Grossem proslavený pravičák: Grázl a dement z TOP 09, vykradač Okamura, zneužitý Klaus...

24.09.2013 4:44

ROZHOVOR Předseda České pravice Michal Simkanič v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz připomněl svou roli v kauze kolem expremiéra Stanislava Grosse. Kritikou nešetřil zejména TOP 09 a její čelní představitele. Opřel se i do Andreje Babiše a Tomia Okamury. Mimo to také prozradil, kterou stranu bude volit a co si myslí o Miloši Zemanovi a jeho krocích.

Grossem proslavený pravičák: Grázl a dement z TOP 09, vykradač Okamura, zneužitý Klaus...
Foto: archiv strany
Popisek: Předseda České pravice Michal Simkanič

V jakém stavu jsou po pádu Nečasovy vlády a problémech uvnitř ODS české pravicové strany?

Které vlastně máte na mysli? Na bývalých vládních stranách toho moc pravicového není. ODS postupně odvrhává svoji historii a dnes ji čeká něco jako boj o přežití. Navíc platí, že strana, která se podílí na zvyšování daní, není pravicová. Sektě 09 se musím jen smát, to je loutkostrana, která vznikla za účelem obhajoby hospodářských zájmů jednoho grázla a jednoho finančně-mocenského uskupení a směšná figurka unaveného a degenerovaného dementa v jejím čele celou frašku jen podtrhává.

Bude Česká pravice kandidovat v předčasných volbách?

Nebude kandidovat a to z velmi prostého důvodu. Jsme v politice dostatečně dlouhou dobu na to, abychom zcela reálně dokázali odhadnout své možnosti a reálná očekávání. Nepotřebujeme se řadit mezi dobrodruhy a hochštaplery a politiku neděláme pro zisk vyplývající z překročení 1,5 % ve volbách. Okamžik, kdy si většina lidí uvědomí, že tato země potřebuje naprosto nutně skutečnou pravicovou politiku postavenou na maximální liberalizaci ekonomiky a úctě k tradičním hodnotám, se razantně blíží, ale ještě nenastal.

Jaké vidíte šance na úspěch bloku Jany Bobošíkové Hlavu vzhůru!, s nímž jste se nakonec nedohodl na spolupráci?

K této věci jsem se již vyjádřil. Je mi velmi líto několika málo velmi schopných lidí, kteří dnes v tomto uskupení figurují, ale šance jsou nulové. Tím mám na mysli překročení povinné hranice pro vstup do Parlamentu. Na finance, o které se návazně strhne nechutná rvačka, však tento blok nepochybně dosáhne a bude veselo...

Stále trváte na tom, že angažmá exprezidenta Václava Klause v tomto bloku bylo jen „komedií, která měla parazitovat na jeho obrovských zásluhách o rozvoj a stav naší země"?

Netroufám si odhadnout, nakolik si pan prezident Klaus uvědomuje, že jeho obdivuhodná a úctyhodná kariéra je v tomto případě zneužívána. Ani na vteřinu však o něm osobně nepochybuji, jeho projev z minulého týdne v Anglii na fóru britských konzervativců, který naše média tradičně ignorovala, byl jedním z jeho nejlepších projevů vůbec a jsem si jist, že pro naši zemi je jeho osobnost takovým přínosem, který si možná ani nezasloužíme. V jeho dlouhodobé a skvělé životní dráze vidím jednu jedinou - avšak stále se opakující chybu. Příliš často důvěřuje lidem, kteří si jeho důvěru opravdu, ale opravdu ani trochu nezaslouží...

Hnutí ANO nebo hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury by se podle některých průzkumů mohla dostat do Poslanecké sněmovny. Co si o tom myslíte?

I přesto, že si velmi vážím svých spoluobčanů a věřím v sílu kolektivní inteligence, obávám se, že u těch nejhloupějších velmi dobře funguje marketingové vymývání mozků a šance agenta Bureše jsou tudíž značné. Jeho účinkování ve sněmovně bude jasnou pomstou těmto hlupákům a snad i definitivním varovným mementem do budoucna. Úsvit postavený na krádeži a diskreditaci myšlenek jednoho z našich nejlepších ekonomů Pavla Kohouta atakuje v podstatě stejný elektorát a v soutěži s lehce nabytými penězi nemá šanci. 

Prezident Miloš Zeman velmi živě komentuje a zasahuje do dění na české politické scéně. Jak jeho počínání hodnotíte? Dopouští se nějakých chyb?

Myslím, že snad ani ne. Rozhodně neporušuje Ústavu, z čehož bývá nesmyslně obviňován a skoro až obdivuhodně využívá mandát vyplývající z přímé volby. A i když mne to netěší - těžko mohu mít za zlé levicovému prezidentovi, že podporuje levicovou politiku. Naprosto také rozumím jeho potřebě vyřizovat si účty z minulosti a v této věci mu dokonce fandím. Sociální demokracie je zcela přirozeným reprezentantem málo pracovitých, málo sebevědomých a málo inteligentních spoluobčanů a jako taková tady bude stále, a to, že ji pan prezident kultivuje, je pozitivní.

Zejména TOP 09 ústy Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska v rámci kampaně varuje před nástupem levice a upozorňuje na potřebu bránit parlamentní demokracii. Vnímáte to podobně?

Poté, co se pan Kalousek zcela zesměšnil jako faktický premiér, kterým po tři roky byl, nemá absolutně žádné téma, které by mohl voličům nabídnout, a tak se uchyluje k tomuto. Ve skutečnosti se děje jen to, že pár pitomců doteď nevydýchalo zcela zasloužený debakl v prezidentské volbě - toť vše. Parlamentní demokracie by byla bývala velmi ohrožena při opačném výsledku, kdyby naši spoluobčané podlehli nebývalé mediální masáži, kdy hrozilo, že číro á la von Schlaffenberg na vás vyleze i z konzervy vepřového ve vlastní šťávě...

Které politické strany jste volil v minulosti? Kterým politikům jste fandil či fandíte?

Pokud nekandidovala Česká pravice, snažil jsem se všemi prostředky pomáhat Občanské demokratické straně. Po jejím odklonu od pravicové politiky si myslím, že dnes jedinou volbou, za kterou se nebudu muset stydět, je Strana svobodných občanů.

Vy jste mimo jiné proslul spálením směnky v aféře kolem bytu bývalého premiéra Stanislava Grosse. Jak dnes s odstupem více než osmi let hodnotíte tento krok?

Málokomu se podaří cílenou promyšlenou akcí zbavit svoji zemi tak špatného premiéra, kterým tento nedouk byl. Samozřejmě na to mohu být stejně pyšný, jako na některé další, i když možná méně viditelné kroky, kterými trvale dokazuji, že politika se dá dělat i jinak než standardními metodami. Dělám vše proto, abych sloužil svojí zemi a svým spoluobčanům. Některé kroky by však nebyly funkční, kdybych o nich veřejně hovořil a samozřejmě rozumím i tomu, že řada novinářů dodnes nevydýchala, že s nimi bylo manipulováno, že byli, jak se říká použiti - je to s podivem - oni to přece dělají denně...

Ing. Michal Simkanič ( *1960) je podnikatel a předseda strany Česká pravice. V roce 2005 nejprve koupil a poté spálil směnku tehdejšího premiéra Stanislava Grosse. Směnka měla dokázat, odkud si expremiér půjčil peníze na svůj luxusní pražský byt. V roce 2006 Simkanič neúspěšně kandidoval do Senátu za Prahu 2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…