Generál Šedivý: Budou další útoky. I u nás, je to jen otázka času. Je třeba začít deportace

25.05.2017 12:14

ROZHOVOR „Manchesterem útoky nekončí a my jako Evropa proti tomu ve skutečnosti nic neděláme. Ve slovních vyjádřeních ano, ale prakticky velmi málo,“ tvrdí bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky generál Jiří Šedivý a upozorňuje, že neděláme téměř nic. Zároveň však dodává, že provést absolutní opatření nelze. Museli bychom totiž žít v policejních státech, kde budeme neustále sledováni, a takový život by byl velmi složitý a nepříjemný, uvádí dnešní pedagog Vysoké školy CEVRO Institut.

Generál Šedivý: Budou další útoky. I u nás, je to jen otázka času. Je třeba začít deportace
Foto: Cevro Institut
Popisek: Generál Jiří Šedivý

Jak vnímáte další útoky? Poslední v Manchesteru na koncertě zpěvačky Ariany Grande, ale i ty předešlé. Překvapují vás? Nebo už jde o něco, na co si musíme zvyknout?

V podstatě je to čekání na další útok. Teď Manchester, po něm bude trvat nějakou dobu, než se radikální džihádisté seskupí, najdou podobný cíl, způsob řešení a toho, kdo útok provede, tedy sebevražedného atentátníka. Manchesterem to nekončí, dlouhodobě se nacházíme ve špatné situaci, která má nepříznivou tendenci, a my jako Evropa proti tomu ve skutečnosti nic neděláme. Ve slovních vyjádřeních ano, ale prakticky velmi málo.

Co takové útoky znamenají pro Česko?

Za prvé nelze vyloučit, že v Čechách nedojde k útoku, pravděpodobně může být ohrožena Praha, a jestliže si někdo myslí, že se něco takového nestane, tak je pouze otázka času, kdy se to stane. Máme velkou výhodu, která tkví v tom, že radikální džihádisté, kteří sem přišli, mají v České republice omezené možnosti a malé zázemí. Česká republika je poměrně homogenní, ale i to se ve skutečnosti mění. Stačí se projít po Václaváku a zjistíte, že to není tak, jak si představují politici, kteří tvrdí, že máme optimální podmínky pro to, aby se etablovali, aby měli možnost pracovat. Jednou dojde k asijskému útoku a ten bude bolestivější. Česká republika je zatím v druhé, možná třetí řadě zájmu teroristů. Mnohokrát jsem řekl, že teroristé mezi Německem a Rakouskem zemi Česká republika moc nevnímají.
Pro nás je zde ještě jeden negativní projev toho, co se odehrává, a to narušení vztahů mezi evropskými státy. Česká republika, Polsko, Maďarsko a částečně i Slovensko jsou kritizovány, že nechceme přijímat migranty. Mimochodem ty, kteří později vytvářejí podhoubí, aby se buňky etablovaly. My se vlastně, aby se na území České republiky neodehrávaly útoky, bráníme tím, že sem nechceme pustit lidi, kteří by zde mohli – tak, jak to řeší Evropská unie – začít budovat ono zázemí. Pochopitelně ne všichni a ne každý migrant je terorista. Jednoduše čím více bude takových lidí v Evropě, tím větší možnosti pro teroristy vytvoří. Letos jsme kritizováni a do budoucna bude tato věc konfliktní a bude narušovat vztahy mezi Českou republikou a západoevropskými zeměmi.

Anketa

Kdo je vítězem vládní krize?

2%
89%
5%
hlasovalo: 5315 lidí

Dokáže se Evropa vůbec bránit?

Je potřeba se vrátit zpět o několik let. Začínaje od roku 2013, 2014 slyšíme od představitelů jednotlivých států a vedoucích představitelů Evropské unie, že musíme posílit obranu a udělat vše, abychom zastavili islámský terorismus. V okamžiku, kdy dojde k nějakému útoku, tak se vyjadřuje soustrast, účast s rodinnými příslušníky a slibuje se provedení větších opatření a posílení zpravodajských služeb. Ve skutečnosti máme radikální islám v Evropě. Za druhé neděláme téměř nic mimo smlouvy, která byla uzavřena s Tureckem, a i ta je hodně na vodě. Proudí k nám tisíce migrantů přes Středozemní moře a ten potenciál radikálních džihádistů se zvyšuje. Radikalizuje se část lidí, kteří jsou původem Evropané. To jsou věci, které tolerujeme, mluvíme o nich, ale ve skutečnosti jsme neudělali významné kroky k tomu, abychom to eliminovali. Dejme tomu za další dva tři měsíce dojde k jinému útoku zase někde jinde a zase přijdeme na to, že jsme nepřijali opatření. Ve skutečnosti a fakticky to ale nejde. Museli bychom žít v policejních státech, kde budeme neustále sledováni, a takový život by byl velmi složitý a nepříjemný. 

Změnilo se tedy alespoň něco od posledních útoků? Děláme všechno špatně, nebo se nám alespoň něco podařilo?

Formálně se udělala spousta věcí, ale prakticky nikoliv. Když se vrátíme k ochraně hranic Schengenu, tak se možná povedly některé dílčí kroky, ale Frontex, který by měl hrát významnou roli, je stále poměrně slabý. Máme smlouvu s Tureckem, což lze zaznamenat jako dílčí úspěch, ale víme, jaký vztah mezi Evropskou unií a Erdoganem, potažmo Tureckem panuje. Proud migrantů se sice zmírnil, ale nezmizel úplně a stále hrozí nebezpečí, že smlouvu vypoví. Trasa je stále polootevřená a k úplnému zastavení cesty nedošlo. Bohužel středomořská trasa z Libye do Itálie je otevřena dokořán za nesmyslných a naivních opatření, která Evropská unie přijímá.
De facto přijímáme všechny, kdo k nám přicházejí, a většinou to nejsou lidé, kteří by měli právo vstoupit do Evropské unie. My máme stanovená pravidla, abychom překonali následky krize, ale ve skutečnosti nás poškozují.

Zajímalo by mne, jestli jsou přibývající útoky skutečně způsobeny migrační vlnou. Víme, že radikální teroristé působili na území Evropy už před ní. Může za vyšší počet útoků přímo migrační krize, nebo ji teroristé využívají, či se navzájem hecují?

Za prvé migrační vlna vytvořila lepší podmínky pro radikály, kteří tu samozřejmě roky byli, ale migrační vlna posílí jejich sebevědomí. Za druhé migrační vlna umožnila, aby ti, kteří odešli za Islámským státem na Východ, se vrátili do Evropy, začali praktikovat ty samé reálné představy o reálném Islámském státu a prosazovat například zákon šaría. Nikdy to nebylo prosazováno s takovou vehemencí jako nyní. Spolu s migrační vlnou a migranty, kteří nekontrolovatelně proudí do Evropské unie, přicházejí teroristé, kteří nebyli původně Evropany, jsou to Syřané, Iráčané, Nigerijci, kteří končí nepozorovaně kdo ví kde a nemáme o nich žádné informace. Ti by se mohli realizovat třeba až za rok. Migrační vlna sama o sobě nezpůsobuje terorismus, ale je významným katalyzátorem na území Evropy.

Kudy nyní proudí nejvíce migrantů do Evropy? Kterou cestu si vybírají? Je to cesta z Libye do Itálie, jak jste zmínil?

Je to cesta z Libye do Itálie, ale nemám přesnou statistiku. Italové deportují stovky lidí denně, takže středomořská cesta.

Očekáváte, že s blížícím se teplým počasím migrační vlna opět zesílí?

Za prvé, nejde o to, zda je teplo, nebo zima, ale jak je rozbouřené moře. Kdyby bylo klidné moře tak jako v létě, bylo by jedno, zda je zima, nebo peklo, migranti budou proudit dál. Ano, je pravda, že v létě je moře zpravidla klidnější, takže se více lidí odváží plout a určitě se zvýší tlak i na cestu, která je dnes normálně zavřená. Budou se snažit postupně dostat do Řecka nebo Bulharska. Migrace tak, jak momentálně probíhá, musí být zastavena. Jestliže chceme udělat reálná opatření, tak bychom se měli vrátit k tomu, jak je migrace definována. Když začnete soustřeďovat na jedno místo lidi z válečných zón, tak zjistíte, že většina migrantů nemá v Evropské unii co dělat.
Za druhé všichni ekonomičtí migranti ze zemí, kde se válčilo a kde se již neválčí, jako je část Iráku a Sýrie, se musí dostat z Evropy pryč. Nemůže to být tak, že řekneme: odejděte. A tím je necháme být  a nebudeme sledovat, jak odcházejí. Musejí být odesláni zpět a ten přesun musí být organizován, aby se nestalo, že zde budou putovat po Evropě absolutně bez kontroly a jakýchkoliv dokladů. Všichni, kdo se nechtějí přizpůsobit evropské kultuře, musí rovněž odejít. Musí existovat respekt našich zákonů a jakékoliv jejich porušení musí znamenat odeslání zpět do jejich státu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…