Falešná politická korektnost, toleruj moji netoleranci! Lidovec Benešík říká jasně, co vidí vedle teroru v Evropě

07.06.2017 21:40

ROZHOVOR „Po druhé světové válce se v západní Evropě vypěstovala až falešná politická korektnost, přehnané snahy být tolerantní ke všemu a ke komukoliv. Až to přerostlo k tomu, co popisuji slovy – ti lidé říkají toleruj moji netoleranci. Celá řada společností to možná podvědomě dělá,“ vysvětluje současné problémy Británie či Francie v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Ondřej Benešík, místopředseda KDU-ČSL. Pro něj je Babiš jako Bakala.

Falešná politická korektnost, toleruj moji netoleranci! Lidovec Benešík říká jasně, co vidí vedle teroru v Evropě
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ondřej Benešík

Za tři měsíce zažila tři teroristické útoky Británie. Premiérka Mayová teď v projevu přiznala, že Britové jsou k extremistickým názorům příliš tolerantní, a že je potřeba přitvrdit. Souhlasíte s ní? A neměla tato slova zaznít už dříve?

Souhlasím s ní. I s tím závěrem otázky. Britové měli už dlouhá léta něco dělat. Když se podíváte, kolik procent muslimů v Británii chce nadřadit právo šaría nad britské právo, to jsou informace poměrně staré. Je to jeden ze střípků, který ukazuje, že premiérka má pravdu. A že mám pravdu i já, že se tím měli zabývat podstatněji, hlouběji a systematičtěji už před mnoha lety. 

Chápu, že je to problém velký, běh na dlouhou trať a nemá to jednoduchá řešení. Jistě se určité věci mění, ale přesto mi přijde, že k těmto poznáním docházejí v západní Evropě s nepochopitelným zpožděním. Čím to je?

Nejsem schopen dát vyčerpávající seznam, proč tomu tak je. Ale dám pár příkladů, které s tím souvisejí. Je to koloniální minulost řady těchto zemí, kvůli kterým tyto komunity na svém území mají. Po druhé světové válce se v západní Evropě vypěstovala až falešná politická korektnost, přehnané snahy být tolerantní ke všemu a ke komukoliv. Až to přerostlo k tomu, co popisuji těmito slovy – ti lidé říkají toleruj moji netoleranci. Celá řada společností to možná podvědomě dělá.

Opět jeden z útočníků byl v hledáčku policie a tajných služeb, což se stalo i v minulosti několikrát. Neselhává tady stát? Není to nebezpečné? Pokud lidé ztratí důvěru v to, že je stát ochrání, protože to je základní role státu...

K tomu nemám přesné informace. Mohlo to být tak, že i když byl v hledáčku, policie neměla žádný formální důvod k tomu, aby byl zadržen. Mohl být detekován jako potenciálně problematický jedinec, ale třeba nebyly tyto informace, které policie měla, tak závažné, aby mohla použít nějakou ostřejší akci proti němu. Pokud se ale ukáže, že to policie podcenila, že indicie byly silnější, měla chránit většinovou společnost proti takovémuto individuu a byla zbytečně shovívavá, pak je to velký problém. Co však britská policie věděla, to já nevím.

Otázka je, zda už Británie či Francie nejsou v takové situaci, že by měly změnit zákony v rámci boje proti teroristům?

Jejich legislativu přesně neznám. Otázka je, jak zákony vypadají, druhá věc je, jak jsou uplatňovány. Ne vždy je to totožné. To je spíše otázka pro legislativce, kteří se zabývají tímto druhem zákonů.

U nás je v tomto směru klid, což je dobře. Je to i tím, že je zde jen malá muslimská komunita? A je v tom případě v zájmu naší bezpečnosti (a jsme na pěkném šestém místě nejbezpečnějších zemí světa), aby se příliš nezvětšovala?

Jsem z prostředí, kde je mi naprosto jasné, z čeho vychází naše civilizace. A co k naší společnosti nesedí, nebo co je v přímém rozporu. Pokud si budeme vyprazdňovat hodnotový systém, nebudeme-li k němu vést naše děti, vytvoří se tu hodnotové vakuum. Což bohužel pomalu ale děláme. Je to daleko více o nás, než o vnějším prostředí.

Zatím máme štěstí v tom, že o nás není takový zájem...

Je to historicky dané. Muslimské komunity tady historicky nebyly, či jen malé. Tito lidé mají určité představy o společnosti a o rodině. Pokud někam emigrují, tak tam, kde mají v uvozovkách vlastní druh. Je to velký faktor, který hraje roli. A díky tomu, že u nás je muslimská komunita malá, není tady ani nábožensko-společenská infrastruktura. Tím pádem nejsme pro ně atraktivní. Další věcí je jazyk. Čeština je málo použitelná jinde. Pokud sem někdo migruje z dva tisíce kilometrů vzdálených míst, tak pro něj Česká republika, která sousedí s Německem a Rakouskem, atraktivní nebude. Žádné trauma z toho ale nemám. Naopak. Jsme atraktivní pro jiné lidi z nám podobných nebo téměř totožných kultur. To mi vyhovuje daleko více.

V České republice proběhla vládní krize, která však preferencemi, respektive jejich trendy, příliš nezamávala. ANO je vede, ČSSD padá. Proč, podle vás?

Panu premiérovi se podařilo s velkým přispěním píárových mágů pana Babiše udělat z Andreje Babiše mučedníka, který sem přišel zachránit Českou republiku od zkorumpovaných tradičních stran. Je to marketing. Pan Babiš ho má dobře zmáklý. Pokud mu nějací voliči odešli, byli nahrazeni jinými. Lidé se ani neptají, co Andrej Babiš dělal před rokem 1989. Byl to velmi tradiční politik. Byl to komunista. Patřil k ekonomické šlechtě, k podniku zahraničního obchodu. V devadesátých letech se tu etabloval podnikatelsky, měl obrovské styky do politiky. Ivan Langer, Stanislav Gross a podobně. Lidem vysvětlil, že to tak není a on je „pan čistý“. Paradoxní je, že chce změnit zkorumpovaný systém, ve kterém on podnikatelsky neskutečně vyrostl. Pro mě je Babiš jako Bakala. Nevidím z pohledu běžného občana zásadní rozdíl. Hodně mě mrzí, že to lidem nevadí a takového politika podporují. Pokud chtějí lidé – teď to myslím symbolicky – kupovat Kostelecké uzeniny s malým podílem masa, které nejsou úplně nejlevnější, ale mají pěkný obal a marketing, a nevyberou si kvalitní zboží od jiného producenta, kde je daleko více masa a není tam tolik éček, je to jejich výběr. Každý má svobodnou vůli. Je ale ovlivněna marketingem a píár. V tom má Andrej Babiš obrovský náskok a možnosti, které třeba moje strana nikdy neměla a těžko mít bude.

Prezident Zeman naopak v posledním průzkumu poklesl. Je ohroženo jeho znovuzvolení, kdy doposud byl favoritem voleb? Zhoršuje svůj výkon vlivem třeba zdraví?

Myslím, že se to zhoršilo. Vždy jsem se snažil být k Miloši Zemanovi objektivní. Nejsem ten, kdo by ho nenáviděl, ani ten, kdo by ho oslavoval. Mediálně ceremonie na Hradě s premiérem v konečném důsledku pomohla Babišovi a smutní hrdinové okamžiku – byl pan prezident, který do toho vmanipuloval i pana premiéra. Nevypadalo to dobře. Tohle byl moment, který prezidentovi určitě ubral na popularitě. Těch momentů je ale více. Ukazuje se, že jeho zdravotní stav není úplně nejlepší. Obrázky, kdy má problémy stát, nebo s chůzí, to na lidi působí. Pana Ovčáčka neznám, ale tiskový mluvčí, který se stylizoval skoro do role viceprezidenta, mu také nedělá tu nejlepší službu.

Objeví se v tomto klání ještě nějaká těžká váha, silný kandidát? Máte někoho takového vy?

Naším možným kandidátem byl Petr Pithart. Ten do toho klání zřejmě nepůjde. Nevylučuji, že se najde někdo další, ale momentálně takového člověka nevidím.

Vy se teď asi soustředíte na parlamentní volby a čeká vás těžká šichta. Schválili jste si spolupráci se Starosty, což znamená získat deset procent... Ale říká se, že odvážnému štěstí přeje... Berete to takto?

Jsem optimista. Nabízíme alternativu. Kvalitní program i lidi, nezkorumpovanou politiku. KDU-ČSL je tu 98 let, její současné vedení jsou politici nového kalibru, kteří mají zkušenosti s komunální i regionální politikou. Naši ministři si nevedou ve vládě rozhodně špatně. Pozitivní je též, že nemají žádné skandály. To je naše nabídka potenciálním voličům. Věřím, že daleko větší procento, než je těch deset, přesvědčíme a řeknou si, v uvozovkách, proč by za vyšší peníze měli mít nižší kvalitu – a raději sáhnou v politické nabídce po něčem, co je kvalitnější a hodnotově výhodnější. Čímž myslím naše společné kandidátky a program.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…