýšil zájem lidí o volby a jejich angažovanost. Poprvé po dlouhé době totiž mohli něco ve vysoké politice skutečně rozhodnout sami. Od pana prezidenta stále čekám, kdy naplní svůj slib, že bude tím, kdo bude společnost spojovat - zatím se mu to myslím příliš nedaří. Diplomaticky řečeno, hlavě státu by podle mne také slušela větší nadstranickost

Co nabízíte voličům Vysočiny? Je něco speciálního, co jim chcete slíbit?

Že rozhodně nezapomenu na svůj rodný kraj a na lidi, kteří mi případně dají svůj hlas. Nechci být politikem, který zmizí do Prahy a na voliče si vzpomene za čtyři roky před volbami. Nebylo by asi fér v tuto chvíli slibovat něco konkrétního – koneckonců, kdybych upřednostňoval jednu skupinu lidí, moc bych se nelišil od těch, co tam seděli doteď. Na druhou stranu mne určitě bude zajímat konkrétní dopad přijímaných zákonů na Vysočinu – ať už se to bude týkat třeba dálnice D1 a zátěže krajských silnic tranzitní dopravou, nebo třeba zemědělství, které kvůli nerovným podmínkám v rámci EU trpí.

Které politické strany jste volil v minulosti? Kterým politikům jste fandil? Co Klaus, Kalousek, Schwarzenberg, Sobotka?

Přiznávám, že v minulosti jsem tíhl spíše k pravici – než jsem zjistil, že ve skutečnosti vlastně žádná skutečná pravice ani levice není. Že je to jenom taková hra na voliče a jde jen o moc a o peníze. A mám tušení, že když jde o hodně peněz a o hodně moci, tak i navenek nesmiřitelní političtí rivalové najdou společnou řeč.

Jak hodnotíte Nečasovu vládu?

Výsledky vlády Petra Nečase není nutné hodnotit, stejně jako předchozích vlád. Ty vidíme okolo sebe. Aniž bych je chtěl omlouvat, je fakt, že v tomto systému se prostě vládnout nedá. Politické špičky mají tolik starostí se svými vlastními stranickými klikami, koaličními partnery, lobbisty a kmotry, že jim prostě na nějakou zodpovědnou správu země nemůže zbývat čas. Takže já hodnotit nebudu  - doufám, že to vyhodnotí hlavně voliči.

Úsvit slibuje, že nebude prosazovat změny daní. Jste pro rovnou daň, nebo mají bohatí platit více?

Ale naopak – my chceme snížit DPH na 14 a 20 %, jelikož praxe prokázala, že zvýšení této daně bylo naprosto zbytečné. Stejně tak budeme žádat snížení spotřební daně z nafty. Praxe ukazuje, že by to znamenalo minimálně stejný příjem pro státní rozpočet a zároveň by se tak zlevnila nafta pro občany, podnikatele i firmy. Nejsem ekonom – nicméně je asi každému jasné, že zvyšování daní je kontraproduktivní. Osobně mi přijde rovná daň férovější, každý odvedeme stejné procento z toho, co vyděláme. Přijde mi trochu nešťastné, že by měl někdo doplácet na to, že je šikovnější, pracovitější anebo třeba i měl víc štěstí. Od určité výše měsíčního příjmu si ale dovedu představit, v rámci solidarity s těmi méně šťastnými, daň navíc. Milionáře pár tisícovek nezabije a matce samoživitelce přijde každá koruna navíc vhod.

Tomio Okamura několikrát varoval před něčím, co lze nazvat laciným antikomunismem. Jaký je Váš vztah ke komunismu a komunistům?

Bývalý režim jsem zažil jako dítě na základní škole a tím pádem mne příliš neovlivnil. Jen si vybavuji, když jsme se školou před jakýmsi výročím zametali náměstí, tajemník MNV mi přede všemi vyčetl, že ani zametat neumím a názorně mi to předvedl, když prý mne to doma nenaučí... Rodiče nebyli ve straně a až po letech jsem zjistil, že měli velký problém pro mne získat školku. Teď každopádně nerozlišuji lidi podle členství v politické straně, ale podle jejich schopností, osobnosti a charakteru. V jednom máme každopádně v hnutí Úsvit jasno – podpoříme každý dobrý zákon, který bude v souladu s naším programem a bude přínosem pro lidi – bez ohledu na to, jestli ho předloží komunisté, nebo třeba ODS. Platí to ovšem i naopak.

Jste eurooptimista nebo euroskeptik?

Byl jsem pro vstup do EU, tenkrát jsem věřil, že nám to přinese prospěch. Když teď vidím, jak například unie dává dotace na pole, aby na nich nic nerostlo, na rybníky, ve kterých se ale nesmí chovat ryby – a druhou rukou dává peníze na rozvoj zemědělství v ekonomicky nejsilnějších státech... Když vidím, kolik financí spotřebuje úřednický šiml v Bruselu a jak je na každou, s odpuštěním ptákovinu, potřeba x povolení a vyhlášek... Když slyším od lidí na Slovensku, jak je to tam od zavedení eura čím dál tím horší... Když máme zachraňovat krachující evropské banky i za cenu toho, že si na to sami budeme muset půjčit... Řekl bych, že myšlenka jednotné Evropské unie byla nejspíš dobrá, ovšem řešení je otřesné.

Kdo je Martin Lank (zdroj: Hnutiusvit.cz)

Lídr kandidátky hnutí Úsvit přímé demokracie na Vysočině. Od učitele fyziky, výpočetní techniky a angličtiny se přes krátké období podnikání vypracoval až do Hitrádia Vysočina. Zde pracuje 13 let a zastává funkci reportéra, zprávaře a hlavně šéfredaktora zpravodajství. Na otázku, jak tráví volný čas, Vám odpoví, že by se měl zeptat, co to vlastně je. Pokud si ho však najde, tak ho nejraději tráví se svou rodinou. Je ženatý a má dvě děti. Nikdy nebyl členem politické strany, ale protože cítí čím dál větší znechucení z politické scény, tak se rozhodl něco změnit a kandidovat do Poslanecké sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…