Gazdíkův poslanec ze severu plánuje ušetřit miliardy. A ocenil národ, který prokoukl Zemana

06.12.2013 20:35

ROZHOVOR Pokud nová vláda splní jen polovinu ze slíbeného, čekají nás nejlepší roky. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl opoziční poslanec TOP 09 a Starostů a semilský starosta Jan Farský. Vyjádřil se i k poklesu popularity Miloše Zemana, odkazu Václava Havla či zákonu o Registru smluv, jehož návrh nedávno znovu předložil ve sněmovně.

Gazdíkův poslanec ze severu plánuje ušetřit miliardy. A ocenil národ, který prokoukl Zemana
Foto: redakce
Popisek: Mgr. Jan Farský, poslanec Sněmovny PČR za TOP 09, starosta města Semily

Anketa

Kterého českého prezidenta máte nejraději?

hlasovalo: 27897 lidí

Opět jste v Poslanecké sněmovně předložil zákon o Registru smluv. Napoprvé se nestihl projednat. Věříte, že bude zákon schválen i přesto, že se vám k jeho podpoře zavázalo 78 poslanců?

Jsem přesvědčen, že schválen bude. Nerozhoduje, kolik poslanců podepíše návrh, ale kolik poslanců hlasuje pro zákon. A tam věřím, že kolegové své hlasy připojí.

Proč tento zákon potřebujeme?

Zákon odhalí všechny toky financí ve veřejné správě. Jejich útratu zefektivní, případně k nesmyslným nákupům vůbec nedojde. Na Slovensku přinesl úspory v desítkách procent. To by u nás znamenalo uspořené desítky miliard. Politikům také znemožní ovládat lidi kolem sebe prostřednictvím veřejných financí.

Zástupci obcí a měst nicméně kritizují v novele například povinnost zveřejňovat vedle smluv objednávky a faktury. Nebude to příliš velká zátěž pro obecní administrativu, jak z hlediska časového, tak i finančního?

Současné informační systémy umožňují toto zveřejnění automatizovat. K žádnému nárůstu práce tak vůbec nemusí dojít. Záleží jen na vůli zástupců měst.

A jak vyvrátíte argument, že se konkurence může díky zveřejněným smlouvám dostat k citlivým údajům, pokud jde o obchodní společnosti vlastněné obcemi?

Žádné takové citlivé údaje nejsou. Pokud by nějaké takové byly a měly pro konkurenci jakoukoli hodnotu, už by si je vyžádaly podle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Společně s kolegy z TOP 09 jste také předložil návrh ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti. Co zákon ve stručnosti říká?

Že politici nemohou bez limitů zadlužovat stát, kraj, obec. Že si nemohou kupovat svoji popularitu na dluh. Nastavuje limity a osobní odpovědnost politiků za hospodaření. Pokud zatíží rozpočty příliš, bude jim například automaticky o 20 % snížen plat.

Fakt, že ani na čtyři pokusy nedokázali poslanci zvolit čtvrtého místopředsedu Poslanecké sněmovny, hodnotí Miroslav Kalousek jako neschopnost, a proto je podle něj v ohrožení i rychlejší schválení státního rozpočtu na příští rok. Souhlasíte s těmito výroky?

Je to neschopnost. Neschopnost dodržet slovo. Pokud někdo doufal, že volby změní politickou kulturu k lepšímu, tímto se ukazuje, že se tak bohužel nestalo. Předsedové jednotlivých klubů podali ruku na to, že pana Gazdíka volit budou. A následně jejich slovo neplatilo… Rozpočet schválen bude. Na rizika upozorníme, ale obstruovat nebudeme.

Jak vnímáte debatu kolem lustračního osvědčení Andreje Babiše? Například Hana Marvanová je přesvědčena, že zásadnější než (ne)spolupráce Babiše s StB je rozhodnutí voličů. Jiní pozorovatelé naopak tvrdí, že "v demokratické zemi estébák do vlády nepatří".

Rušit narychlo lustrační zákon po více než dvaceti letech jeho platnosti je účelová záležitost. Jsem osobně příznivcem toho, aby platil i nadále a skončil s koncem posledního estébáka. Pokud se někdo ohnul v zájmu vlastního prospěchu před zločineckou mocí a aktivně jí pomáhal, nemohu si myslet, že by se nedokázal ohnout znovu. To je z mého pohledu diskvalifikace k výkonu státní správy. Nejsem tak už přesvědčen o volených funkcích. Pan Babiš byl zvolen, měl by mít šanci nést odpovědnost za sliby, které svým voličům dal.

Mění se dle vás postoj Čechů k minulému režimu?

Vše se v čase vyvíjí. I postoj Čechů k minulému režimu. Jsem moc rád, že se poslední dobou objevují i nezlehčující seriály a dokumenty, jako je České století, které ukazují, že tato doba nebyla jen o železné oponě a nesvobodě, ale že se režim nezastavil ani před vraždami.

Co si myslíte o tom, jak se dnes nakládá s odkazem Václava Havla?

Každý s ním nakládá, jak uzná za vhodné. Někdo ho i zneužívá. Neexistuje autorita vykladače.

Čím si vysvětlujete rapidní pokles popularity prezidenta Miloše Zemana? Po devíti měsících v úřadu ho hodnotí kladně jen 15 procent občanů.

Inteligencí českého národa.

Jaké jsou vaše výhledy do budoucna pro Českou republiku v souvislosti s rodící se vládní koalicí?

Pokud splní jen polovinu ze slíbeného, čekají naši zemi nejlepší roky. Zatím jsem ale jen svědkem debat o církevních restitucích, které změnit nelze, o rušení lustračního zákona, což je osobní zájem jednotlivce, a shody na tom, že se daně nebudou příští roky měnit. A rodící se koalice prosazuje rozpočet, který zbytečně zadluží tuto zemi...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…