Generál Blaško drtivě o generálu Pavlovi a „agentech“ jménem Merkelová a Juncker

05.07.2016 11:05

ROZHOVOR Nebude vítězů, budou jen poražení. S takovým zdrcujícím závěrem přemýšlí generálmajor v záloze Hynek Blaško nad možností třetí světové války. Pro Parlamentní.Listy.cz se vyjádřil i k tématům summitu NATO ve Varšavě či připravenosti evropských armád.

Generál Blaško drtivě o generálu Pavlovi a „agentech“ jménem Merkelová a Juncker
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generálmajor v záloze Hynek Blaško

Ve Varšavě, podle níž byl kdysi pojmenován vojenský pakt zemí východního bloku, se bude nyní konat summit NATO. Je NATO stále zárukou bezpečí pro postsocialistické země?

Začínám mít stále silnější dojem, že Vojenský výbor NATO se svojí činností a prohlášeními přiblížil, ne-li splynul s Evropskou komisí. Zapomíná ve svých plánech na nedávnou historickou zkušenost členských zemí a vytváří obraz apokalypsy války s Ruskem. Vše je řízeno z Moskvy, která má všude své agenty. Odchod Velké Británie z EU, neboli Brexit, je jistě dílem promyšlené a sofistikované propagandy Moskvy. Juncker a Merkelová jsou agenty zcela nepochybně, protože svojí politickou činností uvrhli Evropu do chaosu, který Moskvě určitě vyhovuje. A co naši politici? Jsou nebo byli agenty Moskvy, když ukrajovali z armádního rozpočtu až dosáhl úrovně pod jedno procento HDP, propouštěli vojenské profesionály, dopustili, aby dnes byla Armáda České republiky ve stavu v jakém je? To, co pro obranu naší země vykonali, Moskvě vyhovuje a nedivím se obavám amerických generálů z možného scénáře vývoje událostí. Summit jistě tuto činnost Moskvy odsoudí a ve svých závěrech bude zavazovat jednotlivé členské země, aby urychleně opravily rozpočty a vydaly dvě procenta HDP na vojenské výdaje a zahájily tak přípravu na možný válečný konflikt s Ruskem.

Nyní bez ironie dodávám, že podle dokumentů NATO je každá z členských zemí povinna zabezpečit obranu svého výsostného území a mít pro to dostatek sil a prostředků. Teprve v případě rozvoje konfliktu by přišly síly NATO pomoci odrazit případného agresora. Do tohoto moc nezapadá současný stav české armády se svým nefunkčním systémem velení a řízení vojsk, dlouhodobě neřešenými vnitřními problémy umocněnými narychlo přijatým zákonem 221, což nevyřeší ani změkčování požadavků na náborované  vojáky. Také ztrátou konkurenceschopnosti na trhu práce, problémy v systému výcviku a přípravy důstojníků, které potvrdil případ střeleb, kdy došlo ke zmrzačení vojáka, s nesnázemi v logistickém zabezpečení vojsk a tak dále.
 
Mělo by se tam projednávat navýšení vojenského kontingentu v Pobaltí. Je to dobrý plán?

Každá akce vyvolá reakci. Vyhrožuje snad Moskva anexí pobaltských států? Proč je nezbytně nutné vyvolat napětí v oblasti? Strpí vůbec pobaltské státy rozsáhlé vojenské kontingenty na svém území se všemi důsledky, které z pobytu cizích vojsk plynou? Co pro svoji obranu dělají samy, kolik prostředků vynakládají na svoji obranu?

Na případný ruský útok na pobaltské republiky by NATO nestačilo zareagovat dostatečně rychle. Ruské jednotky by hlavní města Litvy, Lotyšska a Estonska obsadily v rozmezí 36 až 60 hodin, tvrdí velitel amerických pozemních sil v Evropě Ben Hodges. Souhlasíte?

Velitel pozemních sil, na rozdíl od jiných, pečlivě vyhodnotil zpravodajské informace a vydal toto prohlášení. Otázkou je, co by Rusko tímto aktem získalo? Domnívám se, že by pro něj škody byly nesrovnatelně vyšší než zisk.

Do jaké míry může Brexit ohrozit fungování NATO?

EU není NATO a NATO není EU. Brexit NATO neohrozí, tedy pokud Velká Británie nebude chtít ukončit i členství v NATO.

Prezidentský kandidát Donald Trump vyzývá, že by měli Evropané zvýšit své armádní rozpočty. Přední americký stratég George Friedman prohlásil: „Jedním z problémů v NATO je, že je rozděleno na dvě části – Američany, kteří mají vojenskou moc, a Evropany, kteří mají názory. Z toho už jsme unaveni. Evropanů je 500 milionů, Američanů jen 300 milionů. Máte větší HDP než my, a proto očekáváme, že budete mít armádu stejně silnou a schopnou, jako je ta naše. Tento bod je v našem vztahu velice důležitý, nemůžete mít vojenskou alianci, pokud nemáte armádu.“ Jak vnímáte volání Američanů po větším zapojení evropských zemí do činnosti NATO?

V souvislosti s těmito proklamacemi se naskýtá otázka: „Proč jste vy Američané dovolili evropským politikům, aby se vrhali na armádní rozpočty jako na záložní fondy krytí ekonomických problémů?“ Dnes se tedy nedivte, že armády členských států a jejich vojenské rozpočty jsou na úrovni, kterou kritizujete. V souvislosti s tím mě napadá výrok jednoho z hlavních funkcionářů Vrchního velitelství spojeneckých sil v Evropě (SHAPE): „Evropa má přes dva miliony mužů ve zbrani a je pro ni problém postavit kontingent o síle 60 000 vojáků!“

Předsedou Vojenského výboru NATO je generál Petr Pavel. Myslíte si, že jeho funkce hodně zvýšila prestiž Čechů ve světě?

Prestiž Čechů nevytváří jeden člověk, ale my všichni občané této země. Jeho postavení je výsledkem zákulisních vyjednávání a určitého záměru, pro který se právě on hodil.

Co si myslíte o jeho prohlášení, že největším nepřítelem je Putinovo Rusko?

Myslím si, že toto jeho prohlášení je vyjádřením právě toho záměru, pro který se on hodil. Po počátečním nadšení z jeho funkce jeho zářící hvězda v očích občanů Česka poněkud pohasla.
 
Romský aktivista a bývalý voják Karel Holomek ohledně Pavla prohlásil,: „Voják, který dokáže sloužit ve dvou naprosto rozdílných režimech a nijak příliš mu to nevadí v kariéře ani vnímání vlastní identity, je žoldnéř. Není to ten typ vlastence, který brání hodnoty, o nichž je přesvědčen. Takový člověk může být dobrým, statečným i výkonným vojákem, jen nesmí moc mluvit o morálce a vlastenectví.“ Co vy na to?

Pan Holomek se mýlí a poněkud je v rozporu s definicí pojmu žoldnéř. Nechce se mi s ním polemizovat, protože on není zrovna tím člověkem, který by měl moralizovat druhé a ohánět se vlastenectvím.

Přemýšlel jste někdy o tom, jak by vypadala a jak by skončila třetí světová válka?

Bohužel, přemýšlel, a bylo to velmi zdrcující. Vše shrnu do tohoto závěru – nebude vítězů, budou jen poražení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…