Francie má strach z napadení chemickými zbraněmi. Generál Šándor nám k tomu řekl více a Zemanovi a dalším doporučuje...

19.11.2015 19:05

ROZHOVOR Někdejší náčelník Vojenské zpravodajské služby v ČR generál Andor Šándor si nemyslí, že jsme bezprostředně ohroženi teroristickým útokem z Islámského státu. Nabádá ale k utlumení protiislámských nálad.

Francie má strach z napadení chemickými zbraněmi. Generál Šándor nám k tomu řekl více a Zemanovi a dalším doporučuje...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andor Šándor

Francouzští politici se po prohlášení Islámského státu bojí napadení chemickými nebo biologickými zbraněmi, je jejich obava reálná?

Já bych tu hrozbu vůbec nepodceňoval, protože v arzenálu syrské armády tyto prostředky byly a Islámský stát se jich zmocnil. I když zas není tak jednoduché je použít. To není stejné jako opásat se jen výbušninou. Nicméně za islamisty přece bojují vysocí důstojníci bývalé Saddámovy irácké armády, včetně generálů, a ti to umí. Je přece všeobecně známo, že Irák chemické zbraně proti Kurdům už použil. Ty nynější hrozby islamistů jsou ale také formou jejich vychytralé psychologické války. Po tom, co udělali v Paříži, působí na nás ty jejich výhrůžky daleko intenzivněji. Chtějí rozsévat u nás i strach.

Jaká je obecně dostupnost biologických a chemických zbraní ve světě a u nás v ČR? Která z nich se nejvíce používá?

Sice není snadné je vyrobit, ale získat se mohou zvláště na Blízkém východě z těch rozpadlých nebo zaniklých států, jako jsou například Libye, Irák či Sýrie, které je měly ve svých arzenálech. Sýrie sice deklarovala, že už je zničila, ale nikdo to pořádně nekontroloval. A samozřejmě pro specialisty, třeba biology, to zas nebude až tak obtížné.

V poslední době měl použít chemické zbraně, konkrétně yperit, prezident Asad a jistě si i pamatujeme na případ z japonského metra, který zamořila sekta Om šinrikjó sarinem, nervově paralytickým plynem.

Myslíte si, že za dobu, co se o různých hrozbách hovoří, dokázala Evropa dostatečně posílit vlastní bezpečnost anebo ne?

Ten páteční útok v Paříži ukázal, že počet radikalizovaných muslimů je daleko vyšší, než mohou mít evropské státy stále pod kontrolou. Podle mě na to dobře zareagovali v Anglii, kde navýšili počet lidí ve zpravodajských službách o 1900. Ty peníze na bezpečnostní účely se musí vzít z jiných kapitol rozpočtu a je otázkou, jestli v ostatních zemích se to bez větších potíží podaří. V Česku bychom s tím měli asi problém. Ve Velké Británii zřejmě umí ty větší výdaje daleko lépe zdůvodňovat.

A co Česká republika, jsme dobře připravení? Je i pro nás ta hrozba aktuální?

Na to se velmi těžko odpovídá. Předně si nemyslím, že to riziko je u nás tak velké, i když vyloučit ho nelze. Česká republika není žádná mocnost, která by měla na Blízkém východě své zájmy. Už delší dobu také říkám, abychom se zdrželi protiislámských nálad, které jsou dost nebezpečné. Je přece hloupé například říkat, aby rozumný člověk zahodil korán. Některá hnutí u nás potom přímo na islám útočí, přestože Česká republika zatím nemá s islamisty větší potíže. U nás přece platí svoboda vyznání a takové slovní útoky jsou i podle našeho ministra spravedlnosti v rozporu se zákonem. Podobné nezodpovědné jednání nás může ve svém důsledku v budoucnu poškodit.

Náš prezident Zeman se už také vůči islámu několikrát dost zásadně vymezil. Jak jeho jednání v těchto případech hodnotíte?

Anketa

Bojíte se teroristického útoku na území České republiky?

hlasovalo: 13769 lidí

Vyjádření hlavy státu má vždy svoji váhu. Je trochu nešťastné, že pan prezident moc nerozlišuje mezi islámským terorismem a radikalismem. Takže to někdy vypadá, jako by byla jeho slova namířena proti celému islámu. On je velmi vzdělaný a inteligentní člověk, určitě ten rozdíl chápe, tak by byla možná na místě větší umírněnost. A to platí i pro mnohé další osoby. Přece nemůžeme říkat, že dvě miliardy lidí na světě, kteří ho vyznávají, jsou samí darebáci.

Domníváte se, že pokud by došlo k dalším teroristickým útokům v Evropě s velkým počtem obětí, vyvolá to tolik očekávanou pozemní invazi vůči Islámskému státu?

Pokud by někdy došlo k pozemní operaci, tak já jsem toho názoru, že Islámský stát musí porazit muslimské země z arabského regionu. My jim k tomu můžeme pomoci, pokud dostaneme zelenou od OSN, stejně jak se to událo při osvobození Kuvajtu v devadesátých letech minulého století Spojenými státy a koalicí evropských zemí. Nemohou to udělat jen západoevropská vojska, protože by si mnoho Arabů opět řeklo: vidíte, zase bojují proti nám, muslimům. Bohužel na Blízkém východě je ale mnoho protichůdných zájmů z okolních států, takže se ta osvobozenecká invaze nemusí v dohledné době podařit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…