Foldyna: Novináři z Charlie Hebdo ohrožují sami sebe tím, že vydávají další číslo. Nevím, zda to není šílenství

14.01.2015 7:47

„Šílenství a deviace multikulturalismu, která má za následek xenofobii.“ I takto kritizuje přístup evropských států poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), který se pozastavuje i nad tím, že západní svět demokraticky dovoluje návrat do Evropy lidem z džihádistických výprav: „Nemají právo se vrátit, a pokud ano, tak rovnou do cel,“ říká Foldyna v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Zdůraznil také, že nelze dělat rovnítko mezi islámem a terorismem, varoval před radikálním islámem a ocenil výrok prezidenta Miloše Zemana.

Foldyna: Novináři z Charlie Hebdo ohrožují sami sebe tím, že vydávají další číslo. Nevím, zda to není šílenství
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jaroslav Foldyna na mítinku v Lounech

Teroristické útoky v Paříži odstartovaly debatu o vztazích k islámskému světu. Jak vnímáte situaci s týdenním odstupem po tragické události v satirickém týdeníku? Pozměnil jste nějak náhled?

Je to vyvrcholení pnutí, kterého jsme svědky, varovný výstřel pro Evropu, aby se situací začala zabývat. Jde o vzepření radikálního islámu tradičním hodnotám evropské kultury. Pokud chce někdo s islámským vyznáním v Evropě žít, musí respektovat kulturu, vyznání a tradice Evropy, které stojí na křesťanské kultuře. Musíme udělat vše proto, abychom zabránili těmto excesům. Zároveň ale říkám i to, že nemůžeme dávat rovnítko mezi islám a terorismus, tak to není. Přítrž je potřeba udělat radikálnímu islámu. Zároveň se musíme zamyslet nad tím, zda částečně nejde o důsledek vměšování do věcí arabského světa, jak se to stalo například při invazi do Iráku v roce 2003.

Pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček uvedl ke vztahům Evropanů a muslimů: „Respektovat jejich hodnoty, ale jen ty, které jsou v souladu s domovským právním řádem. Protože zde platí stejná logika, jakou uplatňují představitelé arabských zemí: vy jste hostem, vy jste se přistěhoval, a tedy jste tu s vědomím, že se tu takto žije. Shodně bychom to měli uplatňovat vůči nim.“ Zřejmě problém vnímáte podobně..

Naprosto s tím souhlasím. Pokud přijdeme žít do nějaké muslimské země, respektujeme jejich podmínky. My uznáváme jejich hodnoty a oni ať uznávají naše, když přijdou k nám. Celá řada lidí z radikálního islámu ale naše hodnoty nenávidí, a proto i naše lidskoprávní hlediska musí mít své meze. Radikální pojetí islámu u nás nemá co dělat. Nechápu například to, že lidé přijíždějí z džihádistických výprav a západní svět jim demokraticky dovoluje se vrátit. Nemají právo se vrátit, a pokud ano, tak rovnou do cel a už je nikdy nesmíme pustit.

Evropský svět byl příliš liberální. Že v Bruselu nechce někdo postavit vánoční stromek, aby jiného nepobouřil? To je šílenství a deviace multikulturalismu, která má za následek xenofobii a vzniká nekonečný příběh. Zároveň opět připomínám, že neexistuje rovnítko mezi terorismem a islámem. Když se podíváme na Balkán, byl kultivovaný do doby, než se do něj začal vměšovat radikální islám. Když svůj názor shrnu: Chcete-li u nás žít, vyznávejte si svou víru, ale musíte respektovat naše zásady. Nastavme pravidla, podle kterých můžeme vedle sebe žít a vzájemně je respektujme. Jsem pro svobodu slova, ale myslím si, že i legrace vůči náboženství by měla mít své hranice.

Když jste zmínil satiru, nemohou ohrozit novináři svou bezpečnost vydáním prvního čísla Charlie Hebdo po teroristickém útoku?

Bohužel si myslím, že mohou svou bezpečnost ohrozit. Ohrožují sami sebe. Je otázka, zda to považovat za hrdinství nebo za šílenství. Svoboda slova musí existovat, ale jak se vyvarovat dalším reakcím? Mám z celé situace obavy. Odpověď na to, co je víc, zda svoboda projevu, slova, nebo tolerance vůči jiné kultuře, která může situaci zneužít, se hledá velmi těžko.

V rozhovoru pro denik.cz uvedl prezident Miloš Zeman směrem k muslimům: „Pokud nedokážete přijmout pravidla hostitelské země, a vraždění novinářů rozhodně není přijímání pravidel, vraťte se domů do své původní vlasti.“ Co Vy na to?  

Naprosto s tím souhlasím. Měli by přijmout normy, které v této zeměpisné šířce platí. U nás nemůže být nikdo zastřelen nebo bičován za to, že má jiný názor. Na druhé straně nemůžeme vybombardovat Irák a pak se divit, že je v regionu nestabilita, která produkuje radikální myšlení. Radikální muslimové pak situace využívají.

Když jste u vojenského řešení, publicista Pavel Šafr například doporučil vyslání českých vojáků do boje proti Islámskému státu….

Možná by bylo vhodnější přestat dělat obchody se zeměmi, které prodávají Islámskému státu zbraně. Možná, že by bylo vhodnější blokovat politicky a diplomaticky země, které kupují ropu od Islámského státu. Bezpečnostní služby by měly mít zmapováno, které státy udržují kontakty s tímto nepřijatelným světem terorismu. Ptám se také, proč my pomáháme arabskému světu a bohaté arabské země nepomáhají vůbec? Neslyším, že by se ropné mocnosti nějak angažovaly.

Anketa

"Řekl bych jim: Pokud nedokážete přijmout pravidla hostitelské země (...), vraťte se domů do své původní vlasti." Tak by Miloš Zeman řešil otázku problémových muslimů. Souhlasíte s ním?

99%
1%
hlasovalo: 33673 lidí

Policie zpřísnila kontroly na pražském letišti na více linek. Premiér Bohuslav Sobotka upozorňuje na to, že protiteroristická opatření nesmí omezit občanská práva a svobody. Myslíte si, že je možné účinně se bránit proti terorismu a přitom neomezit občanská práva?

Rozumím tomu, co říkal pan premiér, a velmi si toho vážím. Na druhou stranu oprávněné zpřísnění pravidel v boji proti terorismu určitě povede k omezení demokratických principů a svobod. Rozumím filosofickému pojetí, které pan premiér akcentuje a prosazuje, ale v reálném životě dojde a už dochází k tomu, že se pravidla zpřísní. Svět by se nemohl terorismu jinak bránit. Musím strpět kontroly na letišti, je to součást přirozené obrany.

Jak vnímáte vztahy mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou a prezidentem Milošem Zemanem. Proč si myslíte, že premiér nepozval prezidenta na sjezd ČSSD? Domníváte se, že by ČSSD měla udělat nějaké změny ve svém směřování?

Rozhodnutí nepovažuji za dobré. Posledního sjezdu se pan prezident účastnil a bouřlivě mu tleskal celý sál. Já bych ho pozval a vážil bych si toho. A co se týká programu, ČSSD musí jasně říci, že je levicovou sociální demokracií a fungující stát musí na sjezdu pojmenovat. Není možné se spokojit s tím, že jsme na chvostu minimální mzdy v Evropě. ČSSD musí udělat všechny kroky proto, aby, pokud roste produktivita práce, měli z toho užitek právě ti, kteří pracují. Pro mě je velmi důležité, aby se stanovil cíl, jako je zvýšení minimální mzdy. Musíme lidem nastínit, že v případě, že ČSSD bude vládnout, tak se budou mít lépe a ne, že tu poroste množství dolarových milionářů a vedle těch osmi procent statistika vykáže 1,5 milionu lidí, kteří žijí na úrovni chudoby, přestože chodí do práce. Žiji v severních Čechách a mzdy jsou tu tak nízké, že lidé ze základní mzdou ještě musí žádat o dávky, aby mohli žít. Proto také navrhuji například to, aby lidé, kteří dojíždějí do práce v regionech, které mají vyšší nezaměstnanost než je 10 procent, mohli uplatnit paušální náklady na dojíždění jako odečitatelnou položku k dani a další opatření. 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…