Generál Randák promlouvá k zatčení Ivana Langera: Tohle je jen špička ledovce. Napáchal hrozně škody, hlavně jako ministr. Že tihle hoši nemají čisté prsty, ví celá republika

13.10.2015 18:41

„To, že někteří politici nemají prsty čisté, ví celá republika,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Karel Randák, bývalý ředitel civilní rozvědky, nyní člen správní rady Nadačního fondu proti korupci, který má pochybnosti také o exministru vnitra Ivanu Langerovi (ODS). Tomu policisté v úterý 13. října prohledávali byt. „Ivan Langer podle mého názoru tady napáchal hodně škody,“ domnívá se Randák a naopak hájí olomouckého žalobce Ivo Ištvana.

Generál Randák promlouvá k zatčení Ivana Langera: Tohle je jen špička ledovce. Napáchal hrozně škody, hlavně jako ministr. Že tihle hoši nemají čisté prsty, ví celá republika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Randák

Policie údajně zadržela bývalého ministra vnitra Langera a jeho přítele, podnikatele Kyselého. Vše souvisí s vyšetřováním okolo solární elektrárny v jihočeském Ševětíně. Znáte tuto kauzu?

Mám jen informace z médií. Teď jsem četl, že není jisté, zda to souvisí se solární elektrárnou v Ševětíně nebo s něčím jiným.

S propojením některých politiků a policistů na Olomoucku...

Tohle je myslím ta správná cesta. Moc o tom nevím. Navíc co se týče Ivana Langera, nelze mě považovat za nezaujatou osobu. Ivan Langer podle mého názoru tady napáchal hodně škody. To je úplně jiné téma než solární elektrárna Ševětín. Pokud se o ní jedná a on v tom nějak figuruje, je to jenom špička ledovce. Kolem Ivana Langera se vyrojuje spousta jiných kauz a dohadů.

Mediálně nejznámější jsou jeho údajné kontakty s kmotrem Mrázkem, z čehož vzešla jeho přezdívka Íčko. Langer to však označuje za pomluvy s tím, že se nikdy s Mrázkem nesešel. Dokonce teď vyhrál v Praze i soud na toto téma...

Ano. Musejí se mu dokonce omluvit. Ale to je dávná minulost. To podstatné, co má Ivan Langer na svědomí, bylo v době, kdy byl ministrem vnitra, těsně předtím a následně potom. Když byl řadovým poslancem ODS, a jestli si telefonoval či nikoli s Františkem Mrázkem, jsou jen marginálie. O Mrázkovi se točí filmy, koluje o něm spousta fám, bývá nazýván králem podsvětí. Nemyslím si, že by to tak bylo. Mrázek byl podle mě vekslák normálního formátu. Rozhodně neovládal politickou scénu či podsvětí. Využíval kontakty, které měl. Ale že by ovládal tuto republiku, jak se někdy líčilo, si nemyslím.

Není to první kauza týkající se solárních elektráren. Známý je případ firmy Amun.re spojované s působením vlivného pražského lobbisty Iva Rittiga. Policie už dva roky zkoumá možné předražení tří obřích parků a podezřelé toky peněz od ČEZ. Víte o něm něco více?

O tomhle samozřejmě vím. Protikorupční fond se o to zajímal. Ale právě proto, že už dva roky probíhá šetření, nechal bych policii, aby dělala svoji práci. Vy novináři jste strašně netrpěliví, rádi byste viděli, aby během týdne byly výsledky. Ale tak to nefunguje. Není na místě, aby policie udělala nějakou procesní chybu a advokáti pak dokázali obviněné či obžalované z toho vysekat. To je hlavní důvod, proč policii a státnímu zastupitelství trvají ty kauzy tak dlouho. Musejí všechno dělat striktně podle zákona, jsou různé lhůty. Ono to trvá. Narušovat to nějakými spekulacemi není dobré. Nechtěl bych advokátům nahrávat.

Úterní zásah policie je opět spojen s olomouckým vrchním státním zastupitelstvím a Ivo Ištvanem. Ten se proslavil případem Nagyová. Jak hodnotíte jeho výsledky?

Ta kauza ještě neskončila. Je to rozděleno do několika kauz. Z čehož jedna už skončila, eventuální zneužití vojenské zpravodajské služby, kde bývalí ředitelé plus všichni zúčastnění byli soudem osvobozeni. Nejsem veřejný činitel, takže si klidně můžu dovolit toto rozhodnutí kritizovat. Protože znám zákon o vojenském zpravodajství, neb jsem byl členem zpravodajské komunity. K porušení zákona o zpravodajských službách nepochybně došlo. Že to soudkyně vyhodnotila jinak, je věcí nezávislého soudu. Můžeme se domnívat, co ji k tomu vedlo.

V komentáři k tomu jsem vyslovil pochybnost, slízl jsem si za to kritiku z některých míst. Ale trvám si na tom. Myslím si, že paní soudkyně byla něčím nebo někým ovlivněná nebo tomu nerozumí. Což také tak může být. Pokud by si ale dala tu práci a zhodnotila kauzu skutečně podle zákona o zpravodajských službách a přečetla si, jaké kompetence která služba má a kdo kterou může a nemůže úkolovat, nemohla by dojít k závěru, k němuž došla.

Jak pohlížíte na Ivo Ištvana?

Stal se mediálním fackovacím panákem. Pro lidi, kterým se jeho kroky nelíbily. Já stojím na druhé straně. Líbí se mi na něm, že se nebojí do toho šlápnout. Svoje si také vytrpěl, když byl odvolán. Po několika letech ho instalovali do funkce na shodou okolností Vrchním státním zastupitelství v Olomouci. Což svědčí o tom, že tam nebylo všechno v pořádku. Myslím, že pracuje podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Naštvaná na Ivo Ištvana je hlavně ODS, která po jeho zásahu přišla o vládní křesla a od té doby je sotva poloviční, co se týče voličských preferencí...

Jasně. To je ta polarizace společnosti. Když byla u moci ODS s Topkou, byli sociální demokraté naštvaní, že ODS a TOP 09 ovládají státní správu a přednostně jsou stíhaní lidé jako Rath. Že pozornost není upřena na vládní strany, ale na ně. Teď se to zase otočilo. To tak bývá. Na druhou stranu jestli Vrchní státní zastupitelství v Praze nebo v Olomouci je schopné odstíhat Ratha a teď kupříkladu – i když to je jenom spekulace – Ivana Langera, svědčí to o nezávislosti na politické scéně. Trefují doprava i doleva. To, že někteří politici nemají prsty čisté, ví celá republika. Řekl bych, že většina z nich z těch dlouho vládnoucích stran. Myslím ty, kteří byli u skutečné moci.

Na serveru Svobodné fórum o vás vyšel nelichotivý článeček, který vás v titulku označil za novodobého inkvizitora...

To je reakce na moji glosu na stránkách Nadačního fondu proti korupci, kterou jsem napsal asi před měsícem. Tam jsem se právě pozastavoval nad rozhodnutím soudkyně Heleny Králové v kauze Nagyová a vojenská zpravodajská služba. Napsal jsem, že se nad tím podivuji. A že by bylo dobré se podívat, na základě čeho soudy rozhodují. To, že se ozval pan Sezemský, bývalý poradce pana Nečase, který napsal ten komentář, tak ať si poslouží. K tomu nemám žádný komentář. Rozhodně to není tak, že bych si vybíral terče, do kterých bych se trefoval. Když jsou záležitosti, jež jsou do očí bijící, třeba namátkou Vratislav Mynář, proč bych se k tomu nemohl vyjádřit?

Takže bez ohledu na stranickou příslušnost. Protože v tom textu je, že prý spolupracujete s Andrejem Babišem, proti němu nejdete na rozdíl od jiných. Nyní se podle tohoto textu zaměříte na ČSSD. Jak byste to okomentoval?

Nikdo si nedá práci hledat, jak dlouho už s Andrejem Babišem nespolupracuji. Už léta ne. Tam je to podané tak, jako bych disponoval nějakým regimentem lidí, kteří by se na můj povel snažili někoho dehonestovat, sledovat a odposlouchávat. Což není pravda. Jenom říkám svůj názor na různé věci. Mám na to právo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…