Generál Pavel, farář Toufar a špioni. Advokát Kříženecký po kritice řekl vše

26.01.2023 15:12 | Rozhovor

„Kurz špionů Varšavské smlouvy, falešné doklady, konspirační byty…“ o tom všem mluví známý advokát Miroslav Kříženecký ve videu, které natočil v souvislosti s generálem Petrem Pavlem. Pro ParlamentníListy.cz prozradil, proč toto video vzniklo i kde získal informace. Dostal se i k tajným službám. V rozhovoru pak také vysvětlil, jak to bylo s jeho vlastní minulostí, kterou mu po zveřejnění videa začali někteří vyčítat. Promluvil o vojenské prokuratuře a řekl, jak to bylo s obhajobou těch, kteří byli obviněni z podílu na smrti faráře Toufara. Dostal se i k volbě prezidenta.

Generál Pavel, farář Toufar a špioni. Advokát Kříženecký po kritice řekl vše
Foto: David Hora
Popisek: JUDr. Miroslav Kříženecký

Pane doktore, na internetu koluje video, kde mluvíte o generálu Pavlovi v souvislosti s jeho minulostí. Rozebíráte jeho životopis, především před rokem 1989. Mluvíte například i o kurzu špionů Varšavské smlouvy, zmiňujete i tajné služby a podobně. Co vás vedlo k tomu toto video natočit?

Profesionální zájem. Protože za mnou přišel pan inženýr Beneš (spolužák Petra Pavla z armádního kurzu), který chtěl, abych ho zastupoval, neboť prohlásil, že pan generál lže, až se mu od úst práší. Že spolu dělali právě ten kurz, že Petr Pavel byl velitelem toho kurzu špionů Varšavské smlouvy. Že byl také předsedou základní organizace KSČ v tomto kurzu. Že měli samozřejmě krycí falešné doklady, konspirační byty ve Vršovicích… No, tak takto jsem se k tomu dostal.

Pozn. redakce: video JUDr. Miroslava Kříženeckého zde:

A máte k dispozici nějaké doklady, které věci, o kterých na videu mluvíte, potvrzují?

Jeden váš kolega se té záležitosti věnuje několik let a vytahal spoustu z dostupných materiálů z osobního spisu pana Pavla. No a Pavel Beneš nám rozklíčoval, o co v těchto záležitost jde. Ale upřímně mluveno – už z těchto materiálů se dalo ledacos vytušit…

Mluvíte o veřejně dostupných materiálech. V médiích se ale také před časem objevila informace, že generál Pavel prý nechce zpřístupnit badatelům svůj osobní spis, který leží ve vojenském archivu v Olomouci…

No tak on musí mít strach, samozřejmě. Je z typické komunistické rodiny. Táta pracoval jako zpravodajec, i když technický a řekl bych poctivý komunista, s obrovským přátelstvím v Sovětském svazu. Vždyť Petr Pavel tam asi v 17 letech strávil 30 dnů. To je nevídané. A když do životopisu napíše, že mu sovětští přátele s otcem vysvětlili oprávněnost vstupu vojsk, protože u nich byli náhodou v tu dobu doma! Tak to všechno nasvědčuje tomu, že je z přesvědčené komunistické rodiny. On také samozřejmě vstoupil do komunistické strany. A pak tedy prohlásil, že komunismus je zločinný systém. To jsou takové podivné rozpory.

Pak když potřeboval doporučení kvůli přijetí do toho kurzu, tak najednou velitel ho hodnotí negativně. Stranická organizace, kde je ve výboru, tak ta ho nedoporučuje a politické oddělení ho nedoporučuje… Napravilo to až pět generálů.

Jak si toto vysvětlujete?

No, on vám to určitě vysvětlí, že byl tak vynikající, že mu to všichni záviděli.

A jak si to vysvětlujete vy?

Já si to vysvětluji, že byl lempl, prostě. Že byl u útvaru lempl, ale tatínek dokázal zařídit prvního pana generála. Já jsem neviděl, aby žádost, která je podaná v polovině května, zamítnutá útvarem a politickým oddělením… 5 generálů to do poloviny června zvládlo, až po pana generála Vacka, náčelníka generálního štábu. To je něco tak raketového, že tam ani tatínek nepomohl. Jak jsem řekl, podle mě tatínek mohl zařídit toho prvního generála. Možná ještě velitele okruhu…

A kdo tedy podle vás za tím byl?

No kdo… Šlo o rozvědčíka Varšavské smlouvy. Nevíte, kdo tam náhodou velel? Tam se poslouchalo. Tam bylo velení jen jedno. To je přece jasné! Mně vadí těch 30 dní v těch 17 letech v Sovětském svazu. To je signifikantní pro něco.

„Mé plány a má přání na příštích 15–20 let jsou přibližně tato: Po stránce vlastní pracovní perspektivy – dostat se k práci, ve které budu moci využít znalosti jazyků, případně i cizích zemí, která bude vyžadovat tvořivý přístup a improvizaci, ve které najdu seberealizaci a uspokojení,“ napsal Petr Pavel mimo jiné ve svém životopise z roku 1987…

V době, kdy toto píše, tak už měl myslím druhý stupeň v angličtině a v tom kurzu začal dělat francouzštinu. Jenom pro vaši představu, tam kromě marxismu-leninismu bylo 6 hodin jazyků denně. 6 vyučovacích hodin, pět dnů v týdnu! To je něco tak intenzivního. A on nepochybně nadání na jazyky má. On byl v tomto kurzu samozřejmě výborně hodnocený. Ale bohužel do 30. června 1991 nebyl rozvědčíkem jiného vojenského uskupení než Varšavské smlouvy.

Vy jste v tom zmíněném videu také zmínil určité nebezpečí v souvislosti s ruskými tajnými službami. Jak jste to myslel?

Jestliže Varšavské smlouvě velel Sovětský svaz, tak vy si myslíte, že rozvědčíka by mohl dělat člověk, který by nebyl prověřen GRU, KGB? Ten musel být ze všech stran prověřen. Upřímně mluveno, musíte si uvědomit, že Rusové nevěřili žádné ze stran, nikomu. Čili ani v jeho archivu v Olomouci vázací akty GRU nebo jiné zpravodajské služby Sovětského svazu nenajdete. To v žádném případě.

A v Moskvě by se podle vás něco takového najít mohlo?

Moskva by mohla. Ale Moskva má zájem na tom, aby byl… Pochopte. Vždyť ten pán, který tomu tam teď vládne, je přece zpravodajec. A aby byl prezidentem nepřátelského státu člověk, který je jim zavázaný, to je zlatý!

Z jakého důvodu by ale tedy v tomto případě naše vláda podporovala do funkce prezidenta generála Pavla, když přece od začátku její členové zdůrazňují, že „patříme na západ“?

No tak že je pan generál zavázaný možná všem devíti zpravodajským službám Spojených států, o tom chvilku nepochybujte. Pro zpravodajské služby člověk, který má kaňku, je zlatý člověk! To je manipulovatelný člověk.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To neřekl Medveděv, ale Putin. Neblafuje.“ Drulák varuje před protiúderem Ruska

8:42 „To neřekl Medveděv, ale Putin. Neblafuje.“ Drulák varuje před protiúderem Ruska

Evropské země s vysokou hustotou obydlení by si měly rozmyslet, zda se chtějí dostat do raketové vál…