Generál Blaško: Kde uprchlíci berou peníze? Copak nemáme dost svých nezaměstnaných? Jsme líní, všemu vládne mamon. Dělají z nás stádo

22.07.2015 4:48

ROZHOVOR Řešením problémů s Islámským státem by byla mohutná pozemní operace, ale chce ji někdo? Někdy si myslím, že spojenci sami sobě nerozumějí a nevědí, co chtějí. Takto smýšlí generálmajor v záloze Hynek Blaško. Pro ParlamentníListy.cz se vyjadřuje o uprchlících, radikalismu, neschopnosti EU a západní civilizace.

Generál Blaško: Kde uprchlíci berou peníze? Copak nemáme dost svých nezaměstnaných? Jsme líní, všemu vládne mamon. Dělají z nás stádo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generálmajor v záloze Hynek Blaško

Co si myslíte o současných masivních vlnách uprchlíků do Evropy?

Jsem přesvědčen, že jsou tyto vlny uměle vyvolávány skupinami, které si na té takzvané migraci těžce mastí kapsy. Nedávno jsem kdesi četl příběh jednoho migranta, který popisoval svoji strastiplnou cestu do vysněného ráje. Ta cesta ho přišla skoro na 15 000 amerických dolarů. Kladu si otázku, kde i ti ostatní berou v průměru 2 500 dolarů na to, aby mohli zaplatit převaděčům, když známe ekonomickou situaci lidí v zemích, odkud pocházejí. Navíc Evropská unie sama dost přispěla k této situaci svojí rozháraností, politikařením a neschopností řešit problémy. Říká se tomu Unie, ale v podstatě je v ní v krizových situacích každý sám za sebe. Podívejme se na Itálii, Řecko, Turecko, Maďarsko a podobně. Na země, přes které se valí vlny uprchlíků.  

Do jaké míry se s nimi do Evropy dostávají různá rizika? Jak by se Česko mělo k těmto migrantům postavit?

Samozřejmě že tito lidé jsou při vší úctě rizikem ať už zdravotním či bezpečnostním. S nimi přichází i jejich vnitřní postoj k životním hodnotám, jež se diametrálně liší od těch evropských, a ať se to pánům politikům líbí nebo ne, rovněž představují obrovský sociální problém. Jestli někdo říká, budeme si vybírat a přijmeme jen ty, kteří pro nás nejsou rizikem, dáme jim práci, bydlení, štědré sociální dávky a podobně, pak jim nebo nám vědomě lže. Copak máme málo svých vlastních problémů s počty nezaměstnaných a potřebujeme dále zvyšovat rozpočet Ministerstva práce a sociálních věcí? Co tím kdo sleduje? Další půjčky pro státní rozpočet?

Slyšel jsem nespočet řešení. Vojáci na hranicích Česka odhánějící uprchlíky, zabrání kusu Libye, kde se vybuduje velký utečenecký tábor se školami, anebo to brát fatalisticky jako historicky opakované stěhování národů. Jaká varianta vás nejvíce oslovuje anebo jakou máte vlastní?

Pokud se EU bude uvnitř neustále dohadovat, jak problém řešit, vyřeší se sám tím, že migranti prostě budou tady a budou chtít také žít. Kde na to jednotlivé země vezmou prostředky v jejich napjatých státních rozpočtech, toť otázka. Rychlé řešení situace dnes neexistuje. Snad jen vozit je zpátky.
 
Proč nejsou USA se spojenci schopny zcela zničit Islámský stát, když se s režimem Saddáma Husajna vypořádaly i s pomocí nepravdivých tvrzení celkem rychle?

Z toho, jak se dnes situace vyvíjí, vyplývá, že řešením by byla mohutná pozemní operace. Chce ji ale vůbec někdo podniknout?  

Do jaké míry jim tento stav vyhovuje?

Nevím, protože v mnohých ohledech některým tahům na politické šachovnici vůbec nerozumím a někdy si myslím, že už oni sami sobě nerozumějí. Nevědí, co vlastně chtějí.

Skoro každý rok zabijí drony, bezpilotní letadla anebo satelitně naváděné střely nějakého nového vůdce al-Káidy, ale vždy vstanou noví bojovníci. Čím to podle vás je?

Podívejme se do historie, jak se řešilo sražení nacistického Německa na kolena. Masivní bombardování mělo zničit výrobní kapacity a vůli obyvatelstva dále podporovat režim. Co se stalo, vše možné i nemožné ukryli pod zem a obyvatelstvo začalo spojence za to utrpení nenávidět a více se semklo. Za vším stojí ideologie, která zjednodušeně řečeno produkuje radikalismus, nenávist jednoho proti druhému a tak dále.

Neměla by v tomto případě jednotně zasáhnout Evropská unie, která má IS takřka za dveřmi?

Tato EU? Tato byrokratická instituce může proti něčemu zasáhnout? Ještě tak se dohadovat o pomazánkovém másle, to jim jde.
 
Nemyslíte si, že by se Evropa založená na západních, tedy demokratických a křesťanských hodnotách, mohla zhroutit?

Myslím, že si o to koledujeme již dlouho. Všemu vládne mamon. Pojmy jako čest, poctivost, obětavost, vlastenectví přestaly existovat. Zničili jsme zemědělství. Likvidujeme ornou půdu stavěním gigantických hal pro překupnictví. Stavíme satelity, kde se v podstatě nedá žít. Mrháme potravinami. Jsme líní. Přestali jsme se zajímat o dění kolem sebe a dopouštíme, aby se z nás dělalo stádo potřebné jedenkrát za čtyři roky pro určitou skupinu takzvaných vyvolených. Dopouštíme, abychom byli ohlupováni médii, jež z nás dělají stádo bez vlastního názoru papouškující tu či onu floskuli nějakého rádoby superpolitika. Dopouštíme, aby se snižovala úroveň školství, aby se nám podsouvaly různé tendenční výklady historických událostí a jejich souvislost s dneškem. A tak dále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…