Hádka: Andrej Babiš přes PL účtuje s ČSSD

30.08.2016 15:44

„Očividně panu Sobotkovi nevadí, že mu klíčový resort řídí kmotr z ODS,“ zhodnotil situaci po výměně názorů přes sociální sítě vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Sám totiž nejdřív ostře zkritizoval obsazení čelního postu ve VZP a na to mu vzkázal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ruku v ruce s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), že by snad ani neměl VZP komentovat už kvůli vlastnímu střetu zájmů. „Jeho fond Hartenberg vlastní zdravotnická zařízení, která inkasují miliony od zdravotních pojišťoven,“ říká Sobotka.

Hádka: Andrej Babiš přes PL účtuje s ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Jenže první místopředseda vlády zřetelně připomíná, kdo má klíče od pokladny: „Já jsem správce státní kasy a považuji resort zdravotnictví a zejména VZP za neprůhledné instituce, kterými protékají miliardy bez kontroly, proto si myslím, že by mandát ředitele VZP neměl být prodlužován bez diskuse, v situaci, kdy má VZP nekompletní správní radu. Je iluzorní, že by ministr zdravotnictví o tomto nebyl informován.“ Babiš už na Facebooku označil opětovné zvolení Zdeňka Kabátka do funkce ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny za skandální. „Vše bylo bezesporu předem v zákulisí domluvené,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz.

Sobotka a Němeček: Andrej Babiš by vůbec neměl komentovat VZP

Kabátka považuje Babiš za představitele éry českého zdravotnictví, která je protkaná korupcí a úplatky. Poukazuje na spojení tradičních politických stran, které se podporují, ať už jsou v opozici, nebo vládní koalici. Proti výtkám se samotný ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) na sociální síti ohradil. „Výrokům ministra financí vůbec nerozumím. Ministr zdravotnictví nejmenuje ředitele VZP, ani do jeho volby nijak nezasahuje. Ředitele jmenuje správní rada VZP, kde má hnutí ANO devět členů, kteří proti staronovému řediteli Zdeňku Kabátkovi nehlasovali. Zjevně tedy jde opět o komunikační šum v rámci hnutí ANO,“ poznamenal Němeček s tím, že Babiš by se podle jeho názoru měl podobných komentářů vzhledem ke svému velkému konfliktu zájmů zdržet. „A. Babiš by vůbec neměl VZP komentovat. Je ve střetu zájmů. Jeho fond Hartenberg vlastní zdravotnická zařízení, která inkasují miliony od zdravotních pojišťoven,“ rýpl si následně i premiér Bohuslav Sobotka.

Babiš: „Ještě že může ČSSD argumentovat mým údajným střetem zájmů.“ Nic jiného nemají

A na tato vyjádření reagoval vicepremiér Babiš pro ParlamentníListy.cz takto: „Ještě že může ČSSD argumentovat mým údajným střetem zájmů, protože jinak by neměli žádný jiný argument. Mnou vlastněné kliniky podnikají v oblasti, ve které dostávají všechna zařízení za stejný úkon identickou platbu. To znamená, že je ani nemohu zvýhodnit na úkor ostatních. Ostatně byl bych blázen, kdybych to chtěl udělat. Můj střet zájmů ve zdravotnictví je jen iluze, protože z veřejného zdravotního pojištění čerpají mnou vlastněné kliniky 0,35 procenta z celkových peněz, které systémem veřejného zdravotního pojištění protečou.“

A jsou tu i další neshody. Žádní uprchlíci, žádné platby EU?

Je jisté, že spory mezi ČSSD a hnutím ANO se netýkají „pouze“ zdravotnictví. Vypadá to, že se dvě klíčové strany v republice částečně míjejí i v otázce migrační politiky. „Opakovaně říkám, že brutální teroristické útoky ve Francii a v Německu, které spáchali právě muslimští přistěhovalci nebo jejich potomci, ukazují, že bychom neměli akceptovat žádného uprchlíka, a dokonce odmítnout i případné platby za odmítnutí uprchlíků. Evropa nám proti naší vůli nemůže diktovat přijmutí uprchlíků, a ohrožovat tak naši bezpečnost,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz aktuálně Andrej Babiš. Premiér Sobotka tak radikální v názorech není:   
„Rizikem pro evropskou bezpečnost jsou bojovníci Islámského státu, ne ti, kteří před nimi utíkají. S teroristy je potřeba důsledně a tvrdě bojovat, migrační vlnu je nutné regulovat už na vnějších hranicích EU a lidem, kteří utíkají před válkou, musíme pomoci,“ uvedl například ve svém komentáři, který zveřejnil také na svých webových stránkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…