Finance z prodeje kasáren půjdou do investic v Jičíně, slibuje starosta Malý

16.04.2019 15:27

Hnutí ANO získalo v Jičíně dvakrát více mandátů než ve volbách v roce 2014 a Jan Malý s přehledem obhájil svůj mandát. Jak bude chtít využít své druhé volební období ve prospěch města? A nakolik hnutí ANO naplnilo jeho očekávání, s nímž do hnutí a politiky vstupoval? Nejen na to se ptaly ParlamentníListy.cz.

Finance z prodeje kasáren půjdou do investic v Jičíně, slibuje starosta Malý
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Jičína Jan Malý (ANO)

Starostou jste druhé volební období, což vám dává možnost nejen dokončit projekty z uplynulého volebního období, ale také možnost nasměrovat město určitým směrem. Jaká je vaše vize Jičína za deset let?

Naše vize na další období je především zajištění výstavby rodinných domků a obytných domů v lokalitě bývalých kasáren, dále pak rozsáhlá rekonstrukce Masarykova divadla a vytvoření podmínek pro rekonstrukci autobusového nádraží.

Co konkrétně byste chtěl změnit v příštích čtyřech letech?

V následujících čtyřech letech musí proběhnout důležité změny zejména v odpadovém hospodářství.

Jak jste se svěřil pro naše stránky, důvod, proč jste se rozhodl kandidovat, byl program hnutí ANO, který vás výrazně oslovil. Nakolik hnutí naplnilo vaše očekávání? Narážím tím i na to, že hnutí vzniklo jako protikorupční, přičemž jeho čelní představitelé čelí obvinění ze zneužívání pravomocí.

Je pravdou, že program hnutí ANO mě významně oslovil, když jsem se rozhodl kandidovat v minulých volbách. Program ANO naplňuje moje očekávání, i když, jak říkáte, čelní představitelé čelí obvinění ze zneužívání pravomoci. Nevím, jaké představitele máte na mysli, ale předseda vlády není obviněn ze zneužívání pravomoci.

Čím si vysvětlujete poměrně vyhrocené vztahy mezi koalicí a opozicí v Jičíně? Snažil jste se o jejich urovnání?

Nesouhlasím s tím, že by vztahy mezi opozicí a koalicí po komunálních volbách v roce 2018 byly vyhrocené, jak uvádíte ve svém dotazu.

V jaké fázi se aktuálně nachází projekt rekonstrukce polyfunkčního komunitního centra? Kdy bude otevřeno veřejnosti?

Rekonstrukce polyfunkčního komunitního centra probíhá, provádějí se venkovní vyzdívky železobetonového skeletu. Stavba by měla být ukončena na jaře příštího roku.

Kraj se zavázal vybudovat ve městě domov pro osoby se zdravotním postižením a soukromý investor by měl vybudovat domov pro seniory. Kdy? A zejména, budou mít místní, kteří o umístění požádají, přednost?  

Budovy bývalých kasáren byly prodány firmě Senecura, která nyní zpracovává PD pro územní řízení. Pokud projekční a stavební práce budou probíhat bez problémů, měla by být tato akce dokončena v roce 2021.

K investici kraje se nemohu vyjádřit.

Jaké investice do sociálních služeb ve městě plánuje radnice ze svého rozpočtu?

V současné době plánujeme rekonstrukci budovy pro seniory – tzv. Domovinky.

Co nového naopak zamýšlíte pro mladistvé či pro rodiny s malými dětmi?

Pro rodiny s malými dětmi se snažíme vytvořit podmínky pro to, aby mohly být děti již ve dvou letech věku přijaty do školek a tím aby se matky mohly po narození dětí co nejdříve zapojit do pracovního procesu.

Radnice se po letech dohadování, co s objektem bývalých kasáren, rozhodla objekt prodat za více než 11 milionů. Prozradíte nám, nač peníze použijete?

Je pravdou, že stávající objekty v kasárnách byly převedeny kupní smlouvou. A jak naložíme s penězi, to bude věcí budoucích rozpočtů, ale nepochybně budou zaměřeny do dalších investic našeho města.

Víte již, jak vyřešíte situaci kolem rekonstrukce stávajícího autobusového nádraží v Jičíně? Znáte již jeho definitivní podobu? Případně, k jaké z variant řešení se přikláníte vy sám?

Pokud jde o autobusové nádraží, je dokončena zatím studie a bude dále na vedení města rozhodnout, kdy a zda bude tato studie dále realizována. Z tohoto důvodu nemohu sdělit definitivní podobu nového autobusového nádraží.

Jak budete chtít řešit parkování v centru města?

Parkování v centru města nemůžeme řešit dalším rozšířením parkovacích míst, ale bude dále řešeno vymezením parkovacích míst v lokalitách blíže středu města.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…