Generál: Jsme krok před katastrofou

07.09.2017 11:22

ROZHOVOR Britští vědci, kteří říkají, že svět je minutu a půl před apokalypsou, mají podle exministra obrany a bývalého velvyslance České republiky v Rusku Miroslava Kostelky nejspíš pravdu. „Velmoci místo toho, aby se společně dohodly, jak si budou pomáhat při řešení korejské krize, tak si blokují diplomatické objekty. Pro svět je to nebezpečné a může to vyústit ve velkou katastrofu,“ varuje bývalý ministr obrany v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Generál: Jsme krok před katastrofou
Foto: army.cz
Popisek: Generál Miroslav Kostelka v době jmenování ministrem obrany

Severní Korea uskutečnila už svůj šestý test jaderné zbraně, tentokrát nejsilnější od roku 2006, čímž popuzuje nejen Spojené státy americké a Jižní Koreu, ale i další asijské státy – Japonsko a Čínu. Proč to podle vás Kom Čong-un dělá? Co tím sleduje?

Samozřejmě rozšíření států, které vlastní jadernou zbraň, je vždycky nebezpečné. To, že se Severní Korea chová, jak se chová, je možné si vysvětlit nějakým historickým hlediskem, že má zkušenost z korejské války a že lidé tam jsou tak indoktrinovaní propagandou, že nemají jinou možnost než zbrojení, protože si myslí, že tím dosáhnou větší bezpečnosti. Fakt je, že získáním jaderné zbraně a schopnosti ji použít získává status jaderné síly, svým způsobem to jejich bezpečnost zvyšuje. Pokud předpokládáme, že jsou natolik rozumní, svéprávní a schopní, aby tuto zbraň nepoužili jako první. Pro svět je to nebezpečné a podle mého názoru to může vyústit ve velkou katastrofu.

Anketa

Babiš byl vydán. Kolik dostane dle vás hnutí ANO v podzimních volbách?

2%
5%
1%
2%
4%
9%
77%
hlasovalo: 14170 lidí

Je to nebezpečnější i vzhledem k tomu, že v Severní Koreji  je totalitní režim, takže o použití jaderné zbraně může rozhodnout, když ne jeden člověk, tak úzká skupina lidí?

Problém je v tom, že tuhle otázku není možné zodpovědět. Protože my, co se dozvídáme o Severní Koreji jen z médií, můžeme být také mediálně masírováni, protože se mluví o nejtužším režimu apod. I ve mně tyto informace vyvolávají dojem, že je to nejtužší, diktátorský režim, ale nemohu to objektivně potvrdit. Já si to myslím, ale moje myšlení je deformováno tím, co o tom zveřejňují média. Ale pravděpodobně to nebude stát, ve kterém bych chtěl žít.

Co si myslíte, chtějí Severokorejci využít vlastnictví zbraní opravdu jen jako hrozbu, tedy na jakousi psychologickou obranu, jako prevenci, aby je nikdo neohrožoval? Ale když už svět ví, že jadernou zbraň mají, proč mají stále potřebu dělat nové a nové jaderné pokusy a zvyšovat tak napětí v oblasti?

Státy mají své zájmy. Zájmem Severní Koreje je zřejmě zvýšit svoji roli pro případné vyjednávání. Korea není žádný bohatý stát, na počet obyvatel má poměrně velmi nízké HDP, v minulosti tam byly velké problémy s hladomorem. Podle mého názoru chce Korea zlepšit své postavení na mezinárodní scéně, bohužel právě tím, že získává jaderné zbraně. Podle mne by to pak vyústilo v nějaké požadavky třeba pro humanitární pomoc.

Říkáte, že to ale může vyústit ve velkou katastrofu. Jakým způsobem je možné tomu zabránit? Jsou podle vás ekonomické sankce, o které žádají Spojené státy americké další velmoci, například Rusko a Čínu, účinným nástrojem? 

Neznám Severní Koreu, jak by bylo třeba, pro přesné zodpovězení této otázky. Pokud jsou tamní obyvatelé vychováváni desetiletí v nějakém duchu, v nějakém politickém přesvědčení, myslím, že je nějaké sankce příliš nezlomí. Ruský prezident Putin říká správně, že „budou klidně žrát trávu, ale nesejdou z cesty, která jim zajišťuje jejich bezpečnost“. Nevím, jaká je v Severní Koreji situace mezi prostými lidmi. Pokud jsou tak zfanatizovaní politikou Kim Čong-una, tak sankce nepomohou. Američané mají vždycky snahu destabilizovat nějaký stát zevnitř. Zkoušeli to v Rusku, zkoušeli to jinde, ale nejsem si jist, že se jim to v případě Severní Koreje úplně povede. Možná, že miliony Korejců zemřou, ale na tu vrchnost to nebude mít žádný vliv. Ale neznám tamní situaci, možná tam jsou vnitřní síly, které by se proti tomu postavily. Ale podle informací, které jsou dostupné, o tom pochybuji.

Je pravda, že ekonomické sankce nebyly úspěšné ani v případě Ruska, pokud tedy bylo jejich cílem dosáhnout klidu zbraní na východní Ukrajině nebo dokonce navrácení Krymu.

Rusko to v podstatě nahnalo do náruče Číny a ke snaze rozvíjet vlastní technologie.

Když tedy podle vás ekonomické sankce nefungují ani v případě tak chudého státu, jakým je Severní Korea, jak jinak než vojensky je možné donutit jejího vůdce Kim Čong-una, aby přestal s jadernými a raketovými pokusy, nebo zbraně dokonce nepoužil? Nedojdou Spojené státy americké přece jen k vojenskému řešení?

Někdo psal, že v Americe ženou prezidenta Donalda Trumpa do války generálové. Ale já si myslím, že generálové to určitě nejsou. Vojáci většinou znají, jaké mohou být důsledky a následky nějaké války. Spíš to jsou ti jestřábi v americkém Kongresu, kteří možná takové znalosti nemají. 

Vy jste diplomat i voják, jaká je tedy podle vás cesta, jak této katastrofě předejít? Každopádně se snažit v rámci možností o co nejvíc diplomatické řešení bez použití ozbrojených sil?

Pokud to skončí válkou, nebude to válka Spojených států proti Severní Koreji nebo válka Jižní Koreje proti Severní Koreji, protože Jižní Korea by dopadla stejně jako Severní Korea, pravděpodobně by byla velmi silně poškozena, ne-li zničena. A nevím, kdo by si vzal na odpovědnost případné použití jaderných zbraní. Doufám, že Spojené státy ne, alespoň určitě ne jako první. I když například jeden jihokorejský analytik hodnotil, že v případě války je jedinou možností použití jaderné zbraně proti Severní Koreji, protože jinak není možné konvenčními zbraněmi zaručit nějaký jistý výsledek. A to by byla tragédie. Blízkost Číny a Ruska nebezpečí ještě zvyšuje. 

Proč podle vás Rusko a Čína, na které je Severní Korea hodně závislá, stále stojí za Severní Koreou? Putin sice odsoudil severokorejský jaderný test, ale současně upozornil, že vůdce KLDR Kim Čong-un nemá jinou možnost pro udržení své pozice než strašit zbraněmi a zajišťovat si respekt pokusy s raketami.

Oni mají také svoje zájmy. Přístup Spojených států vůči Číně a hlavně vůči Rusku je takový zvláštní. Jako kdyby jeden kopal toho druhého do kotníku a zároveň ho prosil, aby mu pomohl. Takže v tom hrají roli zájmy jak Ruska, tak Číny a Spojených států.

Takže si nemyslíte, že by Spojené státy americké zvolily dobrou taktiku, kdyby reagovaly na sílu větší silou, na hrozbu větší hrozbou?

Když Severní Korea ohrožuje supervelmoc, tak na to supervelmoc reaguje podrážděně. Záleží také na mentalitě Američanů, kteří si myslí, že jsou supervelmocí a že je jejich cílem rozhodovat, jakým způsobem se bude vyvíjet svět. Při svém nástupu prezident Trump řekl, že Amerika nebude vnucovat státům jejich způsob života. Od té doby se hodně změnilo. Situace, v jaké Trump je, popírá slova, která pronesl ve své inaugurační řeči. Jsme zpátky, Spojené státy budou opět fungovat jako arbitr „elegance“.  

Ale tady přece nejde jen o nějaké vměšování Spojených států do záležitostí jiné země, tady jde o reálnou hrozbu ze strany Severní Koreje. V létě po výhrůžkách amerického prezidenta Donalda Trumpa Kim Čong-un tvrdil, že když bude chtít, může zasáhnout americký tichomořský ostrov Guam, a dokonce i kontinentální Spojené státy.

Jestli se Severní Korea domnívá, že společné cvičení Spojených států amerických a Jižní Koreje ji nějakým způsobem ohrožuje, jestli má nějaké informace o tom, že by někdo usiloval o likvidaci tamního režimu, pak by bylo logické, že se bude chtít zabezpečit. Jestli je nemá, pak je jediné vysvětlení, že se zbláznili. Ale v realitě to tak nebývá.

Kdyby došlo na Korejském poloostrově k nějakému ozbrojenému konfliktu konvenčními zbraněmi, myslíte si, že by nepoužila Severní Korea jadernou zbraň jako první?

Pokud by nehrozila úplná likvidace Severní Koreje, tak by ji Kim Čong-un nepoužil, protože se domnívám, že jaderné zbraně nejsou určeny k použití jako první. Slouží k tomu, aby se odstrašil protivník a rostla schopnost státu udržet svoji bezpečnost a naplňovat svoje zájmy. Ale nikdo nezaručí, že Kim Čong-un nebude odpovídat jadernými zbraněmi. Vždyť se odhaduje, že už má třicet jaderných zařízení.

Evropa má vlastní zkušenost třeba s Mnichovem, že diktátoři berou ústupky jako slabost. A jako se to vymstilo mnohokrát v historii, nemůže se obava z konfliktu se Severní Koreou a snaha se mu vyhnout také obrátit proti Spojeným státům?

Problém je v tom, že byla jiná situace a jiné možnosti. V té době neexistovaly jaderné zbraně. Ale je pravda, že zlu se ustupovat prostě nemá, ale zase začínat válku je riskantní.

Je teoreticky možné, že by se v takovém případě podařilo omezit válečný konflikt jen na Asii, nebo je prostě velmi pravděpodobné, že by se z něj stal celosvětový konflikt?

Já nevěřím, že by se to omezilo jen na oblast Asie. Už proto, že při použití jaderných zbraní nejde jen o destrukci v místě zásahu, ale o další následky, které radioaktivní zbraně mají, například radioaktivní spad. Já neznám přesně, jaké jsou v Asii směry větrů, ale pokud by mířily na pevninu, což je velmi pravděpodobné, tak by byl zasažen třeba i jih Číny. A ta by na to musela nějak reagovat. Možná by se to dotklo i Ruska. Určitě by do toho museli vstoupit Japonci, protože by jim šlo o krk. Jihovýchodní Asie by byla rovněž v ohrožení. Mohlo by to přerůst v konflikt, který by byl výrazně větší než jen omezený na Spojené státy, Korejce a dejme tomu Japonce. 

Takže by k tomu došlo, i když existují zbraně s omezenějším a přesnějším účinkem? 

Ty samozřejmě existují. Ale Jižní Korea je proti vojenskému řešení zcela pragmaticky. Soul leží jen pár desítek kilometrů od hranic se Severní Koreou. Severní Korea má i dostatek konvenčních prostředků, aby zasáhla tu nejvíc obydlenou část Jižní Koreje. Evakuovat tolik milionů lidí z této oblasti by asi nebylo příliš reálné. Takže by došlo minimálně k destrukci Jižní Koreje. Fakt je, že Severní Korea drží v šachu Jižní Koreu, která je spojencem Spojených států. A má možnost zaútočit i na Japonsko. 

Když mluvíte o oprávněných obavách sousedů Severní Koreje, souhlasíte s názorem, že jediným viditelným výsledkem severokorejských jaderných a raketových pokusů je rostoucí nedůvěra asijských spojenců vůči Spojeným státům a že toho chtěl Kim Čong-un dosáhnout?

Nevím, jestli Kim Čong-un přemýšlí takhle daleko. Těžko posoudit. Jestli ovšem myslí, že když Spojené státy nezačnou válku, sníží se jejich reputace, je to podle mého názoru spíš naopak. Každopádně situace eskaluje.

Myslíte si, že ozbrojený konflikt se Severní Koreou je skutečně pravděpodobný? V minulosti už přece byly vážné mezinárodní konflikty, které hrozily přerůst v jaderný konflikt. Například v šedesátých letech minulého století vypukla tzv. karibská krize, ale nakonec přece jen v ozbrojený konflikt nepřerostla.

To byl trochu jiný případ, protože v Kubánské krizi proti sobě stály Sovětský svaz a Spojené státy americké. To byli dva aktéři, kteří se domluvili na nějakém rozumném řešení. Američané stáhli jaderné rakety z Turecka a Rusové z Kuby. V tomto případě není co stahovat, je to situace podle mého názoru velmi nebezpečná. A já v současné době nejsem schopen vůbec odhadnout, jakým směrem se to bude vyvíjet. Jestli to bude válečná varianta, tak to bude tragédie pro celý svět. Jestli to bude řešení mírové, můžeme si všichni oddechnout. 

Kolik procent dáváte těmto variantám?

To nejsem schopen říci. Byl bych rád, kdyby to bylo sto k nule. Domnívám se, že ani Spojené státy ani Severní Korea nejsou ještě natolik nasměrovány, aby nastala ta válečná varianta. Alespoň tak doufám. Ale obávám se, že nějaké sankce v tomto případě nepomohou. Ovšem válka by byla krajním a velmi nebezpečným řešením pro celý svět.

Byli jsme vůbec někdy ve více než sedmdesáti letech od poslední světové války tak blízko nebo dokonce blíž dalšímu celosvětovému konfliktu?

Britští vědci, kteří udržují hodiny posledního soudu, kdy 12 hodin znamená apokalypsu, začátkem roku posunuli hodiny z 11:57 na 11:58:30, tedy o minutu a půl dopředu. Pokud to tak je, je situace ve světě skutečně nejhorší od doby, na kterou se ptáte. Minuta třicet před globální katastrofou. Spojené státy americké se nejsou schopny dohodnout s Ruskem. Terorismus, i když se proti němu bojuje, nevymýtíme. Třeba Islámský stát nebo jeho myšlenky se objeví zase někde jinde. Bojuje se na různých místech ve světě. Je kritická situace na Korejském poloostrově. Svět je dnes nebezpečnější než dřív, když byl bipolární. Takže situace není růžová ani jednoduchá. 

I mnozí odborníci poukazují na to, že je celý svět v obrovské krizi, například v souvislosti se střetem civilizací, takže dřív nebo později bude muset dojít k nějaké katarzi. Ale upozorňují, že v historii byla obvyklou katarzí právě válka. Není to tedy skutečně nevyhnutelné?

Lepší na to nemyslet. Ale zatím není vidět nějaké smysluplné řešení. Velmoci místo toho, aby se společně dohodly, jak si budou pomáhat při řešení korejské krize, tak si blokují diplomatické objekty. To je pro ně asi větší problém než boj proti islámu a narovnání na Korejském poloostrově.  Ta situace skutečně nebezpečná je. Britští vědci asi mají pravdu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…