Gazdík: Svět čeká hospodářský propad. Zeman je příjemný a inteligentní společník, jenže...

18.12.2014 12:53

ROZHOVOR Politický i ekonomický propad ve světě očekává v nadcházejících letech místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (STAN). I z názorů renomovaných vědců, například špičkového egyptologa Miroslava Bárty, usuzuje na to, že nás situace donutí ke „zjednodušení systému.“ V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také kritizoval chaos, neprozřetelnost české vlády a premiéra, který „se nepoučil.“ I když pochválil stabilitu Sobotkova kabinetu, pochybuje o svobodě v hnutí Andreje Babiše: „Je veřejným tajemstvím, že hnutí ANO nefunguje jako standardní politická strana, není řízeno příliš demokraticky.“

Gazdík: Svět čeká hospodářský propad. Zeman je příjemný a inteligentní společník, jenže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Anketa

Jaký byl dle vás rok 2014 pro Českou republiku?

11%
hlasovalo: 24532 lidí

Letos jste se kvůli rodině vzdal pozice předsedy hnutí STAN. Znamenalo to pro Vás zásadní změnu?

Určitě zásadní změnu pro mě znamenalo narození syna, ale co se týká pozice ve STAN vykonávám nadále práci místopředsedy. Navíc nový předseda se vzdal svého místa, takže musím plnit povinnosti statutárního zástupce hnutí Starostové a nezávislí. Rodina je pro mě ale zásadní priorita, omezil jsem mnohé jiné aktivity, například společenské povinnosti, a snažím se věnovat rodině, práci v Poslanecké sněmovně a bezplatně činnosti místostarosty.

Jak hodnotíte téměř rok vlády premiéra Bohuslava Sobotky? Co považujete za dobré a co za špatné?

Za dobré považuji, že vláda se zatím jeví jako stabilní. Má štěstí v tom, že se nacházíme v období ekonomického růstu, takže si může dovolit to, co předchozí kabinet nemohl, například přidat peníze seniorům nebo státním zaměstnancům. Negativní je, že má schopnost vytvořit stomiliardový deficit, nemyslí na zadní kolečka, nefunguje ve sněmovně a pak tam vládne spíš chaos. Přijímání zákonů je živelné, jsou často předkládány na poslední chvíli, přípravu materiálů vláda nestíhá. To mi vadí a myslím si, že se tento stav na kvalitě zákonů odráží, viz. vrácení zákona o DPH Senátem. Daňový chaos a nejistotu premiér Sobotka dříve kritizoval, ale teď dělá to samé, takže se z chyb předchozích premiérů rozhodně nepoučil.

Když hovoříte o vráceném zákonu, vicepremiér Andrej Babiš se nedávno v médiích pozastavoval nad tím, že mají senátoři jiný názor. Jak vlastně vnímáte pozici Andreje Babiše? Máte obavy z prohlubování kumulace jeho politické, ekonomické a mediální moci, případně z ohrožení demokracie?

Je veřejným tajemstvím, že hnutí ANO nefunguje jako standardní politická strana, není řízeno příliš demokraticky. Svědčí o tom i to, že momentálně nemá zvoleného žádného místopředsedu, což by byl celkem tristní stav v každém běžném politickém hnutí. Andrej Babiš se dostává do celé řady střetů. Myslím si, že teprve teď začíná chápat, o čem politika je. Využívá svých médií, což považuji za nebezpečné. Když došlo ke kumulaci politické a mediální moci, vždycky to dopadlo špatně. A opět mohu připomenout v této souvislosti Itálii a Berlusconiho. Kromě toho něco jiného pan Babiš říká, a něco jiného dělá, o čemž svědčí podoba státního rozpočtu. Říká, že chce šetřit a vybírat daně, přitom výrazně rozhazuje, což je v čase růstu špatně. Tak, jak se chová jako ministr financí, by se nemohl chovat jako šéf firmy.

Jak hodnotíte vystupování prezidenta Miloše Zemana, jeho činnost, výroky, zahraničněpolitické postoje v uplynulém roce?

Mohu jen zopakovat, že Miloše Zemana znám i z doby, kdy ještě nebyl prezidentem. Je to velmi příjemný a inteligentní společník. Mně bylo, je a bude vždy ctí diskutovat s ním na jakékoliv téma, zvlášť v případě, kdy spolu nesouhlasíme. Pravdou je ale i to, že spolu diskutujeme od doby, co se stal prezidentem a postupně se má slova ukazují jako pravdivá. Od začátku říkám, že úkolem prezidenta má být stmelovat občany, parlament, politiky, ale on to nedělá, což se začíná ve velkém měřítku projevovat. Je to strašná škoda, protože na začátku měl tento potenciál.

Jaký by měl být podle Vás prezident? Koho chcete na Hrad?

Obecně je úkolem prezidenta stmelovat systém, být tím, kdo zemi prospívá, potírá sám sebe, svou osobnost a více zdůrazňuje prezidentský úřad. Ten, ještě před amnestií Václava Klause, byl u nás ve velké tradiční úctě.

Co si myslíte o změně mezinárodní situace v uplynulém roce a co můžeme očekávat v roce 2015? Obáváte se přibližování a zesilování válečných konfliktů?

Velmi dobře a pravdivě situaci charakterizoval v jednom rozhovoru Karel Schwarzenberg, který řekl, že takový neklid, jaký je v Evropě, nebyl od druhé světové války. Ať jde o situaci na Ukrajině, v Rusku, ohrožení Islámským státem, napětí se stupňuje. My politici bychom neměli občanům lhát, tak jak to dělají některé strany vládní koalice. Měli bychom jasně říci, že ekonomika, politická stabilita nepůjde neustále nahoru, že budeme rádi, když ji udržíme ve stavu, jakém je. To by byl velký úspěch. Je pravděpodobné, že svět v nejbližších letech čeká ekonomický i politický propad. Můj přítel profesor Bárta, egyptolog, tomu říká pokus o zjednodušení systému, který vždy v historii probíhal. Dnešní stav v Evropě může částečně připomínat rozpad Římské říše. Varují nás klimatologové, sociologové, energetici. Není to názor jen jednoho vědce. Politici by situaci měli věnovat více pozornosti, naslouchat nejen ekonomům, ale i těm, kteří mají širší přehled a vidí svět v souvislostech. Každý z nás by měl být na byrokratickém systému co nejméně závislý. Měli bychom vytvářet rodiny, které fungují a výrazně více času, peněz věnovat výchově dětí a vzdělávání. Naše školství výrazným způsobem za poslední desetiletí upadlo. Učitele drtí obrovské množství byrokracie místo reálné výchovy. Ministerstvo školství i inspekce nefungují příliš dobře a žijeme stále z toho, jak bylo tradičně dobré české školství ve 20. století.

Takže předpokládáte bankrot nebo kolaps ekonomik?

Rozhodně nemám žádné katastrofické vize. Svět ale nemůže žít neustále na dluh. Navíc, když se vrátím zpět do Česka, dnes už je většina naší společnosti neproduktivní. To jsou věci, které nás do budoucna donutí systém výrazně zjednodušit. V mém pojetí je kolaps pouze zjednodušení systému. Evropa žila několik desetiletí v období relativního klidu a pokoje, náš svět je ale velmi složitý, byrokracie už začíná spotřebovávat sama sebe místo toho, aby státy pečovaly o občany a místo tradičních institucí jako je rodina a okruh přátel, ve všem spoléháme na stát, který nebude v krizových situacích schopen vykonávat všechny funkce. Málokdo si to uvědomuje. Před čtrnácti dny byla teplota kolem nuly, pršelo a vznikla kalamita neuvěřitelného rozsahu. Prosím, zkusme si představit, že by týden nešla elektřina. Jak bychom reagovali? Nechci přivolávat katastrofické scénáře, ale mně prostě vadí, že nemyslíme na zadní kolečka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…